Πρώην πρόεδροι, δισεκατομμυριούχοι, σταρ του Χόλιγουντ, λένε το «τελευταίο αντίο» στον Τζον Μακέιν

Πρώην πρόεδροι, δισεκατομμυριούχοι, σταρ του Χόλιγουντ, λένε το «τελευταίο αντίο» στον Τζον Μακέιν Facebook Twitter
0

Το τελευταίο αντίο στον τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, λένε σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα αποχαιρετιστήριων τελετών. 

Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους Tζούνιορ εκφώνησαν τους επικήδειους για τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό και πρώην αιχμάλωτο πολέμου στο Βιετνάμ, που ήταν γνωστός για την ικανότητα του να ξεπερνά τα κομματικά όρια.


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, 95 ετών, καθώς και παλιοί φίλοι και συνάδελφοι του Μακέιν θα μιλήσουν επίσης στην τελετή αυτή που ξεκίνησε στις 17.00 στον καθεδρικό της Ουάσινγκτον.

Πρώην πρόεδροι, δισεκατομμυριούχοι, σταρ του Χόλιγουντ, λένε το «τελευταίο αντίο» στον Τζον Μακέιν Facebook Twitter
O Τζορτζ Μπους ενώ εκφωνεί τον επικήδειο λόγο (EPA)

Ο Μακέιν είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από τον θάνατό του ότι δεν επιθυμούσε να παραστεί στην κηδεία του ο Τραμπ, αφού οι δύο άνδρες ουδέποτε έκρυψαν την αμοιβαία αντιπάθειά τους.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας ο πρόεδρος έφυγε από τον Λευκό Οίκο και πήγε σε ένα γήπεδο γκολφ κοντά στην Ουάσινγκτον.

Πρώην πρόεδροι, δισεκατομμυριούχοι, σταρ του Χόλιγουντ, λένε το «τελευταίο αντίο» στον Τζον Μακέιν Facebook Twitter
(EPA)

Την ίδια ώρα, η Μέγκαν Μακέιν, εμφανώς συγκινημένη αποχαιρετούσε τον πατέρα της, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων: «Η Αμερική του Τζον Μακέιν δεν έχει ανάγκη να την ξανακάνουν μεγάλη, γιατί ανέκαθεν ήταν μεγάλη» είπε, με εμφανή ειρωνεία για το προεκλογικό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ. 

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να θρηνήσουμε τον θάνατο του αμερικανικού μεγαλείου, του αληθινού, όχι της φτηνής ρητορικής από άνδρες που ούτε καν θα πλησιάσουν ποτέ τη θυσία που έκανε εκείνος τόσο πρόθυμα, ούτε την οπορτουνιστική οικειοποίηση εκείνων που διάγουν μια άνετη και προνομιούχα ζωή ενώ εκείνος υπέφερε και υπηρετούσε», πρόσθεσε η Μέγκαν Μακέιν, μιλώντας εμφανώς για τον πρόεδρο, χωρίς να αναφέρει καθόλου το όνομά του.

Απούσα είναι και η Σάρα Πέιλιν, η υποψήφια αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2008, όταν ο Μακέιν ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα. Πρόσφατα, στα απομνημονεύματά του ο Μακέιν ανέφερε ότι μετάνοιωσε που επέλεξε την πρώην κυβερνήτρια της Αλάσκας για αντιπρόεδρό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκπροσωπείται από τον στενότερο συνεργάτη του, τον στρατηγό Τζον Κέλι, τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και τον σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

Η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ, παρίσταται επίσης στην κηδεία μαζί με τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ. Παρόντες στον καθεδρικό, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Μαντλίν Ολμπράιτ, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο Γουόρεν Μπίτι μαζί με τη σύζυγό του, ηθοποιό Ανέτ Μπένινγκ.

Πρώην πρόεδροι, δισεκατομμυριούχοι, σταρ του Χόλιγουντ, λένε το «τελευταίο αντίο» στον Τζον Μακέιν Facebook Twitter
O Γουόρεν Μπίτι και η σύζυγος του Άνετ Μπένινγκ (EPA)

Πριν ξεκινήσει η κηδεία η χήρα του Μακέιν, Σίντι, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Βιετνάμ, στο Νάσιοναλ Μολ. Συνοδευόταν από τον Τζιμ Μάτις και τον Τζον Κέλι, που και οι δύο είναι βετεράνοι του πολέμου.

Χθες, η σορός του Μακέιν εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Καπιτώλιο, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πήγαν για να αποχαιρετίσουν τον πολιτικό. Παρούσα στην τελετή αυτή, με στωικότητα και αξιοπρέπεια, ήταν και η μητέρα του πολιτικού, Ρομπέρτα Μακέιν, 106 ετών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ανάλυση / Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν να αποφύγουν άμεση σύγκρουση στη Συρία, όμως η αυξανόμενη στρατιωτική τους παρουσία και οι αντίθετες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμένες συγκρούσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ