Πέθανε ο σουλτάνος του Ομάν

Πέθανε ο σουλτάνος του Ομάν Facebook Twitter
0

Ο σουλτάνος του Ομάν Καμπούς Μπιν Σαΐντ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, πέθανε την Παρασκευή το βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα το βασιλικό παλάτι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται η αιτία θανάτου του.

Ο 79χρονος μονάρχης, υποστηριζόμενος από τη Δύση, ήταν ο ηγεμόνας της αραβικής χώρας του Κόλπου από τότε που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1970 με τη βοήθεια της Βρετανίας.

Ο Καμπούς ήταν ασθενής για χρόνια και στις αρχές Δεκεμβρίου είχε μεταβεί για μία εβδομάδα στο Βέλγιο για να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία. Δεν είχε παιδιά και δεν όρισε δημοσίως διάδοχό του.

Ένα διάταγμα του 1996 προβλέπει πως η βασιλική οικογένεια θα επιλέξει ένα διάδοχο εντός τριών ημερών από τη στιγμή που ο θρόνος μείνει κενός. Αν αποτύχουν να συμφωνήσουν, ένα συμβούλιο αποτελούμενο από στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου και επικεφαλής δύο επιτροπών θα θέσουν στην εξουσία το άτομο το όνομα του οποίου έχει γραφτεί μυστικά από τον σουλτάνο σε μια σφραγισμένη επιστολή.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο κάλεσε το συμβούλιο της βασιλικής οικογένειας να συνεδριάσει για να επιλέξει νέο ηγεμόνα. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο Haitham bin Tariq al-Said, ο οποίος είναι ξάδελφός του, θα είναι ο διάδοχός του. Στο σουλτανάτο κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΑΝΙΕΛ ΝΑΡΟΝΤΙΤΣΚΙ ΣΚΑΚΙ

Διεθνή / Σκάκι: Πώς οι ατεκμηρίωτες κατηγορίες σε βάρος του Ντάνιελ Ναροντίτσκι οδήγησαν στον θάνατό του

Ο Ντάνιελ Ναροντίτσκι ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες μπλιτζ στον κόσμο - Ο θάνατός του, μετά τις κατηγορίες για απάτη από τον παιδικό του ήρωα, έφερε στην επιφάνεια βαθιά προβλήματα στο χώρο του σκακιού
LIFO NEWSROOM