Τίτλοι τέλους έπεσαν στην εκστρατεία απελευθέρωσης της πριγκίπισσας Λατίφα, κόρης του εμίρη του Ντουμπάι, μετά τη δημοσίευση μιας νέας φωτογραφίας της από την Ισλανδία.

 

Τους τελευταίους μήνες έχουν αναρτηθεί στο Instaram αρκετές φωτογραφίες της πριγκίπισσας από την Sioned Taylor, επί χρόνια φίλη της, εγείροντας ερωτήματα για την κατάσταση της ομηρίας της, από τον Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, εμίρη του Ντουμπάι και πρωθυπουργού των Εμιράτων.

 

Η πριγκίπισσα δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από την αποτυχημένη απόπειρά της να διαφύγει από τα ΗΑΕ το 2018.

 

Σε μυστικά μηνύματα μέσω βίντεο που μεταδόθηκαν στο Sky News τον Φεβρουάριο, η πριγκίπισσα φαίνεται να ισχυρίζεται ότι ο βασιλιάς του Ντουμπάι την κρατούσε όμηρο.

 

Η τελευταία ωστόσο φωτογραφία της στα social media, δείχνει την 35χρονη να ποζάρει με την φίλη της και τον ξάδελφό της, Marcus Essabri, στην Ισλανδία.

 

«Υπέροχο ταξίδι στην Ισλανδία με τη Λατίφα και τον Μάρκους», έγραψε η Taylor στη λεζάντα της ανάρτησης.

 

Τον Ιούνιο είχε δημοσιεύσει μία ακόμα φωτογραφία της από το ταξίδι τους μαζί στην Μαδρίτη.

 

Σε ανάρτηση στον ιστότοπο της εκστρατείας Free Latifa, ο Essabri ανέφερε ότι «Είχα μια συναισθηματική επανένωση με την ξαδέλφη μου Λατίφα στην Ισλανδία. Νιώθω ευλογημένος που πέρασα χρόνο μαζί της».

 

Η εκστρατεία για την  απελευθέρωση της πριγκίπισσας διαλύθηκε, όπως είπε, μετά τη συνάντηση της πριγκίπισσας μαζί του στην Ισλανδία.

 

«Ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας FreeLatifa ήταν να απελευθερωθεί η Λατίφα και να κάνει τη ζωή που επιλέγει η ίδια για τον εαυτό της», ανέφερε η ομάδα.

 

«Έχουμε σαφώς διανύσει πολύ δρόμο προς την επίτευξη αυτού του στόχου τα τελευταία τρία χρόνια, με φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη να παρακολουθούν τώρα την τρέχουσα και μελλοντική ευημερία της Λατίφα. Η εκστρατεία FreeLatifa θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι υποστήριξαν την εκστρατεία. 

 

«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και είναι η καλύτερη θέση στην οποία βρίσκεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες», δήλωσε ο David Haigh, συνιδρυτής της εκστρατείας Free Latifa, στο Sky News.

 

«Αλλά πρέπει να προσεγγίσουμε τα πάντα με προσοχή δεδομένης της ιστορίας. Από τότε που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες φωτογραφίες της Λατίφα στους λογαριασμούς Instagram στα τέλη της άνοιξης, ήμασταν επιφυλακτικοί στο να δεχτούμε τα νέα ως θετική εξέλιξη.

 

«Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΕ και των παγκόσμιων ηγετών, αναμφίβολα θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά των ΗΑΕ και πώς σχετίζεται με την Λατίφα τώρα», πρόσθεσε ο κ. Haigh.

 

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ένα βίντεο που μεταδόθηκε στην εκπομπή του BBC Panorama, παρουσίαζε την πριγκίπισσα να εξομολογείται -από τουαλέτα για την προστασία της ζωής της- πως κρατείται ως όμηρος και φοβάται για τη ζωή της.

 

Ο ΟΗΕ είχε επισημάνει από τις 19 Φεβρουαρίου ότι ζήτησε από τα Εμιράτα αποδείξεις ότι η 35χρονη Λατίφα, κόρη του Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, εμίρη του Ντουμπάι και πρωθυπουργού των Εμιράτων, είναι ζωντανή.

 

Η νεαρή γυναίκα είχε προσπαθήσει να διαφύγει με πλοίο από το Ντουμπάι το 2018, προτού εντοπιστεί και αναγκαστεί να επιστρέψει.

 

 

Με πληροφορίες του Sky News