Πέθανε ο σουλτάνος του Ομάν

Πέθανε ο σουλτάνος του Ομάν Facebook Twitter
0

Ο σουλτάνος του Ομάν Καμπούς Μπιν Σαΐντ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, πέθανε την Παρασκευή το βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα το βασιλικό παλάτι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται η αιτία θανάτου του.

Ο 79χρονος μονάρχης, υποστηριζόμενος από τη Δύση, ήταν ο ηγεμόνας της αραβικής χώρας του Κόλπου από τότε που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1970 με τη βοήθεια της Βρετανίας.

Ο Καμπούς ήταν ασθενής για χρόνια και στις αρχές Δεκεμβρίου είχε μεταβεί για μία εβδομάδα στο Βέλγιο για να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία. Δεν είχε παιδιά και δεν όρισε δημοσίως διάδοχό του.

Ένα διάταγμα του 1996 προβλέπει πως η βασιλική οικογένεια θα επιλέξει ένα διάδοχο εντός τριών ημερών από τη στιγμή που ο θρόνος μείνει κενός. Αν αποτύχουν να συμφωνήσουν, ένα συμβούλιο αποτελούμενο από στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου και επικεφαλής δύο επιτροπών θα θέσουν στην εξουσία το άτομο το όνομα του οποίου έχει γραφτεί μυστικά από τον σουλτάνο σε μια σφραγισμένη επιστολή.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο κάλεσε το συμβούλιο της βασιλικής οικογένειας να συνεδριάσει για να επιλέξει νέο ηγεμόνα. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο Haitham bin Tariq al-Said, ο οποίος είναι ξάδελφός του, θα είναι ο διάδοχός του. Στο σουλτανάτο κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: «Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Ιράν δεν διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ
THE LIFO TEAM