ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

«Πλαστικό, πλαστικό, πλαστικό»: Βρετανός δύτης κατέγραψε μια θάλασσα σκουπιδιών στο Μπαλί

«Πλαστικό, πλαστικό, πλαστικό»: Βρετανός δύτης κατέγραψε μια θάλασσα σκουπιδιών στο Μπαλί Facebook Twitter
0

Ένας Βρετανός δύτης κατέγραψε μερικές σοκαριστικές εικόνες από το βυθό της θάλασσας κοντά στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου φαίνεται να κολυμπά περιτριγυρισμένος από αμέτρητα πλαστικά απορρίμματα. 

Το σύντομο βίντεο, που δημοσίευσε ο Rich Horner στους λογαριασμούς του στα social media και το YouTube, δείχνει το νερό γεμάτο από πλαστικά απόβλητα όπως συσκευασίας τροφίμων και πλαστικά μπουκάλια κι ανάμεσά τους να κολυμπούν ψάρια. 

Το υλικό προέρχεται από ένα σημείο για δύτες, που ονομάζεται Manta Point και βρίσκεται περίπου 20 χλμ. από το νησί Μπαλί, το οποίο είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

«Τα κύματα του ωκεανού μετέφεραν ένα "υπέροχο δώρο" από μέδουσες και πλαγκτόν κι επίσης βουνά από πλαστικό. Πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια, πλαστικοί κουβάδες, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά καλάθια, πλαστικές σακούλες, κι άλλες πλαστικές σακούλες, πλαστικό, πλαστικό, τόσο πολύ πλαστικό!», έγραψε στην ανάρτησή του στο Facebook. 

Τα σκουπίδια έχουν πλημμυρίσει το Μπαλί εδώ και αρκετούς μήνες, προερχόμενα κυρίως από το γειτονικό νησί της Ιάβας κατά τη διάρκεια της ετήσιας βροχής ή της «εποχής των σκουπιδιών», όπως αποκαλείται. Όλα αυτά τα πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν σε διάφορες παραλίες του Μπαλί, τρομοκρατώντας τόσο τους τουρίστες αλλά και τους περιβαλλοντολόγους. 

Η Ινδονησία παράγει περίπου 130.000 τόνους πλαστικών και στερεών αποβλήτων κάθε μέρα, με περίπου τα μισά από αυτά να φτάνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, σύμφωνα με το Rivers, Oceans, Lakes and Ecology (ROLE) Foundation. Τα υπόλοιπα είτε καίγονται ή ρίχνονται παράνομα στα ποτάμια και τους ωκεανούς της Ινδονησίας.

Με τον κακό κυβερνητικό σχεδιασμό και τα χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης σχετικά με τα απόβλητα και την ανακύκλωση, η Ινδονησία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος πλαστικός ρυπαίνων στον κόσμο μετά την Κίνα.

Δύτες που επέστρεψαν την επόμενη μέρα στο σημείο είπαν πως το βουνό πλαστικού δεν βρισκόταν πια εκεί κι είχε πλέον προχωρήσει, «συνεχίζοντας το ταξίδι του προς τον Ινδικό Ωκεανό».

Δείτε το βίντεο:

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM