Μια χαρακτηριστική πλοκή των ταινιών θρίλερ έχει να κάνει με οικογένειες που αγοράζουν ένα παλιό σπίτι σε πολύ χαμηλή τιμή θεωρώντας το ευκαιρία. Ώσπου, το πρώτο κιόλας βράδυ αντιλαμβάνονται ότι το σπίτι πουλήθηκε όσο-όσο καθώς ήταν «στοιχειωμένο».

 

Στην αληθινή αγορά ακινήτων, το να είναι ένα σπίτι «στοιχειωμένο» μπορεί να αποτελέσει είτε ευχή είτε κατάρα. Μερικά στοιχειωμένα σπίτια έχουν γίνει τουριστικά αξιοθέατα ή ακόμα και θέματα μεγάλων χολιγουντιανών franchise τρόμου, προσελκύοντας θαυμαστές από όλο τον κόσμο.

 

Ωστόσο, άλλα σπίτια που διαθέτουν τέτοια φήμη έχουν πουληθεί μόνο σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

 

Το Business Insider βρήκε μερικά από αυτά τα «στοιχειωμένα» σπίτια στην αμερικανική αγορά. Ορισμένα κάποτε άξιζαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά πλέον αλλάζουν ιδιοκτήτες για πολύ λιγότερα χρήματα.

 

The Amityville Horror House – Νέα Υόρκη

Πόσο κοστίζει η αγορά ενός «στοιχειωμένου» σπιτιού;
Πηγή: Getty Images.

 

Το σπίτι υπήρξε τόπος εγκλήματος, αφού εκεί εκτυλίχθηκε η μαζική δολοφονία έξι ανθρώπων το 1974, όταν ένας 23χρονος πυροβόλησε και σκότωσε όλα τα μέλη της οικογένειάς του, την ώρα που κοιμούνταν.

 

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τις δολοφονίες, η οικογένεια Λουτς αγόρασε το σπίτι στη μειωμένη τιμή 80.000 δολαρίων, λόγω της φήμης του σπιτιού. Έμειναν μόνο 28 ημέρες πριν φύγουν από το σπίτι, αναφέροντας παραφυσικά γεγονότα, όπως ψυχρά σημεία μέσα στο σπίτι και μία πράσινη γλίτσα που έβγαινε από τους τοίχους και τις κλειδαρότρυπες.

 

Το σπίτι τελικά ανακαινίστηκε και άλλαξε διεύθυνση για να ξαναβγεί στην αγορά. Πουλήθηκε το 2010 έναντι 950.000 δολαρίων και όταν άλλαξε και πάλι χέρια το 2017, η τιμή του είχε πέσει στα 605.000 δολάρια.

 

Franklin Castle – Οχάιο

Πόσο κοστίζει η αγορά ενός «στοιχειωμένου» σπιτιού;
Πηγή: Seph Lawless.

 

Θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στο Οχάιο. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1880 από έναν μανάβη που έγινε έπειτα τραπεζίτης και πολλοί από τους συγγενείς του όπως η 15χρονη κόρη του, η μητέρα του, η σύζυγός του και τρία βρέφη, φέρονται να πέθαναν μέσα στο σπίτι.

 

Μετά τον θάνατο του τραπεζίτη, το σπίτι ήταν για πολλά χρόνια γερμανικό πολιτιστικό κέντρο και βάση για το Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, εμφανίστηκαν ιστορίες παραφυσικής δραστηριότητας. Οι επισκέπτες ισχυρίστηκαν ότι έχουν άκουγαν κλάματα μωρών και ότι είχαν δει μια μυστηριώδη γυναίκα. 

 

Το 1984, ο ηθοποιός Μαικλ ντε Βίνκο αγόρασε το σπίτι και ξόδεψε σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια για να το ανακαινίσει πριν το πουλήσει. Όμως, το ακίνητο καταστράφηκε από φωτιά και το 2011, πουλήθηκε αντί μόλις 260.000 δολαρίων και έκτοτε, μετατράπηκε σε διαμερίσματα.

 

The Pillars Estate – Νέα Υόρκη

Πόσο κοστίζει η αγορά ενός «στοιχειωμένου» σπιτιού;
Πηγή: Amity Photos.

 

Το σπίτι χτίστηκε το 1878 και έχει έξι υπνοδωμάτια και έξι μπάνια. Το προσωπικό του σπιτιού έχει ισχυριστεί ότι ακούει βήματα στις σκάλες και το πιάνο να παίζει χωρίς κάποιος να βρίσκεται στο δωμάτιο.

 

Το 2015, το σπίτι βγήκε στην αγορά για ένα εκατομμύριο δολάρια, όμως η τιμή του έπεσε και το 2020 πουλήθηκε για 450.000 δολάρια.

 

Highland Cottage – Νέα Υόρκη

Πόσο κοστίζει η αγορά ενός «στοιχειωμένου» σπιτιού;
Πηγή: Google Maps.

 

Χτίστηκε το 1872 και στη συνέχεια λειτούργησε ως ψυχιατρική κλινική, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν φήμες ότι είναι στοιχειωμένο.

 

Παρότι βγήκε στην αγορά στα 1,25 εκατομμύρια δολάρια, πουλήθηκε το 2018 στα 925.000 δολάρια.

 

Με πληροφορίες από Business Insider