Πολωνία: Αποφασίστηκε η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων - Σφοδρές αντιδράσεις

Πολωνία: Αποφασίστηκε η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων - Σφοδρές αντιδράσεις Facebook Twitter
EPA
0

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα για το δικαίωμα στην άμβλωση, σε αυτή τη συντηρητική, καθολική χώρα η οποία ήδη έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στην Ευρώπη για τις αμβλώσεις.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας προχώρησε στην ακύρωση άρθρου που επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου. Έτσι, το δικαστήριο αυστηροποίησε περαιτέρω την ήδη αυστηρή νομοθεσία για την άμβλωση.

«Το χειρότερο σενάριο έγινε τελικά πραγματικότητα. Είναι μια καταστροφική απόφαση που θα καταστρέψει τις ζωές πολλών γυναικών και πολλών οικογενειών», δήλωσε η δικηγόρος Kamila Ferenc, σχολιάζοντας την απόφαση και ήδη σφοδρές είναι οι αντιδράσεις τόσο από διεθνείς φορείς όσο και από τοπικές ΜΚΟ και οργανώσεις γυναικών.

Η κα Ferenc, η οποία συνεργάζεται με μια ΜΚΟ που βοηθά τις γυναίκες στην άμβλωση, πρόσθεσε: «Θα αναγκάσει ιδιαίτερα τους φτωχούς να γεννήσουν παιδιά παρά την θέλησή τους. Είτε επειδή δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν, είτε επειδή δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φροντίδα τους».

Οι βουλευτές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήθελαν να καταργηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε περίπτωση σοβαρού ή ανεπανόρθωτου προβλήματος στο έμβρυο ή αν πάσχει από κάποια ανίατη ασθένεια, ένας από τους πολύ λίγους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η άμβλωση στην Πολωνία.

Εφόσον το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τον νόμο αυτό αντισυνταγματικό, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα αυτή της ΕΕ. Το 2019 αυτή η αιτία αναφέρθηκε για το 97% των 1.100 αμβλώσεων που έγιναν σε νοσοκομεία της Πολωνίας.

Η άμβλωση στη συντηρητική χώρα είναι επίσης νόμιμη αν απειλείται η ζωή ή η υγεία της μητέρας ή εφόσον η κύηση προέκυψε έπειτα από βιασμό ή αιμομιξία. Οι περισσότεροι από 100 βουλευτές του PiS που προσέφυγαν κατά της συνταγματικότητας του νόμου ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα νομιμοποιεί την ευγονική.

Η τρέχουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις, η οποία συχνά αναφέρεται ως «συμβιβασμός για τις αμβλώσεις», υιοθετήθηκε το 1993. Έκτοτε ούτε οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση ούτε οι αντίπαλοί του έχουν καταφέρει να υπάρξει κάποια αλλαγή.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι το IBRiS, περίπου το 50% των Πολωνών στηρίζουν την τρέχουσα νομοθεσία. Σχεδόν το 30% θα ήθελαν να απελευθερωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ το 15% να περιοριστεί κι άλλο. Ωστόσο άλλες έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο από το 50% των Πολωνών θα υποστήριζαν την απελευθέρωση των αμβλώσεων ως τη 12η εβδομάδα της κύησης.

Πολλές γυναίκες και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν διαδηλώσει κατά προηγούμενων νομικών αποπειρών να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία, όμως η πανδημία του κορωνοϊού δυσκολεύει τις κινητοποιήσεις. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μεταρρυθμίστηκε από την κυβέρνηση του PiS, δέχεται συχνά επικρίσεις ότι έχει στις τάξεις του μεγάλο αριθμό δικαστών πιστών στο κυβερνών κόμμα.

Στο παρελθόν ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του περιορισμού των αμβλώσεων. Η μη κυβερνητική οργάνωση Akcja Demokracja (Δημοκρατική Δράση) ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 210.000 υπογραφές κατά της αυστηροποίησης της νομοθεσίας.

Εξάλλου, αν και επισήμως το 2019 στην Πολωνία έγιναν 1.100 αμβλώσεις, ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των αμβλώσεων που έγιναν μυστικά ή σε κλινικές στο εξωτερικό ενδέχεται να πλησιάζει τις 200.000 τον χρόνο. Στις αρχές του έτους η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε προειδοποιήσει την Πολωνία κατά της επιβολής νέων περιορισμών στις αμβλώσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM