Πρίγκιπας του Λιχτενστάιν κατηγορείται πως σκότωσε τη μεγαλύτερη αρκούδα της Ρουμανίας «και ίσως της Ευρώπης» - Έντονες αντιδράσεις

Liechtenstein prince accused of shooting Romania’s largest bear τη μεγαλύτερη αρκούδα της Ρουμανίας «και ίσως της Ευρώπης» Facebook Twitter
Ο Άρθουρ ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αρκούδα της Ρουμανίας και ζούσε στα βάθη δάσους των Καρπαθίων, πολύ μακριά από την ανθρώπινη παρουσία - Agent Green
0

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν πρίγκιπα από τη βασιλική οικογένεια του Λιχτενστάιν πως πυροβόλησε και σκότωσε τη μεγαλύτερη αρκούδα της Ρουμανίας, σε προστατευμένη περιοχή και κατά παράβαση της νομοθεσίας περί απαγόρευσης κυνηγιού μεγάλων σαρκοφάγων ζώων. 

Σε ανακοίνωσή τους η ρουμανική ΜΚΟ Agent Green και η αυστριακή VGT καταγγέλλουν πως ο αρκούδος Άρθουρ πυροβολήθηκε θανάσιμα τον Μάρτιο σε μια προστατευμένη περιοχή των Καρπαθίων ορέων από τον πρίγκιπα Εμάνουελ. 

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, ο πρίγκιπας που διαμένει στο Ρίγκερσμπουργκ της Αυστρίας, είχε λάβει ειδική άδεια από το υπουργείο περιβάλλοντος της Ρουμανίας να πυροβολήσει μια θηλυκή αρκούδα που προκαλούσε ζημιές σε κτήματα της Ojdula.

«Όμως, στην πραγματικότητα, ο πρίγκιπας δεν σκότωσε την αρκούδα που δημιουργούσε προβλήματα, αλλά ένα αρσενικό που ζούσε βαθιά στο δάσος και δεν είχε πλησιάσει ποτέ στις κατοικημένες κοινότητες. Η αρκούδα ονομαζόταν Άρθουρ και παρακολουθείτο για πολλά χρόνια από τους δασοφύλακες της Agent Green  στην περιοχή. Ήταν δε, γνωστή ως άγριο είδος, όχι εξοικειωμένο στην παρουσία ανθρώπων και τις πηγές τροφής που εκείνοι πρόσφεραν» αναφέρει η ΜΚΟ. 

Tο Associated Press επιβεβαίωσε την ύπαρξη των επίσημων εγγράφων που εξασφάλιζαν στον πρίγκιπα τετραήμερη κυνηγετική άδεια εντός Μαρτίου στην κομητεία Κοβάσνα. Επιπλέον, επιβεβαίωσε πως στις 13 Μαρτίου, ο «γαλαζοαίματος» γόνος σκότωσε μια καφέ αρκούδα 17 χρόνων για την οποία φέρεται να πλήρωσε 7.000 ευρώ. 

Πρίγκιπας του Λιχτενστάιν κατηγορείται πως σκότωσε τη μεγαλύτερη αρκούδα της Ρουμανίας «και ίσως της Ευρώπης» - Έντονες αντιδράσεις Facebook Twitter
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, η θανάτωση του μεγαλειώδους αυτού σαρκοβόρου ήταν σκόπιμη από τον πρίγκιπα - Agent Green


Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ Πάουν, πρόεδρο της Agent Green, ο Άρθουρ ήταν 17 ετών, η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αρκούδα στη Ρουμανία και πιθανότατα η μεγαλύτερη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


«Αναρωτιέμαι πώς ο πρίγκιπας μπέρδεψε μια θηλυκή αρκούδα που κατέβαινε στο χωριό με τη μεγαλύτερη αρσενική που ζούσε στα βάθη του δάσους» σημειώνει ο Πάουν, υποστηρίζοντας πως «είναι σαφές πως ο πρίγκιπας δεν ήρθε να λύσει το πρόβλημα των ντόπιων, αλλά να σκοτώσει την αρκούδα και να πάρει σπίτι του και να κρεμάσει στον τοίχο του το μεγαλύτερο τρόπαιο». 


Οι καφέ αρκούδες είναι προστατευόμενο είδος βάσει διεθνούς και ρουμανικού νόμου, με τη Ρουμανία να έχει απαγορεύσει από το 2016 το «τροπαιοφόρο» κυνήγι. Παρόλα αυτά, τηρούνται κάποιες εξαιρέσεις από τις αρμόδιες αρχές για τις αρκούδες που προκαλούν προβλήματα ή απειλούν ανθρώπους. 
 

Με πληροφορίες από Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Διάταγμα για αφαίρεση 66.000 καταχωρήσεων της Airbnb λόγω παραβίασης κανονισμών

Διεθνή / Ισπανία: Διάταγμα για αφαίρεση 66.000 καταχωρήσεων της Airbnb λόγω παραβίασης κανονισμών

Η απόφαση έρχεται σε μία περίοδο που η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη κρίση στέγασης, την οποία οι αρχές αποδίδουν εν μέρει στην εκτεταμένη χρήση των ακινήτων για τουριστική εκμετάλλευση μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb
LIFO NEWSROOM
Επικοινωνία Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της σημερινής επικοινωνίας του με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Διεθνή / Επικοινωνία Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της σημερινής επικοινωνίας του με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Μελόνι συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής με τον Αμερικανό πρόεδρο - μεταξύ άλλων - και για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας - Θα εμποδίσουμε τον λιμό "για διπλωματικούς λόγους"

Διεθνή / Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας - Θα εμποδίσουμε τον λιμό "για διπλωματικούς λόγους"

«Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, να νικήσουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο του λιμού» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
Sean "Diddy" Combs: Μέσα στα λευκά πάρτι του «γυμνού» βασιλιά που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του

Διεθνή / Sean "Diddy" Combs: Μέσα στα λευκά πάρτι του «γυμνού» βασιλιά που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του

Δημοσιογράφος περιοδικών που λάμβανε πρόσκληση περιγράφει τι συνέβαινε στα διάσημα πάρτι με τους βιασμούς και τα ναρκωτικά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς χωρίς αυτοδυναμία - Ιστορικό 22% για το ακροδεξιό Chega

Διεθνή / Εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς χωρίς αυτοδυναμία - Ιστορικό 22% για το ακροδεξιό Chega

Το κόμμα Chega κατέγραψε ρεκόρ 22% στις εκλογές στην Πορτογαλία, ενώ η κεντροδεξιά νίκησε χωρίς να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Παραίτηση του ηγέτη των Σοσιαλιστών
LIFO NEWSROOM
Τραμπ-Πούτιν: Κρίσιμη επικοινωνία για την Ουκρανία – Τι φοβούνται Ευρώπη και Κίεβο

Διεθνή / Τραμπ-Πούτιν: Κρίσιμη επικοινωνία για την Ουκρανία – Τι φοβούνται Ευρώπη και Κίεβο

Ο Τραμπ καλεί τον Πούτιν για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ποια είναι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών, τι ζητά το Κίεβο και πώς απαντά η Μόσχα με επιθέσεις και βαλλιστικούς πυραύλους.
LIFO NEWSROOM