Πρόστιμο 81 εκατ. ευρώ στην Airbus για την υπόθεση των Eurofighters

Πρόστιμο 81 εκατ. ευρώ στην Airbus για την υπόθεση των Eurofighters Facebook Twitter
EPA/Peter Kneffel
0

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 81,25 εκατομμυρίων ευρώ στην αεροναυπηγική εταιρεία Airbus προκειμένου να κλείσει η μία από τις δύο έρευνες σε βάρος της, που αφορά μια υπόθεση διαφθοράς σχετιζόμενη με την πώληση μαχητικών Eurofighter στην Αυστρία το 2003.

Οι εισαγγελείς του Μονάχου ερευνούσαν το αν η Airbus δωροδόκησε αξιωματούχους για να κερδίσει μια σύμβαση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορία που η εταιρεία διέψευδε κατηγορηματικά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελία τονίζεται ότι από την ευρεία έρευνά τους «σε στενή συνεργασία με τις αυστριακές αρχές (...) δεν βρέθηκε καμία απόδειξη για δωροδοκία».

Ωστόσο, η εταιρεία δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί κατέβαλε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε δύο εταιρείες-βιτρίνες.

Η EADS (όπως ήταν την εποχή εκείνη η ονομασία της μητρικής εταιρείας) έστειλε τα ποσά αυτά στις Vector Aerospace LLP και City Chambers Limited.

Τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια, χωρίς να περνούν από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, χρησιμοποιήθηκαν για «ασαφείς σκοπούς», σημείωσαν οι εισαγγελίες, προσθέτοντας όμως ότι τελικά δεν στάθηκε δυνατόν να καθοριστεί σε τι δαπανήθηκαν αυτά τα ποσά.

Στη δική της ανακοίνωση, η Airbus σημειώνει ότι το πρόστιμο που συμφώνησε να πληρώσει σχετίζεται με την «αμέλεια τήρησης των εποπτικών καθηκόντων της» από μη κατονομαζόμενα μέλη της προηγούμενης διοίκησής της.

Οι πρώην διευθυντές δεν διασφάλισαν τους κατάλληλους ελέγχους που θα είχαν αποτρέψει τις πληρωμές σε «επιχειρηματικούς εταίρους» χωρίς να λάβει σε αντάλλαγμα τις ανάλογες υπηρεσίες.

Με τη σημερινή συμφωνία τερματίζεται η έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου, ωστόσο η Airbus και πρώην στελέχη της, όπως ο Τομ Έντερς, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος (2000-2005) έχουν μπει στο στόχαστρο των ανακριτικών αρχών της Αυστρίας για τη σύμβαση των Eurofighter.

Το συμβόλαιο αυτό αφορούσε την πώληση 18 μαχητικών στην Αυστρία. Η έρευνα «συνεχίζεται ανεξάρτητα» από την απόφαση της Γερμανίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Βιέννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν είμαι παιδεραστής» - Εκνευρισμός Τραμπ με αναφορά στο μανιφέστο του δράστη των πυροβολισμών

Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM