Πρωτοφανής επίθεση Τραμπ στο FBI

Πρωτοφανής επίθεση Τραμπ στο FBI Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σήμερα σφοδρή αντεπίθεση κατά του FBI.

Η επίθεση έρχεται έπειτα από το χθεσινό «σφάλμα» στο μήνυμά του στο Twitter που άφησε να εννοηθεί ότι γνώριζε, πριν τον αποπέμψει, ότι ο πρώην σύμβουλός του Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν είχε καταθέσει ψέματα στο FBI για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στην αμερικανική εκλογική διαδικασία.


«Δεν ζήτησα ποτέ από τον Κόμεϊ να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Φλιν. Και άλλα "fake news" που καλύπτουν ακόμη ένα ψέμα του Κόμεϊ», έγραψε πρωί πρωί ο Τραμπ σε έναν καταιγισμό από tweet με τα οποία επετέθη στην ομοσπονδιακή αστυνομία με μία σφοδρότητα πρωτοφανή για αμερικανό πρόεδρο.


Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Γερουσίας στις αρχές του Ιουνίου, ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ - ο οποίος αποπέμφθηκε αιφνιδιαστικά από τον Τραμπ» είχε δηλώσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος τού είχε προσωπικά ζητήσει να θάψει την έρευνα κατά του Μάικλ Φλιν.


Ο Φλιν όμως παραδέχθηκε την Παρασκευή την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στο FBI, θέτοντας τον στενό κύκλο του περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ στο κέντρο της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και πιθανή συνέργεια ανάμεσα στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ και το Κρεμλίνο.


Με ένα χθεσινό tweet του ο Τραμπ δημιούργησε πολύ σοβαρές υποψίες ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη στο έργο της: «Αναγκάσθηκα να αποπέμψω τον στρατηγό Φλιν διότι είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο και το FBI», έγραψε αφήνοντας να εννοηθεί με τη διατύπωση αυτή ότι γνώριζε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ήταν ένοχος όταν τον απέπεμψε, ενώ μόλις την επομένη της αποπομπής του ζήτησε κατά τη διάρκεια προσωπικής του συνάντησης από τον Τζέιμς Κόμεϊ να θάψει την έρευνα.


Προσπαθώντας στη συνέχεια να απαλλάξει τον Τραμπ, ο δικηγόρος του Τζον Ντοντ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι εκείνος, και όχι ο πρόεδρος, συνέταξε το ενοχοποιητικό μήνυμα.


Όμως, η γερουσιαστής Νταϊάν Φάινστάιν, μέλος της πανίσχυρης επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, στο κέντρο της έρευνας για τη ρωσική υπόθεση, δεν πείσθηκε από το επιχείρημα αυτό: «Θεωρώ ότι αυτό που αρχίζει να διαφαίνεται είναι μία περίπτωση παρεμπόδισης της δικαιοσύνης», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.


Προειδοποιήσεις απευθύνθηκαν και από τα ρεπουμπλικανικά έδρανα: «Γράφετε στο Twitter και σχολιάζετε μία ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αναλαμβάνοντας τα ρίσκα σας. Αν ήμουν στη θέση σας, κ. Πρόεδρε, θα ήμουν προσεκτικός», δήλωσε στο CBS ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Πρωτοφανής επίθεση Τραμπ στο FBI Facebook Twitter
O πρώην σύμβουλός του Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν

Πρωτοφανής επίθεση προέδρου στο FBI

 

Εξαπολύοντας την αντεπίθεσή του, ο  Τραμπ πιάστηκε από την είδηση ότι ένας από τους κύριους ερευνητές του FBI στην έρευνα για τη ρωσική υπόθεση, ο οποίος προηγουμένως είχε εργασθεί στην έρευνα για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Χίλαρι Κλίντον, αποκλείσθηκε από την έρευνα διότι είχε επικρίνει σε προσωπικά του μηνύματα προς τη σύντροφό του τον αμερικανό πρόεδρο.


«Επειτα από τα χρόνια του Κόμεϊ, με την κάλπικη και ανέντιμη έρευνα για την Κλίντον, στην ηγεσία του FBI , η αξιοπιστία του είναι στα τάρταρα- η χειρότερη στην Ιστορία! Αλλά μην φοβάστε, θα του ξαναδώσουμε το μεγαλείο του», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.


Η έρευνα για τα email της Χίλαρι Κλίντον συγκλόνισε την προεκλογική εκστρατεία του 2016, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του, ανάμεσά τους και ο Μάικλ Φλιν, που κραύγαζε «Κλείστε την μέσα». Ματαίως.


«+ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ FBI ΑΝΤΙ-ΤΡΑΜΠ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΛΙΝΤΟΝ+Τώρα όλα αρχίζουν να εξηγούνται», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Τραμπ αναφερόμενος στον ερευνητή Πίτερ Στροκ, ένας από τους πλέον έμπειρους πράκτορες της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του FBI που αποκλείσθηκε από τη ρωσική υπόθεση το καλοκαίρι εξαιτίας των προσωπικών επικριτικών για τον Τραμπ μηνυμάτων. Το γεγονός τροφοδοτεί και τους ρεπουμπλικανούς του Κονγκρέσου που ζητούν την έναρξη έρευνας για υποτιθέμενες δυσλειτουργίες στην έρευνα για την Κλίντον.

«Πολύ υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος»

 

Η Ουάσινγκτον συγκλονίσθηκε το πρωί της Παρασκευής από την είδηση ότι ο Μάικλ Φλιν είχε παραδεχθεί την ενοχή του, κυρίως ότι είχε πει ψέματα για τις συνομιλίες του με τον πρεβσευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ και ότι στη συνέχεια δέχθηκε να συνεργασθεί με τη δικαιοσύνη.
Ο Μάικλ Φλιν επιβεβαίωσε κυρίως ότι ενήργησε υπό τις οδηγίες ενός «πολύ υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου» της ομάδας προεδρικής μετάβασης που δεν είναι άλλος, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ.


Από τη στιγμή που οι επαφές αυτές με τον ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κισλιάκ αφορούν το διάστημα μετά την εκλογή του επιχειρηματία τον Νοέμβριο 2016, δεν συνηγορούν στη θέση συνέργειας του περιβάλλοντος Τραμπ με τη Μόσχα για τον επηρεασμό της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών.


Όμως, είναι πιθανόν ότι ο Μάικλ Φλιν θα δώσει νέες πληροφορίες στους ερευνητές. Δεδομένου μάλιστα ότι αν θέλει να επωφεληθεί από το επιεικές κατηγορητήριο, «ο στρατηγός Φλιν θα πρέπει να διηγηθεί πολλές ακόμη ιστορίες για την προεκλογική εκστρατεία και την περίοδο μετάβασης» μέχρι την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε στο CNN ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Ουόρνερ. «Δεν έχουμε τελειώσει», προειδοποίησε.


Και αν ο Ρόμπερτ Μιούλερ κατορθώσει να αποδείξει συνέργεια με τη Ρωσία ή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, μία διαδικασία καθαίρεσης δεν μπορεί καθόλου να αποκλεισθεί για το 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χθες, ο Ντόναλντ Ταμπ έσπευσε ωστόσο να διαβεβαιώσει ότι δεν ανησυχεί καθόλου για τις αποκαλύψεις που μπορεί να κάνει ο Φλιν και επανέλαβε ότι δεν υπήρξε συνέργεια.


Προσπάθησε να διατηρήσει την προσοχή στραμμένη στην φορολογική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε την προηγουμένη από την Γερουσία, πρώτη νομοθετική νίκη της θητείας του. Ομως οι δηλώσεις του και ο ορυμαγδός που προκάλεσε στο Twitter έσβησαν σήμερα τον απόηχο αυτής της ιστορικής μεταρρύθμισης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM