Τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, οι υπηρεσίες πληροφοριών πλέον μπορούν να πουν με βεβαιότητα ποιος είναι ο νέος αρχηγός του ISIS.

 

Πρόκειται για τον Αμίρ Μοχάμεντ Αμπντούλ Ραχμάν αλ- Μάουλι αλ Σάλμπι, επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι από δύο υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και ήταν επικεφαλής των θηριωδιών ενάντια στη μειονότητα των Γιαζίντι, ενώ έχει επιβλέψει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

 

Ο Σάλμπι έγινε αρχηγός λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης, τον περασμένο Οκτώβριο. Το όνομα που είχε ανακοινώσει τότε το Ισλαμικό Κράτος ως διάδοχο του Μπαγκντάντι- Αμπού Ιμπραΐμ αλ- Χασίμι αλ- Κουρασί, ήταν ψευδώνυμο, άγνωστο στις υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και για τα άλλα ηγετικά στελέχη.

 

Το προφίλ του νέου ηγέτη του ISIS- Ποιος είναι ο διάδοχος του Μπαγκντάντι
Αυτός είναι ο νέος ηγέτης του ISIS σύμφωνα με τον Guardian (Πηγή φωτό Twitter)

 

Ποιος είναι ο Σάλμπι

 

Στους τρεις μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τον θάνατο του Μπαγκντάντι σχηματίστηκε μια πιο πλήρης εικόνα για τον Σάλμπι, μέσω τόσο ντόπιων όσο και δυτικών πρακτόρων, οι οποίοι τον τοποθετούν στο κέντρο της λήψης αποφάσεων από τον ISIS και τον παρουσιάζουν ως έναν σκληρό βετεράνο, της ίδιας λογικής με τον Μπαγκντάντι.

 

Ο Σάλμπι θεωρείται ένας από τους ιδεολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των μειωμένων πλέον τάξεων του Ισλαμικού κράτους. Γιος οικογένειας Ιρακινών από το Τουρκμενιστάν, γεννήθηκε στην πόλη Ταλ Αφάρ και είναι ένας από τους ελάχιστους μη Άραβες στις ηγετικές τάξεις του ISIS.

 

Είναι γνωστός και με το ψευδώνυμο Χατζί Αμπντουλάχ και σε κάποιους κύκλους ως Αμπντουλάχ Καρντάς, αν και κάποιοι Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο δεύτερος ήταν κάποιος άλλος, ο οποίος πέθανε πριν από δύο χρόνια.

 

Ο Σάλμπι ανέβηκε τις τάξεις της ιεραρχίας, εν μέρει χάρη στο παρελθόν του ως ισλαμιστής λόγιος και εξέδιδε αποφάσεις που εξασφάλισαν τη γενοκτονία εναντίον των Γιαζίντι. Έχει δίπλωμα στον νόμο της σαρία από το πανεπιστήμιο της Μοσούλης. Το 2004 τον είχαν συλλάβει αμερικανικές δυνάμεις, που τον κρατούσαν στη φυλακή Καμπ Μπούκα στο νότιο Ιράκ, όπου γνώρισε τον Μπαγκντάντι. Εκτιμάται ότι έχει τουλάχιστον έναν γιο.

 

Πριν από τον θάνατο του Μπαγκντάντι, οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Σάλμπι και άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης για 5 εκατομμύρια δολάρια. Ο Σάλμπι θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του Μπαγκντάντι- που αντιμετώπιζε προβλήματα- από τον Αύγουστο, αλλά χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να επιβεβαιωθεί με ασφάλεια ότι αυτός είναι ο νέος αρχηγός.

 

Το προφίλ του νέου ηγέτη του ISIS- Ποιος είναι ο διάδοχος του Μπαγκντάντι
Ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε επιχείρηση των Αμερικανών (Πηγή φωτό EPA)

 

Σημάδια ανασυγκρότησης του ISIS


Έκτοτε θεωρείται ότι προσπαθεί να εδραιώσει τη νέα ηγεσία του ISIS, που αποτελείται- με εξαίρεση τον ίδιο- από μια νέα γενιά που δεν έχει παίξει ρόλο στις ιδρυτικές μάχες του Ισλαμικού Κράτους.

 

Αν και η οργάνωση δεν έχει ανακτήσει τις δυνάμεις της, δείχνει σημάδια ανασυγκρότησης μετά την απώλεια του τελευταίου προπύργιού του στην ανατολική Συρία, τον περασμένο Μάρτιο. Οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ προειδοποιούν από το περσινό καλοκαίρι για την αύξηση των επιθέσεων στα κεντρικά και βόρεια της χώρας. Ο ISIS ισχυρίζεται ότι έχει 106 επιθέσεις το διάστημα 20-26 Δεκεμβρίου, ως εκδίκηση για τον θάνατο του Μπαγκντάντι και του επικεφαλής προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Χασάν αλ- Μουχατζίρ, την ίδια ημέρα.

 

«Βλέπουμε σημαντική αύξηση των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους από τα μέσα της περασμένης χρονιάς, κυρίως στα νότια. Εντοπίζουμε κατά μέσο όσο 60 επιθέσεις τον μήνα. Δολοφονίες, βόμβες σε δρόμους και επιθέσεις στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων στο Ιράκ.

 

«Τα περιφερειακά δίκτυά τους παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα. Εξάλλου, τα μέλη του ISIS στο Ιράκ λαμβάνουν ακόμη μισθούς και εκπαιδεύονται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. Αυτό το δίκτυο επιτρέπει στην οργάνωση να αντέξει, ακόμη κι όταν γνωρίζει ήττες στρατιωτικά», συμπλήρωσε.

 

Ανθρωποκυνηγητό για τον Σάλμπι


Το ανθρωποκυνηγητό για τον Σάλμπι έχει επεκταθεί στην Τουρκία, όπου ο αδελφός του- Αντέλ Σάλμπι- εκπροσωπεί το κόμμα Μέτωπο Ιρακινών από το Τουρκμενιστάν. Ο Σάλμπι θεωρείται ότι διατήρησε σχέσεις με τον αδελφό του μέχρι να κατονομαστεί ηγέτης του Ισλαμικού Κράτος.


Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν ελάχιστα στοιχεία για το πού βρίσκεται ο Σάλμπι, αλλά θεωρούν απίθανο να είχε ακολουθήσει τον Μπαγκντάντι στην Ιντλίμπ και πιστεύουν ότι θα προτίμησε να μείνει σε μικρές πόλεις, δυτικά της Μοσούλης.

 

Στη Μοσούλη έχουν βρει καταφύγιο όσοι έχουν απομείνει στις ηγετικές τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Μια άλλη ηγετική μορφή, ο Σίφα αλ- Νίμα, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της πόλης και μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης με φορτηγό, καθώς ζυγίζει 254 κιλά και δεν μπορούσε να περπατήσει. Πρόκειται για άνθρωπο που τακτικά διέταζε την εκτέλεση κληρικών και αξιωματικών ασφαλείας, οι οποίοι δεν συμμορφώνονταν με τα σκληρά διατάγματα της οργάνωσης.

 

Με πληροφορίες από τον Guardian