Πορτογαλία: Εγκρίθηκε προσχέδιο Προϋπολογισμού για μείωση ελλειμμάτων και αύξηση συντάξεων

Πορτογαλία: Εγκρίθηκε προσχέδιο Προϋπολογισμού για μείωση ελλειμμάτων και αύξηση συντάξεων Facebook Twitter
0

Οι βουλευτές της πορτογαλικής αριστεράς ενέκριναν σήμερα, σε πρώτη ανάγνωση, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 2% του ΑΕΠ αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων.

 

"Ο προϋπολογισμός αυτός τηρεί τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους Πορτογάλους, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου" διαβεβαίωσε στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

 

Οι βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν το προσχέδιο. "Δεν υπάρχουν θαύματα. Για να μειωθεί το έλλειμμα θα έπρεπε να αυξηθούν οι φόροι και να περιοριστούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις", τόνισε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέντρο Πάσος Κοέλιο.

 

Ο προϋπολογισμός είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και των συμμάχων της, των βουλευτών του Μπλοκ της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η τελική εκδοχή του θα υποβληθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο στις 29 Νοεμβρίου.

 

Προκειμένου να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες και τις αγορές, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,6% το 2017. Μολονότι ο προϋπολογισμός  περιορίζει τις δαπάνες των υπουργείων και τις δημόσιες επενδύσεις, προβλέπει επίσης ότι σταδιακά θα καταργηθεί ένας πρόσθετος φόρος επί των μισθών, θα σταματήσουν οι περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και θα αναπροσαρμοσθούν οι χαμηλότερες συντάξεις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ