ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και μολύνει τους εμβολιασμένους

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και μολύνει τους εμβολιασμένους Facebook Twitter
0

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα από την μετάλλαξη Δέλτα και προκαλεί λοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από COVID-19, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Υπάρχουν πλέον σταθερές ενδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά πιο γρήγορα από την μετάλλαξη Δέλτα», είπε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου για δημοσιογράφους, που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της έδρας του.

«Και είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από τον COVID-19 να μολυνθούν από την Όμικρον ή να ξαναμολυνθούν», σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, είπε ότι η μετάλλαξη απέφευγε με επιτυχία ορισμένες ανοσολογικές αποκρίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα ενισχυτικά προγράμματα εμβολιασμού που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες θα πρέπει να στοχεύουν σε άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.


Η Όμικρον φαίνεται να καταφέρνει καλύτερα την αποφυγή αντισωμάτων που δημιουργούνται από ορισμένα εμβόλια για τον COVID-19, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές ανοσίας που μπορεί να αποτρέψουν τη μόλυνση και την ασθένεια, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

«Δεν πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλια θα καταστούν εντελώς αναποτελεσματικά», είπε ο Swaminathan.


Ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ Abdi Mahamud πρόσθεσε πως «Αν και βλέπουμε μείωση των αντισωμάτων εξουδετέρωσης, σχεδόν όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι τα Τ-κύτταρα παραμένουν άθικτα, αυτό είναι που πραγματικά χρειαζόμαστε».

Ο Swaminathan, αναφερόμενος σε μια θεραπεία για άτομα με τη νόσο, είπε ότι «Φυσικά υπάρχει μια πρόκληση, πολλά από τα μονοκλωνικά δεν θα λειτουργήσουν με την Όμικρον» Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«(Ελπίζουμε να αποδώσουμε αυτή την ασθένεια ως μια σχετικά ήπια ασθένεια που προλαμβάνεται εύκολα, που αντιμετωπίζεται εύκολα...και που θα μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα στο μέλλον», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ δίνοντας μία ελπίδα για την πανδημία.

«Εάν μπορούμε να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού στο ελάχιστο, τότε μπορούμε να τερματίσουμε την πανδημία».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, είπε επίσης ότι η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019, πρέπει να είναι διαθέσιμη με δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή του για να βοηθήσει την απόκριση στο μέλλον.

«Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να μάθουμε την προέλευση, πρέπει να πιέσουμε περισσότερο γιατί θα πρέπει να μάθουμε από αυτό που συνέβη για να δράσουμε καλύτερα στο μέλλον», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM