Πόλεμος στην Ουκρανία: Google και YouTube «μπλοκάρουν» το κρατικό RT και άλλα ρωσικά κανάλια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Google και YouTube «μπλοκάρουν» το κρατικό RT και άλλα ρωσικά κανάλια Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

H Google και το YouTube επιβάλλουν περιορισμούς στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία. 

Πρώτο το YouTube απαγόρευσε χθες στο κρατικής ιδιοκτησίας ρωσικό μέσο ενημέρωσης RT και άλλα ρωσικά κανάλια να έχουν έσοδα από διαφημίσεις που παίζουν μαζί με βίντεο, όπως έκανε το Facebook, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Επικαλούμενο «εξαιρετικές συνθήκες», το YouTube ανακοίνωσε πως «αναστέλλει τη δυνατότητα αριθμού καναλιών να έχουν έσοδα από το YouTube, περιλαμβανομένων ρωσικών καναλιών που σχετίζονται με πρόσφατες κυρώσεις», όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τοποθέτηση διαφημίσεων ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το YouTube.

H EE ανακοίνωσε την Τετάρτη κυρώσεις σε βάρος ατόμων, μεταξύ των οποίων η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, την οποία περιέγραψε ως διευθύντρια του RT και «κεντρική φυσιογνωμία» της ρωσικής προπαγάνδας.

Τα βίντεο των εν λόγω καναλιών θα αναφέρονται επίσης λιγότερο συχνά μεταξύ αυτών τα οποία συστήνονται από το YouTube, δήλωσε ο εκπρόσωπος του YouTube Φαρσάντ Σαντλού. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το RT και αρκετά άλλα κανάλια δεν θα είναι πια προσβάσιμα στην Ουκρανία έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο ουκρανός υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχαΐλο Φεντόροφ έγραψε νωρίς σήμερα στο Twitter ότι ήρθε σε επαφή με το YouTube «για να μπλοκάρει τα προπαγανδιστικά ρωσικά κανάλια - όπως τα Russia 24, TASS, RIA Novosti».

Στο μεταξύ, η Google διέκοψε επίσης τη δυνατότητα των ρωσικών κρατικών μέσων να δημιουργούν έσοδα από περιεχόμενο με διαφημίσεις σε όλες τις πλατφόρμες της.

Το ρωσικό κανάλι RT, καθώς και άλλα μέσα που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος, δεν θα μπορούν να προβάλλουν διαφημίσεις στο YouTube ή άλλες υπηρεσίες της Google, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αναζήτησης και του Gmail για την τοποθέτηση διαφημίσεων.

Η Google απαγόρευσε επίσης την εφαρμογή για κινητά της RT από το app store της, δήλωσε το ρωσικό κρατικό διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο. Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters.

Χθες η Google είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τη δημιουργία εσόδων από τα ρωσικά κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα και απαγορεύει στα καταστήματα να προβάλλουν διαφημίσεις στις υπηρεσίες της.

«Παρακολουθούμε ενεργά τις νέες εξελίξεις και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος της Google, Μάικλ Άσιμαν.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ