Οι ταξιδιώτες στην Πορτογαλία θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ COVID-19, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης  για να μείνουν σε ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση νωρίτερα σήμερα.

 

Οι νέοι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων αυξάνονται σταθερά στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία τον Φεβρουάριο όταν η Πορτογαλία βρισκόταν υπό αυστηρό lockdown. Σχεδόν το 90% των κρουσμάτων τώρα ανήκουν στην μετάλλαξη Δέλτα.

 

Στα εστιατόρια, στους δήμους όπου είναι υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου, όσοι θέλουν να δειπνήσουν σε κλειστούς χώρους θα πρέπει επίσης να επιδείξουν τα ίδια πιστοποιητικά, αλλά μόνο το βράδυ της Παρασκευής και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανέφερε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

 

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει σε 60 δήμους, στους οποίους περιλαμβάνονται η πρωτεύουσα Λισαβόνα και το Πόρτο.

 

«Για πολύ καιρό, το μόνο μέτρο που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας», είπε η ντα Σίλβα. «Με το ψηφιακό πιστοποιητικό και τη διαθεσιμότητα των τεστ, έχουμε άλλους τρόπους να εγγυηθούμε την ασφάλεια», πρόσθεσε.

 

Οι τουρίστες και οι πελάτες των εστιατορίων μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ. Επίσης, θα γίνονται δεκτά τα τεστ αντιγόνου (rapid), τα οποία θα μπορούν να γίνονται ακόμη και στα ξενοδοχεία, κατά το τσεκ-ιν.

 

Η ένωση εστιατόρων της Πορτογαλίας σχολίασε όμως ότι «υπήρχαν ήδη υπερβολικά πολλοί κανόνες και περιορισμοί» και τα νέα μέτρα μπορεί να αποτρέψουν τους πελάτες.

 

Με τα νέα μέτρα πάντως τα εστιατόρια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτροείο, θα επαναλειτουργήσουν από αυτό το Σαββατοκύριακο στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου τα δυο προηγούμενα Σαββατοκύριακα αναγκάζονταν να παραμείνουν κλειστά.

 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, που ίσχυε ήδη σε 45 δήμους, θα επεκταθεί σε άλλους 15, στους οποίους περιλαμβάνεται και το Φάρο, η μεγαλύτερη πόλη στη δημοφιλή, τουριστική περιφέρεια του Αλγκάρβε.

 

Σήμερα στην Πορτογαλία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, αναφέρθηκαν περισσότερα από 3.000 κρούσματα της Covid-19. Σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων αφορά την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και εντοπίζονται μεταξύ νέων, ανεμβολίαστων ανθρώπων.

 

Με πληροφορίες του Reuters/AFP