«Το πλοίο βυθίστηκε γιατί καπετάνιος ήταν γυναίκα»: Κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια στη Νέα Ζηλανδία

«Το πλοίο βυθίστηκε γιατί καπετάνιος ήταν γυναίκα»: Κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
0

Η υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας παρενέβη στη συζήτηση που διεξάγεται ιδίως στα social media τις τελευταίες ημέρες για το ναυάγιο του ωκεανογραφικού Manawanui.

Οι «ναύαρχοι της πολυθρόνας», όπως είπε ο υπουργός, ισχυρίζονται ότι το πλοίο του πολεμικού ναυτικού της χώρας βυθίστηκε επειδή καπετάνιος του ήταν μία γυναίκα. 

Το HMNZS Manawanui προσάραξε ένα ναυτικό μίλι από το νησί Upolu της Σαμόα το βράδυ του Σαββάτου ενώ ερευνούσε έναν ύφαλο. Αργότερα πήρε φωτιά και ανατράπηκε. Και οι 75 επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με σωσίβιες λέμβους και διασώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμυντική δύναμη της Νέας Ζηλανδίας.

Οι αξιωματούχοι ερευνούν τώρα τα αίτια του συμβάντος και εκτιμούν τις πιθανές περιβαλλοντικές ζημιές του ναυαγίου. «Ένα ανακριτικό δικαστήριο έχει συσταθεί για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε αυτό το τρομερό περιστατικό», δήλωσε η Τζούντιθ Κόλινς, η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας. «Το μόνο πράγμα που ήδη γνωρίζουμε ότι δεν το προκάλεσε είναι το φύλο του καπετάνιου του πλοίου».

Η γεννημένη στη Βρετανία διοικητής Ιβόν Γκρέι, η οποία υπηρέτησε στο παρελθόν στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν καπετάνιος του HMNZS Manawanui. Είπε στη New Zealand Herald ότι στο περιστατικό είδε την «χειρότερη φαντασία» της να γίνεται πραγματικότητα. Η ίδια πρόσθεσε ότι το πλήρωμα είχε ανταποκριθεί στην έκτακτη ανάγκη «ακριβώς όπως χρειαζόμουν» και «ενήργησε με δέσμευση, με συντροφικότητα και, πάνω από όλα, με θάρρος».

«Το πλοίο βυθίστηκε γιατί καπετάνιος ήταν γυναίκα»: Κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter

Η Κόλινς είπε ότι ένιωσε έκπληξη όταν είδε διαδικτυακά τρολινγκ από «ναύαρχους της πολυθρόνας, ανθρώπους που δεν θα χρειαστεί ποτέ να πάρουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή ή τον θάνατο των υφισταμένων τους».

Και πρόσθεσε: «Σκέφτηκα σοβαρά το 2024 τι διάολο συμβαίνει εδώ με τους ανθρώπους που κάθονται εκεί στην πολυθρόνα τους να χειρίζονται ένα πληκτρολόγιο και να κάνουν σχόλια για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, για μια περιοχή που δεν γνωρίζουν και είναι απλώς κακοί. Πού είναι λίγη ευπρέπεια».

Η Κόλινς είπε ακόμη ότι ένστολες γυναίκες έχουν υποστεί επιθέσεις στον δρόμο τις τελευταίες ημέρες. «Αυτή είναι εξωφρενική συμπεριφορά και η Νέα Ζηλανδία δεν είναι γνωστή για αυτό και είμαστε καλύτεροι από αυτήν».

Το HMNZS Manawanui είναι το πρώτο πλοίο που έχασε το Ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας στη θάλασσα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Κόλινς είχε δηλώσει ότι το πλοίο βρισκόταν σε μια περιοχή που δεν είχε ερευνηθεί από το 1987.

Η Νέα Ζηλανδία έχει μακρά ιστορία ισότητας των φύλων και ήταν η πρώτη χώρα που παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

Όμως, η τελευταία γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, η Τζασίντα Άρντερν, υπέστη επιθέσεις μισογυνισμού ενώ ήταν στην εξουσία. Περίπου το 20% του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας είναι γυναίκες.

Με πληροφορίες από BBC
 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM