No.1

ΠΓΔΜ: Ο 40χρονος Μίτσκοσκι διάδοχος του Γκρούεφσκι

ΠΓΔΜ: Ο 40χρονος Μίτσκοσκι διάδοχος του Γκρούεφσκι Facebook Twitter
Φωτό: Facebook/Hristijan Mickoski
0

О Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξελέγη σήμερα νέος αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος αυτού, που διεξήχθη στην κωμόπολη Βαλάντοβο.

Υπέρ του Μίτσκοσκι, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία του VMRO-DPMNE ψήφισαν 376 σύνεδροι, ενώ 52 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Ο Μίτσκοσκι, 40 ετών, διαδέχεται στην ηγεσία του VMRO-DPMNE τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πανωλεθρία του δεξιού αυτού κόμματος στις δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο.

Ο Γκρούεφσκι, ο οποίος κηρύχθηκε από το συνέδριο επίτιμος πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στην ομιλία του κατηγόρησε στελέχη του κόμματος του για «υπονομευτική δράση», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, αποτέλεσε την βασική αιτία για την βαριά ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές.

Το συνέδριο του VMRO-DPMNE κύλησε σε βαριά ατμόσφαιρα, καθώς αρκετά ηγετικά στελέχη του κόμματος, όπως οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι και Αντόνιο Μιλόσοσκι, καθώς και άλλα γνωστά στελέχη και πρώην υπουργοί της ΠΓΔΜ επί κυβερνήσεων του Ν. Γκρούεφσκι, δεν συμμετείχαν σε αυτό, καταγγέλλοντας μηχανορραφίες από τη μεριά του Γκρούεφσκι με σκοπό να προωθηθεί στην ηγεσία του κόμματος ο Μίτσκοσκι.

Ο Μίτσκοσκι, τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE μόλις πριν από πέντε μήνες, μετά από σχετική πρόταση του Γκρούεφσκι και σήμερα εξελέγη νέος αρχηγός του κόμματος.

Ο Μίτσκοσκι είναι μηχανολόγος και έχει τη φήμη του τεχνοκράτη. Το ζητούμενο γι΄αυτόν είναι η διατήρηση της ενότητας του VMRO-DPMNE, με δεδομένες τις έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Στις πρώτες του δηλώσεις αμέσως μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του VMRO-DPMNE, σήμερα, ανέφερε ότι θα εργαστεί για την σφυρηλάτηση της ενότητας του κόμματος και κάλεσε όλα τα μέλη και στελέχη να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να εργαστούν από κοινού, προκειμένου το κόμμα να επανέλθει στην εξουσία της χώρας.

Ο Γκρούεφσκι υπήρξε αρχηγός του VMRO-DPMNE επί 14 συναπτά έτη, ενώ το διάστημα 2006-2016 διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Μετά την απώλεια της εξουσίας αλλά και την βαριά ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές, ο Γκρούεφσκι αμφισβητήθηκε έντονα στο εσωτερικό του κόμματός του και η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητούσε επιμόνως την παραίτησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM