Πόσο θα κοστίσει η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό

Πόσο θα κοστίσει η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό Facebook Twitter
0

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί επισήμως ως ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ σε μία τελετή την οποία περιμένει με αγωνία ολόκληρος ο πλανήτης. Η επιτροπή που σχεδιάζει την ορκωμοσία του κάνει τα πάντα για να παρουσιάσει ένα παγκόσμιας κλάσης γεγονός, το οποίο, όπως λένε, στόχο έχει να τιμήσει την ιστορία των ΗΠΑ.

Πόσο όμως θα κοστίσει η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό; Οι New York Times έχουν την απάντηση.

Το κόστος της τελετής ορκωμοσίας 

Η τελετή ορκωμοσίας και η εβδομάδα μέχρι την πολυαναμενόμενο γεγονός μπορεί να αγγίξει σε συνολικό κόστος και τα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το κόστος παλαιότερων τελετών και όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης. Το κόστος θα εξαρτηθεί επίσης από τον καιρό την ημέρα της ορκωμοσίας και τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμφανιστούν.

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

Με βάση τη γραφειοκρατία, το κόστος μοιράζεται μια επιτροπή του Κογκρέσου, η προεδρική επιτροπή (Presidential Inaugural Committee) , η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το κράτος και οι τοπικές κυβερνήσεις. Με άλλα λόγια, οι ιδιώτες χρηματοδότες και οι φορολογούμενοι μοιράζονται τον λογαριασμό.

Τι είναι η Presidential Inaugural Committee;

Η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από φίλους και πιστούς χρηματοδότες του Ντόναλντ Τραμπ. Με ένα προσωπικό αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, σχεδιάζει όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν πριν την ορκωμοσία, όπως χοροί, η συναυλία της επίσημης τελετής και μια σειρά από δείπνα για τον Πρόεδρο. Η ομάδα συγκεντρώνει χρήματα από ιδιώτες χρηματοδότες προκειμένου να καλύψει το κόστος. 

Τι καλύπτει το Κογκρέσο;

Ο ρόλος του Κογκρέσου είναι λιγότερος «ακριβός» αλλά πιο σημαντικός. Η αρμόδια επιτροπή για τέτοιου είδους τελετές, που συνίσταται από αρχηγούς όλων των χώρων, είναι υπεύθυνη για την ορκωμοσία έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ και το επίσημο γεύμα που θα ακολουθήσει. Το Κογκρέσο έχει διαθέσει 1.25 εκατομμύρια δολάρια για τις εκδηλώσεις. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο έξοδο;

Το προσωπικό ασφαλείας. Αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας και της υπηρεσίας πληροφοριών εργάζονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο προκειμένου να διασφαλίσουν πως η τελετή θα ολοκληρωθεί αναίμακτα. Περίπου 28.000 άτομα όλες τις Πολιτείες, από τοπικούς και ομοσπονδιακούς φορείς, ανάμεσά τους η Μυστική Υπηρεσία, το F.B.I. και η Εθνική Φρουρά, βρίσκονται επί ποδός αυτήν την εβδομάδα. Όλο αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου φθηνό με το συνολικό κόστος ασφαλείας να σκαρφαλώνει στα 100 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα πληρώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 

Πόσο ακριβή είναι η ορκωμοσία του Τραμπ συγκριτικά με παλαιότερες τελετές;

Προς το παρόν είναι δύσκολο να γίνει σύγκριση στα κόστη, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η εβδομάδα, αλλά η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ εικάζεται πως θα είναι η ακριβότερη στην ιστορία των ΗΠΑ λόγω του πληθωρισμού αλλά και της αύξησης των δωρεών. Η αρμόδια επιτροπή για τις δωρεές έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια από διάφορους οργανισμούς, ευκατάστατους ιδιώτες και μικρότερης κλίμακας υποστηρικτές του Τραμπ που διέθεσαν αρκετά δολάρια από τις περιουσίες τους για τον Αμερικανό μεγιστάνα. Το ποσό δε, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 53 εκατομμύρια δολάρια που είχε συγκεντρώσει αντίστοιχα η ομάδα του Μπαράκ Ομπάμα το 2009. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Προτεραιότητα του FBI να εξακριβώσει το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Προτεραιότητα του FBI να εξακριβώσει το κίνητρο του δράστη

Το FBI δήλωσε την Κυριακή ότι το περιστατικό ερευνάται ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο δράστης έδρασε μόνος του και δεν είχε γνωστή ιδεολογία
LIFO NEWSROOM
Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Διεθνή / Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη αποκαλύπτει τον θετικό αντίκτυπο που έχει η κορυφαία τραγουδίστρια στο κοινό της, λόγω της προθυμίας να συζητήσει ανοιχτά τις προσωπικές της δυσκολίες
LIFO NEWSROOM