Πορτογαλία - Νομιμοποίηση της ευθανασίας: Διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας

Πορτογαλία - Νομιμοποίηση της ευθανασίας: Διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας Facebook Twitter
EPA
0

Εκατοντάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο στη Λισαβόνα για να διαμαρτυρηθούν κατά των νομοσχεδίων, τα οποία προβλέπουν τη νομιμοποίηση της ευθανασίας.

«Νομίζω ότι η ζωή είναι ένα απαράβατο αγαθό, η ανθρώπινη ζωή έχει μια απαράβατη αξία, που θεωρείται κάτι το ιερό από το Σύνταγμά μας» είπε ο 21χρονος διαδηλωτής κατά της ευθανασίας Φραντσίσκο Γκιμάραες στο Reuters.

«Ναι στη ζωή, όχι στον θάνατο» φώναζαν οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν πανό με τα συνθήματα «πρώτα η ζωή» και «μην σκοτώνεις, θεράπευσε!».

Πορτογαλία - Νομιμοποίηση της ευθανασίας: Διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας Facebook Twitter
EPA

Εντός του κοινοβουλίου, οι βουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί των νομοσχεδίων που έχουν καταθέσει πέντε πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνώντων Σοσιαλιστών, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Δεδομένης της υφιστάμενης σύνθεσης του πορτογαλικού κοινοβουλίου, τουλάχιστον ένα από τα νομοσχέδια είναι πιθανό να εγκριθεί. Εφόσον «περάσει» επί της αρχής, θα συζητηθεί λεπτομερώς στην επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων του κοινοβουλίου που μπορεί να το τροποποιήσει.

Το συντηρητικό κόμμα CDS-PP και η Καθολική Εκκλησία ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ευθανασία, εφόσον το νομοσχέδιο πάρει το πράσινο φως των βουλευτών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, συντηρητικός ο ίδιος, θα μπορούσε, επίσης, να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο και να το στείλει πίσω στο κοινοβούλιο.

Και οι πέντε προτάσεις είναι σχεδόν παρεμφερείς, με όλα τα κόμματα να συμφωνούν στο ότι μονάχα εκείνοι που είναι άνω των 18 ετών, που δεν πάσχουν από κάποια πνευματική ασθένεια, μπορούν να ζητήσουν να υποβληθούν σε ευθανασία, εφόσον είναι στο τελευταίο στάδιο, υποφέρουν από «αφόρητους» πόνους και «δεν υπάρχει ελπίδα ίασης».

Τον Μάιο του 2018 το πορτογαλικό κοινοβούλιο απέρριψε με πολύ μικρή διαφορά, πέντε ψήφων, σειρά νομοσχεδίων που αφορούσαν την ευθανασία.

«Όλες οι προτάσεις θα εγκριθούν, καθώς έχουμε τώρα μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θετικά διακείμενη προς την αποποινικοποίηση της ευθανασίας», διατύπωσε την εκτίμηση ο Μπρούνο Μάια, νευρολόγος και επικεφαλής ενός κινήματος υπέρ του «δικαιώματος να πεθαίνει κανείς με αξιοπρέπεια».

Εάν καρποφορήσει η νομοθετική αυτή διαδικασία, η Πορτογαλία θα είναι η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που θα νομιμοποιεί την ευθανασία μετά το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ