Λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μονακό - όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- καταστράφηκε οικονομικά και πολιτιστικά, ενώ μια μακροχρόνια συμφωνία με τη Γαλλία σήμαινε ότι το στέμμα του πρίγκιπα και η βασίλεια των Μονεγάσκων κινδύνευαν. 

 

Ο πρίγκιπας Ρενιέ ήταν αυτός που θα έπρεπε να σώσει το βασίλειό του και ο μόνος τρόπος για να το επιτύχει ήταν να αναγεννήσει τον τουρισμό της χώρας. «Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο - το Μονακό απειλούνταν. Θα μπορούσε να καταρρεύσει και ο Ρενιέ έπρεπε να το σώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η βασιλική ιστορικός Κέιτ Γουίλιαμς.

 

Τότε, ο Ρενιέ ήταν 32 ετών, άγαμος και είχε ένα βασίλειο να σώσει. Απροσδόκητα, οι σύμβουλοί του πρότειναν κάτι τελείως μα τελείως ασυνήθιστο: Ο Ρενιέ θα μπορούσε να συνδυάσει την αριστοκρατία των Μονεγάσκων με την εικόνα της Αμερικής, προσελκύοντας μια σταρ. «Ο πρίγκιπας Ρενιέ ενημερώθηκε ότι θα έκανε καλά να παντρευτεί μια ‘πριγκίπισσα’ του Χόλιγουντ και [να αξιοποιήσει] όλη τη διασημότητα και τη φήμη που θα συνόδευε αυτόν τον γάμο. Αυτό που χρειαζόταν το Μονακό ήταν να αναβιώσει το τουριστικό του εμπόριο», λέει η ιστορικός του Πανεπιστημίου του St. Andrews, Δρ. Chandrika Kaul.

 

Σύμφωνα με το νέο ντοκιμαντέρ Curiosity Stream Royals: Keeping the Crown, η Μέριλιν Μονρόε ήταν η πρώτη πρόταση στη λίστα του πρίγκιπα. Η σταρ όμως «είχε μια υπερβολικά αισθησιακή εικόνα», στοιχείο που την έβγαλε εκτός.

 

Πώς η Μέριλιν Μονρόε θα μπορούσε να έχει γίνει πριγκίπισσα του Μονακό αλλά απορρίφθηκε «λόγω του αισθησιασμού της»

 

Τελικά, ο Ρενέ συνάντησε ένα Country Girl, την ηθοποιό Γκρέις Κέλι, όταν οι δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ επισκέφθηκε τις Κάννες για το Φεστιβάλ του 1955. Η Γκρέις Κέλι προσκλήθηκε στο Μονακό από το Paris Match για φωτογράφηση στο βασιλικό παλάτι. «Το στέλεχος του Paris Match πιστεύει ότι αυτή θα ήταν μια πραγματικά δραματική, συγκλονιστική συνάντηση μεταξύ της βασίλισσας του Χόλιγουντ και του δικού τους πρίγκιπα, ο οποίος είναι κατάλληλος, νέος, όμορφος εργένης - που τυχαίνει, σύμφωνα με φήμες, να αναζητά μια σύζυγο», λέει η Kaul.

 

Η Γουίλιαμς, από την πλευρά της, προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια αυτής της φωτογράφισης, βλέπεις πραγματικά πώς ο Ρενιέ γοητεύεται από την Γκρέις, και πραγματικά, νομίζω, την ερωτεύεται σε προσωπικό επίπεδο — αλλά τη βλέπει και ως λύση στα τόσα του προβλήματα».

 

Πώς η Μέριλιν Μονρόε θα μπορούσε να γίνει πριγκίπισσα του Μονακό -Για να σώσει το βασίλειο, απορρίφθηκε λόγω του αισθησιασμού της

 

Και η ιστορία είναι γνωστή. Όπως αναφέρει το People, βασιλικοί παρατηρητές γνωρίζουν πώς εξελίχθηκε αυτή η γνωριμία, με τον πρίγκιπα και την Γκρέις Κέλι να παντρεύονται σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο πρίγκιπας Ρενιέ και η πριγκίπισσα Γκρέις απέκτησαν τρία παιδιά: την πριγκίπισσα Καρολάιν, τον πρίγκιπα Άλμπερτ και την πριγκίπισσα Στέφανι.

 

Πώς η Μέριλιν Μονρόε θα μπορούσε να γίνει πριγκίπισσα του Μονακό -Για να σώσει το βασίλειο, απορρίφθηκε λόγω του αισθησιασμού της