Πολωνία: Αθωώθηκαν ακτιβίστριες που κατηγορούνταν για τις αφίσες της Παναγίας με φωτοστέφανο- ουράνιο τόξο

Πολωνία: Αθωώθηκαν ακτιβίστριες που κατηγορούνταν για τις αφίσες της Παναγίας με φωτοστέφανο- ουράνιο τόξο Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Αθώες κρίθηκαν οι τρεις ακτιβίστριες που κατηγορούνταν στην Πολωνία για προσβολή θρησκευτικού αισθήματος, λόγω των αφισών που απεικόνιζαν την Παναγία με φωτοστέφανο- ουράνιο τόξο.

 

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ακτιβίστριες δεν είχαν ως κίνητρο την επιθυμία να προσβάλουν τα πιστεύω οποιουδήποτε, παρά μόνο να υπερασπιστούν εκείνους που είναι αντιμέτωποι με διακρίσεις.

 

«Ο στόχος τους ήταν να δείξουν υποστήριξη στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, να παλέψουν για τα ίσα δικαιώματά τους», επεσήμανε η δικαστής, Αγκνιέσκα Βάρκολ.

 

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ «Love Does Not Exclude» έκανε λόγο για σημαντική απόφαση. «Είναι ένας θρίαμβος για το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα αντίστασης στην πιο ομοφοβική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η οργάνωση. Πάντως, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει, καθώς ο εισαγγελέας δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

 

Οι δύο γυναίκες ήταν αντιμέτωπες με ποινή φυλάκισης έως δύο ετών αν καταδικάζονταν. Η αθώωσή τους έρχεται λίγες ημέρες μετά την καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων που ξεκίνησε τραγουδιστής της Χέβι Μέταλ στην Πολωνία, για τη νομική υπεράσπιση καλλιτεχνών που κατηγορούνται για βλασφημία.

 

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019. Τότε οι τρεις ακτιβίστριες είχαν κολλήσει αφίσες και αυτοκόλλητα στην πόλη Πλοκ, στα οποία η Παναγία είχε φωτοστέφανο- ουράνιο τόξο. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την εχθρότητα της καθολικής εκκλησίας της Πολωνίας απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

 

«Κανένας δεν πρέπει να αποκλείεται από την κοινωνία. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι αμαρτία ούτε έγκλημα και η Παναγία θα προστάτευε τέτοιους ανθρώπους από την Εκκλησία και ιερείς που πιστεύουν ότι είναι ΟΚ να καταδικάζεις άλλους», δήλωνε τότε η Ελζμπιέτα Ποντλέσνα στο BBC.

 

Όμως, κάποιοι πολιτικοί στήριξαν τις κατηγορίες σε βάρος τους. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Γιόακιμ Μπρουντζίνσκι απάντησε ότι «όλες αυτές οι ανοησίες για την ελευθερία και την “ανοχή” δεν δίνουν σε κανέναν το δικαίωμα να προσβάλει τα αισθήματα των πιστών».

 

Η Πολωνία έχει επικριθεί σφοδρά για τη στάση της απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Μάλιστα η ΕΕ έχει αποσύρει τη χρηματοδότηση από πόλεις που ανακηρύχθηκαν «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ».

 

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που επανεξελέγη πέρυσι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας χαρακτήρισε την καμπάνια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ως «πιο καταστροφική και από τον κομμουνισμό».

 

Με πληροφορίες από BBC, DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ