Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ σε Κίνα κατά της στρατιωτικοποίησης νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ σε Κίνα κατά της στρατιωτικοποίησης νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ έχουν ενθαρρυνθεί από τις προσπάθειες της Κίνας να συγκρατήσει τη Βόρεια Κορέα, αλλά η Ουάσινγκτον δεν θα δεχθεί την στρατιωτικοποίηση από το Πεκίνο νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.


Τα σχόλια που έκανε ο Μάτις κατά το ετήσιο φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια Διάλογος του Σάνγκρι-Λα, δείχνουν πώς η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στη συνεργασία με την Κίνα για τη συγκράτηση των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας και στην αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.


Σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι ο Τραμπ «φλερτάρει» με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να συγκρατήσει τη Βόρεια Κορέα, φοβούμενοι ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επιτρέψει στην Κίνα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην περιοχή. Ορισμένοι σύμμαχοι έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία ότι η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη εμπορική σύμπραξη Ειρηνικού και από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα σηματοδοτούν την υποχώρηση του παγκόσμιου ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ.


Μιλώντας στη διάρκεια του Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα, του μεγαλύτερου φόρουμ της Ασίας για την ασφάλεια, ο Μάτις διαβεβαίωσε τους συμμάχους πως οι ΗΠΑ παραμένουν πλήρως δεσμευμένες έναντι των εταίρων τους.


«Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ενθαρρυνθεί από την ανανέωση της δέσμευσης της Κίνας να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης», δήλωσε ο Μάτις. «Τελικά πιστεύουμε πως η Κίνα στο τέλος θα αναγνωρίσει τη Βόρεια Κορέα ως στρατηγικό μειονέκτημα και όχι ως πλεονέκτημα», πρόσθεσε.


Ωστόσο, ο Μάτις υπογράμμισε πως η επιδίωξη της συνεργασίας της Κίνας στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας δεν σημαίνει πως η Ουάσινγκτον δεν θα αμφισβητήσει τις δραστηριότητες του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Εναντιωνόμαστε στη στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών» αλλά και στη διατύπωση «υπερβολικών» διεκδικήσεων περί εθνικής κυριαρχίας, ανέφερε ο Μάτις. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς, εξαναγκαστικές αλλαγές του status quo», διεμήνυσε ο ίδιος.


Οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, από την οποία περνούν με πλοία εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, αμφισβητούνται από το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Υπάρχουν απόγονοι του Τζέφρι Έπσταϊν; - «Πέθανε αλλά το γενετικό του υλικό μπορεί να επέζησε»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε καταθέσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του - Ποιοι ήταν οι όροι του συμβολαίου που είχε υπογράψει
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM