Πέθανε ο Λάρι Ρόμπερτς, ένας από τους τέσσερις «πατέρες» του ίντερνετ

Πέθανε ο Λάρι Ρόμπερτς, ένας από τους τέσσερις «πατέρες» του ίντερνετ Facebook Twitter
Credits: history-computer.com
0

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Αμερικανός επιστήμονας δρ Λόρενς Ρόμπερτς, 

Ο Λάρι Ρόμπερτς, όπως ήταν γνωστός, θεωρείται μαζί με τους Μπομπ Καν, Βιντ Σερφ και Λέοναρντ Κλάινροκ ένας από τους τέσσερις «πατέρες» του ίντερνετ.

Ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του προκατόχου του ίντερνετ, του δικτύου υπολογιστών Arpanet, του οποίου υπήρξε διευθυντής στο τέλος της δεκαετίας του 1960.

Το πρώτο αυτό δίκτυο υπήρξε πρωτοβουλία της υπηρεσίας Advanced Research Projects Agency (ARPA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Ρόμπερτς δημιούργησε μια ομάδα μηχανικών που ανέπτυξε, δοκίμασε και έθεσε σε λειτουργία τόσο το υλικό, hardware, όσο και το λογισμικό, software, του Arpanet.

Οι πρωτοποριακές αυτές τεχνολογίες αποτελούν ακόμη το θεμέλιο του σημερινού διαδικτύου.

Καθοριστική για τα επόμενα χρόνια υπήρξε η επιλογή του Ρόμπερτς για ένα αποκεντρωμένο και όχι συγκεντρωτικό σύστημα, καθώς και η μετάδοση των δεδομένων μέσω του δικτύου σε επιμέρους μικρά «πακέτα».

Οι πρώτοι τέσσερις υπολογιστές συνδέθηκαν στο Arpanet το 1969 και έκτοτε το δίκτυο εξαπλώθηκε γρήγορα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Το 1983 το Arpanet ενσωματώθηκε πια στο ευρύτερο διαδίκτυο που είχε πλέον δημιουργηθεί.

Ο Ρόμπερτς συνέχισε την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα, ιδρύοντας και διευθύνοντας διάφορες εταιρείες, σύμφωνα με το BBC.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM