Πολωνία: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικά κάποια άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ

Πολωνία: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικά κάποια άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ Facebook Twitter
0

Ορισμένα άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ είναι αντισυνταγματικά στην Πολωνία, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, απόφαση που βαθαίνει την κόντρα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία. 

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας (PiS) έχει εμπλακεί σε διαμάχες με την ΕΕ για ζητήματα που αφορούν από την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και τις ελευθερίες των ΜΜΕ, μέχρι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.  

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι, απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να μάθει αν οι θεσμοί της ΕΕ μπορούν να εμποδίσουν την Πολωνία να αναδιοργανώσει το δικαστικό σύστημά της. 

«Η Συνθήκη της ΕΕ είναι κατώτερη του συντάγματος στο πολωνικό νομικό σύστημα και- όπως κάθε άλλο κομάτι του πολωνικού νομικού συστήματος- πρέπει να συμμορφώνεται με το σύστημα», ανέφερε ο δικαστής Μπαρτλομέι Σοχάνσκι. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την πολωνική κυβέρνηση ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει. 

Ακόμη, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε έχει δικαίωμα να ελέγξει όχι μόνο τη συνταγματικότητα του δικαίου της ΕΕ, αλλά και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ. «Τα ευρωπαϊκά όργανα ενεργούν πέραν της δικαιοδοσίας τους», επεσήμανε μεταξύ άλλων στην απόφαση. 

«Στην Πολωνία η ανώτερη νομική πράξη είναι το σύνταγμα και όλοι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που είναι σε ισχύ στη χώρα πρέπει να συμμορφώνονται με το σύνταγμα», δήλωσε ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Αυτό ισχύει και για το δικαστικό σύστημα και η ΕΕ δεν έχει λόγο σε αυτό», συμπλήρωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

Οι επικριτές λένε ότι αμφισβητώντας την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ, αλλά και τη σταθερότητα της ίδιας της Ένωσης. Το PiS το αρνείται αυτό, λέγοντας ότι δεν έχει σχέδια για «Polexit». Επίσης αρνείται ότι έχει όποια επιρροή στις αποφάσεις των δικαστηρίων.  

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Διεθνή / Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υποθέσεων Αιχμαλώτων Χούτι δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα θα απελευθερώσει περισσότερους από 100 κρατούμενους σε «μια μονομερή ανθρωπιστική πρωτοβουλία»
NEWSROOM