Πτώση στο χρηματιστήριο και αντιδράσεις μετά την αναφορά Τραμπ σε αναβολή εκλογών

Πτώση στο χρηματιστήριο και αντιδράσεις μετά την αναφορά Τραμπ σε αναβολή εκλογών Facebook Twitter
Πτώση στο χρηματιστήριο μετά την αναφορά Τραμπ σε αναβολή εκλογών (EPA/Αρχείο)
0

Αντιδράσεις, αλλά και πτώση στο χρηματιστήριο, προκάλεσε η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ σε αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο.

Με καθολική επιστολική ψήφο οι εκλογές του 2020 «θα είναι οι πιο ανακριβείς και ανέντιμες» στην ιστορία, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. «Θα είναι μεγάλη ντροπή για τις ΗΠΑ. Καθυστέρηση των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει σωστά, με ασφάλεια;», συνέχισε στην ίδια ανάρτηση.

Αμέσως μετά το tweet του Τραμπ, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα, ο Nasdaq να υποχώρησε κατά 92,82 μονάδες ή -0,88%. Σημειώνεται ότι οι προεδρικές εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο με απόφαση του Κογκρέσου, με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος απλώς έθεσε ένα ερώτημα, ανέφερε εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, σύμφωνα με το CNN, κάνοντας διευκρινίσεις για την επίμαχη ανάρτηση. «Ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δια αλληλογραφίας», δήλωσε ο Χόγκαν Γκίντλεϊ.

Όμως, ήδη είχαν προκληθεί αντιδράσεις. «Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», έγραψε ο Δημοκρατικός βουλευτής Νταν Κίλντι στο Twitter. «Μην το αφήσετε να συμβεί.

Όλοι οι Αμερικανοί –Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί– θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», συμπλήρωσε.

Ο γερουσιαστής Τομ Άνταλ, επίσης δημοκρατικός, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές. «Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του (στην αντιμετώπιση) της Covid19», πρόσθεσε.

Ο ανεξάρτητος εκλογικός αναλυτής Κάιλ Κόντικ, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σχολίασε ότι η ανάρτηση του Τραμπ φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνήθους προσέγγισής του όταν θέλει να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα «άσχημα νέα», στη συγκεκριμένη περίπτωση την κατακρήμνιση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε συρρίκνωση 32,9%, η μεγαλύτερη από το 1947 όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά στοιχεία.

Εξαιτίας του κορωνοϊού, πολλές Πολιτείες θέλουν να διευρύνουν το δικαίωμα στην επιστολική ψήφο, προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα. Αρκετές επιτρέπουν ήδη την ψήφο διά αλληλογραφίας εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν καταγράψει σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά.

Όμως, το τελευταίο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά διαρκώς κατά της επιστολικής ψήφου, κάνοντας λόγο για μαζική νοθεία στις εκλογές. Στα τέλη Απριλίου, ο αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, είχε προβλέψει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναβάλει τις εκλογές.

«Θυμηθείτε αυτό που σας λέω, πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να αναβάλει τις εκλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρει λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνουν», είχε πει τότε. Λίγες ημέρες αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να αλλάξω την ημερομηνία (...) Γιατί να το κάνω;» απάντησε, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» των Δημοκρατικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM