ΠΟΥ: Οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα στην αποστολή τους στην Κίνα

ΠΟΥ Facebook Twitter
EPA
0

Οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, κατήγγειλε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σήμερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες κάλεσαν αμέσως το Πεκίνο να παραχωρήσει «πλήρη πρόσβαση» στους ανεξάρτητους ειδικούς σε όλα τα δεδομένα που διαθέτει για το ξέσπασμα της πανδημίας, στα τέλη του 2019.

Στην έκθεσή της, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ η οποία ερεύνησε για τέσσερις εβδομάδες στην Γουχάν και στη γύρω περιοχή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου, ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται «εξαιρετικά απίθανη».

Ένας από τους ειδικούς της ομάδας είχε ήδη δηλώσει ότι η Κίνα αρνήθηκε να παράσχει ανεπεξέργαστα δεδομένα για τα πρώτα κρούσματα της Covid-19, γεγονός που ενδεχομένως περιέπλεξε τις προσπάθειες να κατανοήσουν πώς ξεκίνησε η πανδημία.

«Στις συζητήσεις μου με την ομάδα, εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσον αφορά την πρόσβαση σε ανεπεξέργαστα δεδομένα. «Ελπίζω οι μελλοντικές συνεργατικές μελέτες να περιλαμβάνουν πιο έγκαιρη και ολοκληρωμένη ανταλλαγή δεδομένων» είπε ο Τέντρος.

Η αδυναμία της αποστολής του ΠΟΥ να εξάγει συμπεράσματα για το πού ή πώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται ο ιός στους ανθρώπους σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι εντάσεις για το πώς ξεκίνησε η πανδημία – και για το αν η Κίνα βοήθησε στις προσπάθειες των επιστημόνων να το μάθουν ή αν τις εμπόδισε, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ.

«Η διεθνής μελέτη των εμπειρογνωμόνων για την πηγή του ιού SARS-CoV-2 καθυστέρησε σημαντικά και δεν είχε πρόσβαση σε πλήρη, πρωτότυπα δεδομένα και δείγματα» καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Κορέα, η Σλοβενία και η Βρετανία.

Μολονότι η ομάδα συμπέρανε ότι η διαφυγή του ιού από εργαστήριο της πόλης Γουχάν είναι η λιγότερο πιθανή υπόθεση, ο Τέντρος είπε ότι το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, ενδεχομένως με περισσότερες αποστολές ειδικών στην Κίνα. «Δεν πιστεύω ότι αυτή η αξιολόγηση ήταν αρκετά εκτεταμένη. Θα χρειαστούν και άλλα δεδομένα και μελέτες για να καταλήξουμε σε πιο στιβαρά συμπεράσματα», είπε κατά την ενημέρωση των χωρών μελών του Οργανισμού.

Ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι «απολύτως πιθανό» να κυκλοφορούσε ο νέος κορωνοϊός στην Γουχάν τον Νοέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019 και επομένως να είχε εξαπλωθεί στο εξωτερικό νωρίτερα απ’ όσο έχει τεκμηριωθεί μέχρι τώρα.

«Είχαμε πρόσβαση σε πολλά δεδομένα σε πολλές διαφορετικές περιοχές, αλλά φυσικά υπήρχαν περιοχές όπου αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην πρόσβαση σε μη επεξεργασμένα δεδομένα και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για αυτό», είπε, αναφερόμενος στους νόμους περί απορρήτου και σε άλλους περιορισμούς.

Ο Μπεν Εμπάρεκ επισήμανε ότι η ομάδα αισθανόταν την πολιτική πίεση, ακόμη και εκτός της Κίνας, αλλά ότι ουδέποτε πιέστηκε να αποσύρει οτιδήποτε από την τελική έκθεσή της. Ο Ντόμινικ Ντουάιερ, ένας Αυστραλός ειδικός που μετείχε στην αποστολή, δήλωσε ικανοποιημένος επειδή δεν βρέθηκαν «προφανείς αποδείξεις» ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε τη μελέτη αυτή «σημαντικό πρώτο βήμα» αλλά επανέλαβε την κριτική της ότι η έρευνα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού ξεκίνησε πολύ αργά, ότι οι ειδικοί κρατήθηκαν εκτός της Κίνας για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι η πρόσβαση σε δεδομένα και στα πρώτα δείγματα δεν ήταν επαρκής.

Σε ανακοίνωσή του ο Γουόλτερ Στίβενς, ο πρεσβευτής της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, ζήτησε να γίνουν περαιτέρω μελέτες, με «έγκαιρη πρόσβαση στις τοποθεσίες και σε όλα τα διαθέσιμα ανθρώπινα, ζωικά και περιβαλλοντικά δεδομένα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM