Πούτιν σε Μακρόν: Κίνδυνος «μεγάλης καταστροφής» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Πούτιν σε Μακρόν: Κίνδυνος «μεγάλης καταστροφής» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια- που τους απέδωσε στο Κίεβο- μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή μεγάλης κλίμακας. 

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, από τον ουκρανικό στρατό, έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραδιενεργό μόλυνση τεράστιας έκτασης εδαφών», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που έγινε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου. 

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή που είναι υπό ρωσικό έλεγχο. Ο πυρηνικός σταθμός- ο μεγαλύτερος της Ευρώπης- κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς. Σε λειτουργία είναι δύο από τους έξι αντιδραστήρες. 

Ο Μακρόν εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του την ανησυχία του για τους κινδύνους σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε το Ελιζέ και συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν συμφώνησε να σταλούν εκεί ειδικοί της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). 

Ο Γάλλος πρόεδρος «εξέφρασε για άλλη μια φορά την ανησυχία του απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε η ανακοίνωση του Ελιζέ. 

Επιπλέον, ο Μακρόν «υποστήριξε την αποστολή επί τόπου το συντομότερο δυνατόν μιας αποστολής ειδικών της ΙΑΕΑ, με όρους στους οποίους συμφωνούν η Ουκρανία και ο ΟΗΕ». 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις ερχόμενες ημέρες για αυτό το ζήτημα, έπειτα από τις επαφές των τεχνικών ομάδων και πριν από την ανάπτυξη της αποστολής. 

Η διαχειρίστρια αρχή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υποψίες πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποσυνδέσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από το δίκτυο της Ουκρανίας, μια περίπλοκη επιχείρηση που το Κίεβο δηλώνει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ