Πώς πέθανε το μωρό της «Νύφης του Ισλαμικού Κράτους» - Οι πρώτες αντιδράσεις

Πώς πέθανε το μωρό της «Νύφης του Ισλαμικού Κράτους» - Οι πρώτες αντιδράσεις Facebook Twitter
1

Ο νεογέννητος γιος της 19χρονης «νύφης του Ισλαμικού Κράτους» Σαμίμα Μπέγκουμ, η οποία στερήθηκε τη βρετανική της υπηκοότητα μετά την ένταξή της στην τζιχαντιστική οργάνωση, πέθανε, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Μουσταφά Μπαλί.

Η ιστορία της Σαμίμα απασχόλησε διεθνώς καθώς εγκατέλειψε το Λονδίνο το 2015 και εντοπίστηκε σε συριακό προσφυγικό καταυλισμό στα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη Βρετανία αλλά οι αρχές του Λονδίνου, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, της αφαίρεσαν τον περασμένο μήνα τη βρετανική υπηκοότητα.

Η Μπέγκουμ είχε ονομάσει τον γιο της Γιέραχ, σύμφωνα με την επιθυμία του τζιχαντιστή συζύγου της Γιάγκο Ριέντιτζ, ενός Ολλανδού από το Άρνχεμ, ο οποίος ασπάστηκε το ισλάμ. Και τα δύο πρώτα παιδιά της 19χρονης έχουν επίσης πεθάνει.

Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Ο θάνατος κάθε παιδιού αποτελεί μια τραγωδία και είναι βαθύτατα λυπηρό για την οικογένεια».

«Το Φόρειν Όφις από τον Απρίλιο του 2011 συμβουλεύει μόνιμα τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Συρία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ανθρώπους να σύρονται στην τρομοκρατία και να ταξιδεύουν σε επικίνδυνες εμπόλεμες ζώνες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι το μωρό που δεν είχε συμπληρώσει τρεις εβδομάδες ζωής εκδήλωσε μια λοίμωξη των πνευμόνων και πέθανε την Πέμπτη.

Η Μπέγκουμ γέννησε τον Γιέραχ, σε ένα συριακό στρατόπεδο προσφύγων τον Φεβρουάριο.


Μετά την επιδείνωση της υγείας του μωρού την Πέμπτη, το ιατρικό προσωπικό της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου μετέφερε τη μητέρα και το μωρό από τον στρατόπεδο al-Hawl στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης al-Hasakah στη βόρεια Συρία.

Το μωρό, μόλις τριών εβδομάδων, πέθανε λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο νοσοκομείο, δήλωσε η ΜΚΟ.


Υπήρχαν αρχικά αντιφατικές αναφορές για την υγεία του μωρού, με τον Μουσταφά Μπαλί, τον εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, να λέει  στο Twitter ότι οι αναφορές για το θάνατο του μωρού ήταν ψεύτικες.

Η Μπέγκουμ προκάλεσε δημόσιο διάλογο στη Βρετανία εμφανιζόμενη αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία --κεφάλια εκτελεσθέντων πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων-- και για το ότι χαρακτήρισε δικαιολογημένη την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με τους 22 νεκρούς.

Η μοίρα της έχει προκαλέσει μια συζήτηση με νομικές, ηθικές διαστάσεις και αναφορικά με την ασφάλεια, με τις κυβερνήσεις να καλούνται να δώσουν απάντηση για τις τύχες των οικογενειών μαχητών που ορκίστηκαν πίστη να καταστρέψουν την Δύση.

Ο Νταλ Μπαμπού, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και φίλος της οικογένειας της Μπέγκουμ δήλωσε στο BBC Newsnight: «Έχουμε αποτύχει, ως χώρα, να διαφυλάξουμε το παιδί».

Καθώς το παιδί της γεννήθηκε πριν από τη στέρηση της βρετανικής ιθαγένειας από το Υπουργείο Εσωτερικών, το μωρό εξακολουθούσε να θεωρείται Βρετανός.

«Αυτό ήταν ένας θάνατος βρετανού πολίτη που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», δήλωσε ο Μπαμπού.

«Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να βοηθηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Νομίζω ότι είναι συγκλονιστικό το πώς ο γραμματέας της χώρας αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Η σκιώδης υπουργός Νταιάν Άμποτ, επέκρινε επίσης τις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών. «Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να κάνουμε αφαιρέσουμε από κάποιον την ιθαγένεια και τώρα ένα αθώο παιδί πέθανε εξαιτίας αυτής της κίνησης. Αυτό είναι σκληρό και απάνθρωπο», έγραψε στο Twiter.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ για εξηγήσεις μετά από επιστολή περί «ανεπαρκούς δράσης» κατά του αντισημιτισμού

Διεθνή / Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Ο Τσαρλς Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής και πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή ου απευθύνεται προσωπικά στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «τροφοδοτούν τη βία»
LIFO NEWSROOM
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Διεθνή / Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού και νυν πρέσβης στο Λονδίνο, θεωρείται ο μόνος που μπορεί να απειλήσει πολιτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Οι μυστικές κινήσεις του, οι επαφές με Δύση και ΗΠΑ και τα σενάρια διαδοχής
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Διεθνή / Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner και την κακή φήμη της, η Ρωσία αντικαθιστά τους μισθοφόρους της στην Αφρική με την επίσημη παραστρατιωτική ομάδα Africa Corps, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη νομιμότητα της Μόσχας στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν:

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Μητέρες και παιδιά θα πεθάνουν» - Οι συνέπειες των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι περικοπές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει στην αναστολή ή το κλείσιμο 422 δομών υγείας στο Αφγανιστάν - Κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων μιλούν για μια κατάσταση που «φλερτάρει» με τον θάνατο
LIFO NEWSROOM
Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Διεθνή / Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Η Συρία ετοιμάζει νέα τραπεζογραμμάτια αφαιρώντας δύο μηδενικά από τη λίρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της αξίας της - Τι σημαίνει για τις καθημερινές συναλλαγές και την πολιτική αλλαγή στη χώρα;
LIFO NEWSROOM
«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ο δικηγόρος μιας υποστηρίκτριας του ISIS η οποία αν και έδειχνε μετανιωμένη, ωστόσο ονόμασε τον γιο της σύμφωνα με τις επιθυμίες του δολοφόνου άντρα της, μιλάει για έλλειψη ανθρωπιάς. Ας βοηθούσε το παιδί της ο Ισλαμικός στρατός. Αν κατακτούσε τον κόσμο, όπως επιθυμούσε, το ίδιο δε θα αναγκαζόταν να κάνει για κάθε παιδί που θα γεννιόταν;