ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Πολωνικός νόμος για το ολοκαύτωμα προκαλεί την αντίδραση του Ισραήλ

Πολωνικός νόμος για το ολοκαύτωμα προκαλεί την αντίδραση του Ισραήλ Facebook Twitter
0

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δεσμεύθηκε, σήμερα, να εξετάσει τα εδάφια ενός σχεδίου νόμου για το Ολοκαύτωμα και τον ορισμό των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου προβλέπει έως και τριετή φυλάκιση για όσους χρησιμοποιούν τον όρο «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» όταν αναφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί στην Πολωνία.

Κατά τους Πολωνούς, η χρήση του όρου «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι η χώρα τους είναι συνυπεύθυνη με τους ναζί, που είχαν επιβάλει στρατιωτική κατοχή στη χώρα το 1939, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για την ισραηλινή πολιτική ηγεσία όμως, το κείμενο του νομοσχεδίου αποτελεί μια απόπειρα άρνησης της συμμετοχής της Πολωνίας στην εξόντωση των Εβραίων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε σήμερα τις επικρίσεις του για το σχέδιο νόμου λέγοντας: «Δεν θα ανεχθούμε τη διαστρέβλωση της αλήθειας και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας ή την άρνηση του Ολοκαυτώματος».

Μάλιστα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε έναν υψηλόβαθμο Πολωνό διπλωμάτη στο υπουργείο του για να του ζητήσει «διευκρινίσεις».

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε την Παρασκευή από το πολωνικό κοινοβούλιο όπου πλειοψηφεί το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Για να τεθεί σε ισχύ, το κείμενο πρέπει να ψηφιστεί επίσης από τη Γερουσία και να υπογραφτεί από τον Πολωνό πρόεδρο.

Το κείμενο περιλαμβάνει ένα άρθρο που προβλέπει διώξεις, που φθάνουν έως ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, για όποιον «αποδίδει στο πολωνικό έθνος ή κράτος την ευθύνη ή τη συν-ευθύνη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το γερμανικό Γ' Ράιχ – ή κάθε άλλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας (...) ή έγκλημα πολέμου».

Για αυτό το σημείο ο Ντούντα διαβεβαίωσε πως «κάθε πρόσωπο του οποίου οι προσωπικές αναμνήσεις ή η ιστορική έρευνα εκφράζουν την αλήθεια για επονείδιστα εγκλήματα ή συμπεριφορές που συνέβησαν στο παρελθόν με τη συμμετοχή Πολωνών, κατέχει πλήρως το δικαίωμα σε αυτή την αλήθεια».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έγραψε στο Twitter πως το «Άουσβιτς-Μπιρκενάου δεν ήταν πολωνικό όνομα, και το Arbeit Macht Frei δεν ήταν πολωνική έκφραση», αναφερόμενος στη φράση που είχε χαραχθεί στην είσοδο ναζιστικού στρατοπέδου, «Η εργασία απελευθερώνει», στα γερμανικά.

Για το Γιαντ Βασέμ, το ινστιτούτο για το Ολοκαύτωμα που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο όρος "πολωνικά στρατόπεδα θανάτου" αποτελεί μια λαθεμένη ερμηνεία της ιστορίας».

Αντίθετα, το ινστιτούτο εκτιμά πως «ο νόμος αυτός μπορεί να θολώσει την ιστορική αλήθεια όσον αφορά τη βοήθεια που έλαβαν οι Γερμανοί εκ μέρους του πολωνικού πληθυσμού στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».

Έξι εκατομμύρια Πολωνοί, από τους οποίους τρία εκατομμύρια Εβραίοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Το χωριό που απαγόρευσε τις δημόσιες μουσουλμανικές γιορτές έλαβε εντολή να ακυρώσει την απόφαση

Διεθνή / Ισπανία: Το χωριό που απαγόρευσε τις δημόσιες μουσουλμανικές γιορτές έλαβε εντολή να ακυρώσει την απόφαση

Η ισπανική κυβέρνηση διέταξε την άρση απαγόρευσης θρησκευτικών εκδηλώσεων σε δημοτικά αθλητικά κέντρα της πόλης Χουμίγια, χαρακτηρίζοντάς την αντίθετη με το δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας
THE LIFO TEAM
Οι Μακρόν επιστράτευσαν ερευνητές για την υπόθεση της Κάντας Όουενς

Διεθνή / Οι Μακρόν επιστράτευσαν ερευνητές για την υπόθεση της Κάντας Όουενς

Στο στόχαστρο οι δεσμοί της με την άκρα δεξιά και τη ρωσική προπαγάνδα - Η θεωρία για το φύλο της Μπριζίτ Μακρόν εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2017 από Ισπανό blogger, αλλά έγινε γνωστή στη Γαλλία το 2021
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας-ρεκόρ σαρώνει τη Νότια Ευρώπη: Επιστήμονες προειδοποιούν για «κοκτέιλ» που τροφοδοτεί φωτιές

Διεθνή / Καύσωνας-ρεκόρ σαρώνει τη Νότια Ευρώπη: Επιστήμονες προειδοποιούν για «κοκτέιλ» που τροφοδοτεί φωτιές

Ακραίος καύσωνας έως 44°C πλήττει τη Νότια Ευρώπη, προκαλώντας εκτεταμένες φωτιές από την Ισπανία έως τα Βαλκάνια - Επιστήμονες μιλούν για κλιματικό «κοκτέιλ μολότοφ» και κίνδυνο ρεκόρ θερμοκρασιών
LIFO NEWSROOM
Κινεζικό πολεμικό πλοίο συγκρούστηκε με σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής ενώ καταδίωκε πλοίο των Φιλιππίνων

Διεθνή / Κινεζικό πολεμικό πλοίο συγκρούστηκε με σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής ενώ καταδίωκε πλοίο των Φιλιππίνων

Βίντεο δείχνει σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής να εκτοξεύει αντλίες νερού κατά την καταδίωξη πλοίου της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, πριν συγκρουστεί με θόρυβο με ένα πολύ μεγαλύτερο κινεζικό πολεμικό πλοίο
LIFO NEWSROOM