ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά με ηπιότερα συμπτώματα η παραλλαγή Όμικρον

ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά με ηπιότερα συμπτώματα η παραλλαγή Όμικρον Facebook Twitter
0

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε σήμερα ότι η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική, όμως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιο υψηλός με την Όμικρον, όμως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως και σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Προκειμένου να υπάρξει γρηγορότερα μια πιο ακριβής εικόνα των χαρακτηριστικών της παραλλαγής αυτής ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε από όλες τις χώρες να συμβάλουν, υποβάλλοντας στοιχεία στον Οργανισμό. Για να καταπολεμηθεί καλύτερα η Όμικρον, κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας, περιορισμός των κοινωνικών επαφών κλπ).

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Δρ Σούμια Σουαμινάθαν, αναφέρθηκε επίσης στις προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

«Νομίζω ότι είναι πρόωρο να συμπεράνουμε» ότι η μείωση στα εξουδετερωτικά αντισώματα» «θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Δεν το ξέρουμε αυτό», είπε η Σουαμινάθαν, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια συντονισμένη, παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια ώστε να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM