«Πράσινο διαβατήριο» για τον τουρισμό- Η Ελλάδα και άλλες 12 χώρες «συμφώνησαν» σε 7 κριτήρια

«Πράσινο διαβατήριο» για τον τουρισμό- Η Ελλάδα και άλλες 12 χώρες «συμφώνησαν» σε 7 κριτήρια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Ελλάδα, η Αυστρία και άλλες 11 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε επτά κριτήρια για το «πράσινο διαβατήριο» για τον τουρισμό, δήλωσε η αρμόδια Αυστριακή υπουργός, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ.



Αυτά τα κριτήρια θα διαβιβαστούν στην Κομισιόν, με στόχο το «πράσινο διαβατήριο» να εφαρμοστεί ταχύτερα και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα όσα είπε η Κέστινγκερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ιταλία συζήτησαν τις προτεραιότητες για το «πράσινο διαβατήριο» σε τηλεδιάσκεψη στις 29 Μαρτίου και δύο εβδομάδες αργότερα συμφώνησαν ότι πρέπει αυτό θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο.

 

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την «πίσω πόρτα», και αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας ασφαλούς και φιλικής προς το χρήστη τεχνικής λύσης, αναφέρεται στον κατάλογο προτεραιοτήτων, σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Επιπλέον, πρέπει να διατηρηθεί η εθνική ελευθερία επιλογής έναντι των πρόσθετων ελευθεριών μέσω του «πράσινου διαβατηρίου», οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται σε μια κοινή πλατφόρμα, ενώ τα δεδομένα υγείας των επί μέρους πολιτών δεν θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στο κράτος-μέλος και πουθενά αλλού. Ο στόχος είναι, εξάλλου, να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο για την εισαγωγή του «πράσινου διαβατηρίου».

 

«Το "πράσινο διαβατήριο" δείχνει με μια ματιά αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αποθεραπευτεί ή έχει κάνει τεστ και με έναν ενιαίο κωδικό QR, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η απόφαση σχετικά με το ποιες είναι οι λεπτομέρειες ως προς τις διευκολύνσεις, λαμβάνεται φυσικά από κάθε κράτος-μέλος», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού.

 

Το «πράσινο διαβατήριο», το οποίο η Κομισιόν θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση από την 1η Ιουνίου, φέρεται ότι θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR).



Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον κορωνοϊό προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ). Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM