Πώς η κλιματική κρίση συμβάλλει στην κατάρρευση της αγοράς σοκολάτας

Πώς η κλιματική κρίση συμβάλλει στην κατάρρευση της αγοράς σοκολάτας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η κλιματική κρίση επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή κακάο στη Δυτική Αφρική, περιοχή που παράγει περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο και κατά συνέπεια σοκολάτας.

Αποτέλεσμα των δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών, είναι η αύξηση της τιμής της σοκολάτας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Guardian.

Οι αγρότες της περιοχής ήρθαν αντιμέτωποι με τη ζέστη, τις ασθένειες που μαστίζουν την περιοχή και τις ασυνήθιστες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες συνέβαλαν στην πτώση της παραγωγής.

Η υπερβολική ζέστη και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, στην κατηγορική τάση της αγοράς. Η κλιματική αλλαγή, κυρίως λόγω της καύσης πετρελαίου, άνθρακα και μεθανίου, αυξάνει τις θερμοκρασίες σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Καμερούν και η Νιγηρία.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, οι θερμοκρασίες άνω των 32°C –το όριο πάνω από το οποίο το κακάο δυσκολεύεται να αναπτυχθεί – εμφανίζονται πλέον τρεις εβδομάδες συχνότερα από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2023, το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, υπήρξαν 42 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 32°C σε 2/3 των περιοχών παραγωγής κακάο.

  • Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ακραίες βροχοπτώσεις καταστρέφουν τις καλλιέργειες, μειώνοντας την ποσότητα και ποιότητα του κακάο.
  • Η ξηρασία του 2024 και οι βροχές το 2023 έχουν κάνει τη γεωργία του κακάο πιο δύσκολη.
  • Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις καλλιέργειες, αφορούν μολύνσεις από έντομα, λαθρεμπόριο και παράνομη εξόρυξη.

Ραγδαία αύξηση στις τιμές του κακάο

  • Οι αποτυχημένες συγκομιδές έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών του κακάο από τα τέλη του 2023.
  • Οι τιμές στη Νέα Υόρκη ξεπέρασαν τα $10.000 ανά τόνο, ενώ παλαιότερα κυμαίνονταν μεταξύ $2.000 και $3.000 ανά τόνο.
  • Η ελβετική Lindt & Sprüngli ανακοίνωσε νέες αυξήσεις στις τιμές της σοκολάτας το 2024 για να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος του κακάο.

Μακροπρόθεσμος κίνδυνος για το κακάο και τη σοκολάτα

Σύμφωνα με την έρευνα της UN Convention to Combat Desertification, το 75% της επιφάνειας της Γης έχει γίνει πιο ξηρό τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως λόγω εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η ξηρασία, το κακάο αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Η καθηγήτρια Narcisa Pricope υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη σοκολάτα, αλλά και τη συνολική ικανότητα του πλανήτη να συντηρήσει τη ζωή.

Το συμπέρασμα των μελετητών, είναι, ότι η κλιματική αλλαγή δυχαιρένει την παραγωγή κακάο, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών της σοκολάτας και τον κίνδυνο μειωμένης παραγωγής στο μέλλον. Αν δεν ληφθούν συλλογικά μέτρα για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η παγκόσμια σοκολατοβιομηχανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM