Η Πολωνία ανακοίνωσε σταδιακό εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας τον Μάιο, καθώς εξέρχεται από ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, προγραμματίζοντας επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και άνοιγμα ξενοδοχείων, εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών.

 

Το υγειονομικό σύστημα της Πολωνίας είχε φτάσει στα όριά του κατά το τρίτο κύμα της επιδημίας της Covid-19, κατά το οποίο η χώρα κατέγραψε αριθμούς ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων και θανάτων κορωνοϊού, πριν την κορύφωσή του τον Απρίλιο.

 

«Τα στοιχεία που λαμβάνουμε για τις λοιμώξεις μας επιτρέπουν να λάβουμε μια απόφαση για το ξεπάγωμα της οικονομίας και να προσφέρουμε κάποιο έδαφος για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, παρουσιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

 

Όλα τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα θα επιτραπεί να ξανανοίξουν από τις 4 Μαΐου, ενώ στις 8 Μαΐου θα επιτραπεί στα ξενοδοχεία να επαναλειτουργήσουν στο 50% των δυνατοτήτων τους και από τις 15 Μαΐου θα επιτραπεί στα εστιατόρια και τα μπαρ να σερβίρουν φαγητό και ποτά σε εξωτερικούς χώρους.

 

Μέχρι τα τέλη Μαΐου, όλα τα παιδιά θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο και τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν φαγητό και σε εσωτερικούς χώρους.

 

Μπορεί επίσης να μην χρειάζεται η χρήση προστατευτικών μασκών σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου, αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Υγείας, Άνταμ Νιντζίλσκι. Το μέτρο αυτό, πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος, θα εφαρμοστεί μόνο αν ο αριθμός κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από 15 ανά 100.000 ανθρώπους.

 

Ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει επίσης νωρίτερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία τους τα παιδιά που πηγαίνουν στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται στη χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

 

«Νομίζω πως από την ερχόμενη Τρίτη, 4 Μαΐου, τα παιδιά που πηγαίνουν στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα επιστρέψουν στο σχολείο. Έχουμε μόνο ένα ζήτημα -το οποίο θα επιλύσουμε σύντομα- αν αυτό θα γίνει σε εθνικό επίπεδο ή αν ορισμένες περιοχές θα έχουν υβριδική διδασκαλία», διευκρίνισε ο Νιντζίλσκι.

 

Η Πολωνία έθεσε σε ισχύ περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο στα μέσα Μαρτίου, κλείνοντας θέατρα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και κινηματογράφους, με ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς να εφαρμόζονται αργότερα εκείνον τον μήνα, με το κλείσιμο νηπιαγωγείων και κομμωτηρίων.

 

Η χώρα έχει καταγράψει 2.776.927 κρούσματα κορωνοϊού και 66.533 θανάτους από την Covid-19.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters