«Το πλοίο βυθίστηκε γιατί καπετάνιος ήταν γυναίκα»: Κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια στη Νέα Ζηλανδία

«Το πλοίο βυθίστηκε γιατί καπετάνιος ήταν γυναίκα»: Κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
0

Η υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας παρενέβη στη συζήτηση που διεξάγεται ιδίως στα social media τις τελευταίες ημέρες για το ναυάγιο του ωκεανογραφικού Manawanui.

Οι «ναύαρχοι της πολυθρόνας», όπως είπε ο υπουργός, ισχυρίζονται ότι το πλοίο του πολεμικού ναυτικού της χώρας βυθίστηκε επειδή καπετάνιος του ήταν μία γυναίκα. 

Το HMNZS Manawanui προσάραξε ένα ναυτικό μίλι από το νησί Upolu της Σαμόα το βράδυ του Σαββάτου ενώ ερευνούσε έναν ύφαλο. Αργότερα πήρε φωτιά και ανατράπηκε. Και οι 75 επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με σωσίβιες λέμβους και διασώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμυντική δύναμη της Νέας Ζηλανδίας.

Οι αξιωματούχοι ερευνούν τώρα τα αίτια του συμβάντος και εκτιμούν τις πιθανές περιβαλλοντικές ζημιές του ναυαγίου. «Ένα ανακριτικό δικαστήριο έχει συσταθεί για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε αυτό το τρομερό περιστατικό», δήλωσε η Τζούντιθ Κόλινς, η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας. «Το μόνο πράγμα που ήδη γνωρίζουμε ότι δεν το προκάλεσε είναι το φύλο του καπετάνιου του πλοίου».

Η γεννημένη στη Βρετανία διοικητής Ιβόν Γκρέι, η οποία υπηρέτησε στο παρελθόν στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν καπετάνιος του HMNZS Manawanui. Είπε στη New Zealand Herald ότι στο περιστατικό είδε την «χειρότερη φαντασία» της να γίνεται πραγματικότητα. Η ίδια πρόσθεσε ότι το πλήρωμα είχε ανταποκριθεί στην έκτακτη ανάγκη «ακριβώς όπως χρειαζόμουν» και «ενήργησε με δέσμευση, με συντροφικότητα και, πάνω από όλα, με θάρρος».

«Το πλοίο βυθίστηκε γιατί καπετάνιος ήταν γυναίκα»: Κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter

Η Κόλινς είπε ότι ένιωσε έκπληξη όταν είδε διαδικτυακά τρολινγκ από «ναύαρχους της πολυθρόνας, ανθρώπους που δεν θα χρειαστεί ποτέ να πάρουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή ή τον θάνατο των υφισταμένων τους».

Και πρόσθεσε: «Σκέφτηκα σοβαρά το 2024 τι διάολο συμβαίνει εδώ με τους ανθρώπους που κάθονται εκεί στην πολυθρόνα τους να χειρίζονται ένα πληκτρολόγιο και να κάνουν σχόλια για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, για μια περιοχή που δεν γνωρίζουν και είναι απλώς κακοί. Πού είναι λίγη ευπρέπεια».

Η Κόλινς είπε ακόμη ότι ένστολες γυναίκες έχουν υποστεί επιθέσεις στον δρόμο τις τελευταίες ημέρες. «Αυτή είναι εξωφρενική συμπεριφορά και η Νέα Ζηλανδία δεν είναι γνωστή για αυτό και είμαστε καλύτεροι από αυτήν».

Το HMNZS Manawanui είναι το πρώτο πλοίο που έχασε το Ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας στη θάλασσα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Κόλινς είχε δηλώσει ότι το πλοίο βρισκόταν σε μια περιοχή που δεν είχε ερευνηθεί από το 1987.

Η Νέα Ζηλανδία έχει μακρά ιστορία ισότητας των φύλων και ήταν η πρώτη χώρα που παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

Όμως, η τελευταία γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, η Τζασίντα Άρντερν, υπέστη επιθέσεις μισογυνισμού ενώ ήταν στην εξουσία. Περίπου το 20% του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας είναι γυναίκες.

Με πληροφορίες από BBC
 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM