Προς τον Κόλπο της Μόρφου πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός»

Προς τον Κόλπο της Μόρφου πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» Facebook Twitter
0

Η Τουρκία κλιμακώνει τις αντιδράσεις της, με αφορμή την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής AOZ. Το γνωστό τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», έπλεε την Παρασκευή το πρωί προς τον Κόλπο της Mόρφου.

Ειδικότερα, η εφημερίδα Φιλελεύθερος, αναφέρει πως το «Μπαρμπαρός» ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο της Μόρφου, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κύπρου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυλωμένους (Navtex) σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ο τούρκος υπουργός Eνέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του «Μπαρμπαρός» είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται πως χθες, το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως δύο πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα ενός γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου», ενώ άλλη μια φρεγάτα εστάλη για να επιτηρήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Το πλωτό γεωτρύπανο West Capella έλαβε θέση την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, στο πλαίσιο συμφωνίας της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni με την Κύπρο.

Επίσης χθες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε πως η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM