Προς κατάργηση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους η Πολωνία από μέσα Μαΐου

EPA/PAWEL SUPERNAK Facebook Twitter
0

Η Πολωνία ανακοίνωσε σταδιακό εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας τον Μάιο, καθώς εξέρχεται από ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, προγραμματίζοντας επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και άνοιγμα ξενοδοχείων, εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών.

Το υγειονομικό σύστημα της Πολωνίας είχε φτάσει στα όριά του κατά το τρίτο κύμα της επιδημίας της Covid-19, κατά το οποίο η χώρα κατέγραψε αριθμούς ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων και θανάτων κορωνοϊού, πριν την κορύφωσή του τον Απρίλιο.

«Τα στοιχεία που λαμβάνουμε για τις λοιμώξεις μας επιτρέπουν να λάβουμε μια απόφαση για το ξεπάγωμα της οικονομίας και να προσφέρουμε κάποιο έδαφος για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, παρουσιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όλα τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα θα επιτραπεί να ξανανοίξουν από τις 4 Μαΐου, ενώ στις 8 Μαΐου θα επιτραπεί στα ξενοδοχεία να επαναλειτουργήσουν στο 50% των δυνατοτήτων τους και από τις 15 Μαΐου θα επιτραπεί στα εστιατόρια και τα μπαρ να σερβίρουν φαγητό και ποτά σε εξωτερικούς χώρους.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου, όλα τα παιδιά θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο και τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν φαγητό και σε εσωτερικούς χώρους.

Μπορεί επίσης να μην χρειάζεται η χρήση προστατευτικών μασκών σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου, αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Υγείας, Άνταμ Νιντζίλσκι. Το μέτρο αυτό, πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος, θα εφαρμοστεί μόνο αν ο αριθμός κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από 15 ανά 100.000 ανθρώπους.

Ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει επίσης νωρίτερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία τους τα παιδιά που πηγαίνουν στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται στη χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Νομίζω πως από την ερχόμενη Τρίτη, 4 Μαΐου, τα παιδιά που πηγαίνουν στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα επιστρέψουν στο σχολείο. Έχουμε μόνο ένα ζήτημα -το οποίο θα επιλύσουμε σύντομα- αν αυτό θα γίνει σε εθνικό επίπεδο ή αν ορισμένες περιοχές θα έχουν υβριδική διδασκαλία», διευκρίνισε ο Νιντζίλσκι.

Η Πολωνία έθεσε σε ισχύ περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο στα μέσα Μαρτίου, κλείνοντας θέατρα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και κινηματογράφους, με ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς να εφαρμόζονται αργότερα εκείνον τον μήνα, με το κλείσιμο νηπιαγωγείων και κομμωτηρίων.

Η χώρα έχει καταγράψει 2.776.927 κρούσματα κορωνοϊού και 66.533 θανάτους από την Covid-19.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ήταν ο Έπσταϊν Ισραηλινός κατάσκοπος; Τι αποκαλύπτει πληροφοριοδότης του FBI

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν και αναφορές σε προσωπικότητες υψηλού προφίλ, επανατροφοδοτώντας την έρευνα για τον τρόπο που κινήθηκε ο Έπσταϊν μέσα στα δίκτυα της παγκόσμιας ελίτ
THE LIFO TEAM
ICE ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΛΑΝΟ

Διεθνή / «F*** ICE»: Βρετανός σκιέρ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έγραψε μήνυμα διαμαρτυρίας στο χιόνι

Πριν από τους Αγώνες του 2022 είχε επικρίνει την επιλογή της Κίνας ως διοργανώτριας, επικαλούμενος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
THE LIFO TEAM