Προσωρινό «φρένο» στο διάταγμα Τραμπ διέταξε δικαστής - Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Προσωρινό «φρένο» στο διάταγμα Τραμπ διέταξε δικαστής - Η αντίδραση του Λευκού Οίκου Facebook Twitter
1

Προσωρινή αναστολή του διατάγματος Τραμπ που απαγορεύει σε όλους τους πρόσφυγες και στους πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες διέταξε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σιάτλ, μετά από προσφυγή των πολιτειών της Ουάσιγκτον και της Μινεσότα.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που μπλοκάρει πλήρως την εντολή Τραμπ σε ολόκληρη τη χώρα και αποτελεί το πρώτο μεγάλο εμπόδιο της αμερικανικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του διατάγματος.

Η προσωρινή αυτή δικαστική εντολή που εξέδωσε ο δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ ισχύει μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που κατέθεσε τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει αρχικά «σκανδαλώδη» αυτή τη δικαστική απόφαση, πριν στείλει νέα ανακοίνωση από την οποία έχει απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός αυτός.

Οι ομοσπονδιακοί δικαστές πολλών άλλων Πολιτειών έχουν επίσης αποφανθεί κατά της απαγόρευσης μετά την ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όμως η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ είναι αυτή με τη μεγαλύτερη εμβέλεια.

«Το Σύνταγμα νίκησε σήμερα», δήλωσε ο Φέργκιουσον μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως ο δικαστής Ρόμπαρτ είχε διοριστεί από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Tη Δευτέρα, ο Φέργκιουσον είχε καταθέσει προσφυγή για την ακύρωση ορισμένων σημείων «κλειδιών» του προεδρικού διατάγματος, το οποίο κλείνει για τέσσερις μήνες τα σύνορα των ΗΠΑ για τους πρόσφυγες και για τρεις μήνες για τους πολίτες επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη). Ταυτόχρονα, επιβάλλει επ' αόριστον απαγόρευση στους Σύρους πρόσφυγες.

Στην εν λόγω προσφυγή του, ο Φέργκιουσον υποστηρίζει πως η απαγόρευση που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο αντιβαίνει στα συνταγματικά δικαιώματα των μεταναστών και των οικογενειών τους επειδή στοχεύει ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους.

 Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι έκανε κι αυτός λόγο για μια «λαμπρή νίκη», αλλά προειδοποίησε πως η μάχη για την απόσυρση της απαγόρευσης δεν έχει τελειώσει.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Φέργκιουσον, ο οποίος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως «δεν θα του προξενούσε έκπληξη» αν αυτό το ιδιότυπο «μπρα-ντε-φερ» τελείωνε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

Διεθνή / Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

«Ο μόνος πραγματικός στόχος του δημοψηφίσματος αυτού ήταν να πέσει η κυβέρνηση. Στο τέλος, όμως, οι Ιταλοί εκφράστηκαν υπέρ της πτώσης της αντιπολίτευσης», σχολιάζει η ιταλική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Διεθνή / Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Το κρατικό πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, με περιουσία 1,9 τρισ. δολαρίων, καλεί για ενοποίηση φορολογικών, εταιρικών και εποπτικών κανόνων στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση της ανταγωνιστικότητας έναντι ΗΠΑ και Ασίας
LIFO NEWSROOM
Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε ρεσάλτο στο πλοίο Madleen που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και το πλήρωμα κρατούνται σε ισραηλινό λιμάνι, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη επισιτιστική κρίση στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Διεθνή / Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Δύο υποθέσεις κρατουμένων του Γκουαντάναμο φέρνουν στο φως τη φερόμενη εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασανιστήρια της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με μια σπάνια δίκη να ξεκινά σε μυστικό δικαστήριο
LIFO NEWSROOM