Πέθανε ο επιχειρηματίας Νίκος Μουγιάρης, ηγετικός παράγοντας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ

Πέθανε ο επιχειρηματίας Νίκος Μουγιάρης, ηγετικός παράγοντας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ Facebook Twitter
ΑΠΕ
0

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο ομογενής επιχειρηματίας Νίκος Μουγιάρης, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο ηγετικός παράγοντας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, κατέληξε στον ύπνο του, τα ξημερώματα του Σαββάτου, βυθίζοντας στο πένθος τη σύζυγο του Κάρολ, την κόρη τους Αριάνα, τα δύο εγγόνια του και τον αδελφό του Γιώργο.

Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Στην ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας αναφέρει ότι ο Μουγιάρης ξεκίνησε φτωχός φοιτητής από την Κύπρο, παρακολούθησε σπουδές στη χημική μηχανική στα πανεπιστήμια Rutgers και St. John, πήρε δάνειο ύψους 6.000 δολαρίων και ίδρυσε τη Mana Products, «μία από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως. Αληθινός πιστός στο αμερικανικό όνειρο, ο Νίκος συγκινήθηκε ιδιαίτερα όταν το προσωπικό του ταξίδι σηματοδοτήθηκε με το μετάλλιο της τιμής του Ellis Island».

Το HALC χαρακτηρίζει το Νίκο Μουγιάρη «παράδειγμα του ελληνοαμερικανικού ονείρου».


«Ενώ έφτασε στο αποκορύφωμα της αμερικανικής ζωής - στην επιχειρηματικότητα, στη φιλανθρωπία, στην εμπλοκή στα κοινά - έδινε καθημερινά προτεραιότητα στον ελληνισμό. Μια ελληνική παροιμία λέει ότι «Μια κοινωνία μεγαλώνει όταν ηλικιωμένοι άντρες φυτεύουν δέντρα στη σκιά γνωρίζουν ότι δεν θα το καθίσουν ποτέ». Ο Νίκος φύτεψε ολόκληρα δάση».


Η ανακοίνωση αναφέρεται στο ρόλο του εκλιπόντος στην ίδρυση του HALC, στη συμμετοχή του στην ηγεσία της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων, του Παγκυπρίου, στην ΠΣΕΚΑ και στις μεγάλες δωρεές του στα Χωριά ΣΟΣ, στην Έδρα Ελύτη του Πανεπιστημίου Rutgers και άλλους πολλούς σκοπούς.


«Ο Νίκος πίστευε στη «δύναμη του ενός» και πέρασε μια ζωή κάνοντας τη διαφορά, ακόμα κι αν έπρεπε να το κάνει μόνος του. Απέφυγε τους τίτλους και ήταν η επιτομή του να ηγείσαι διά του παραδείγματος. 'Εδωσε τον ελληνισμό και τον κόσμο πολλά περισσότερο από τον θησαυρό του - αφιέρωσε το πνεύμα, την ψυχή, τη νοημοσύνη και την καλή θέλησή του. Δεν υπάρχει απλά κανένα μέτρο για να μετρήσει τις συνεισφορές του».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, o προεδρικός επίτροπος Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ηγετικά στελέχη των Αποδήμων Κυπρίων και διπλωμάτες, με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

O Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος δήλωσε:

«Με πολύ θλίψη μόλις προ ολίγου πληροφορηθήκαμε την εκδημία του αειμνήστου Νικολάου Μούγιαρη, ανθρώπου ο οποίος διακρίθηκε για την συνεχή και μεγάλη προσφορά του στην Εκκλησία και στον Ελληνισμό.


»Ο αείμνηστος Νικόλαος Μούγιαρης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βοήθησε αποφασιστικά σε ανάπτυξη θεμάτων και προγραμμάτων, υποτροφιών και παρομοίων εκδηλώσεων που σχετίζονται με την ελληνορθόδοξη παιδεία. Υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρος στον τομέα αυτό.

»Όντως ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για την Ομογένεια, την Ομογένεια γενικώς, αλλά ιδιαίτερα την Κυπριακή Ομογένεια την οποία πράγματι ετίμησε με την ζωή και την προσφορά του.
Προσευχώμεθα ο Θεός να τον αναπαύει εν σκηναίς διακαίων, να δίνει όλη την παρηγορία στην οικογένειά του και να αναδεικνύει στην Ομογένειά μας ανθρώπους του είδους και της προσφοράς του αειμνήστου Νικολάου Μούγιαρη. Αιωνία η μνήμη αυτού».


Εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ, ο Ύπατος Πρόεδρος Τζορτζ Λούκας και ο πρόεδρος του συμβουλίου, Νίκος Καρακώστας, εκφράζουν βαθειά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και χαρακτηρίζουν το Νίκο Μουγιάρη «καταξιωμένο επιχειρηματία, που κατανόησε και αποτίμησε την αξία της εκπαίδευσης και της φιλανθρωπίας, αποτέλεσε παράδειγμα της ουσίας του αμερικανικού ονείρου και επέδειξε πάθος για την πρόοδο των ελληνικών ιδεωδών. Επιπρόσθετε θα μας λείψει για την αγάπη, την υποστήριξη και τον αγώνα του για την Κύπρο».


Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίπ Κρίστοφερ - που συνδεόταν με φιλία και κοινούς αγώνες 40 χρόνων με το Νίκο Μουγιάρη - σε δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα Greek News ανέφερε πως η Ομογένεια της Αμερικής και ο Παγκύπριος έχουν βαρύ πένθος.

«Πενθούμε το μεγάλο ευεργέτη και ηγέτη, όχι μόνο του Παγκυπρίου, αλλά και της Ομογένειας, της Κύπρου και ολόκληρου του Ελληνισμού. Ο αγαπημένος του ποιητής ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης - γι' αυτό και βοήθησε την Εδρα Ελληνικών Σπουδών Ελύτη στο Πανεπιστήμιο Rutgers - και του άρεσε να μας απαγγέλει τους στίχους του: Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν τα κυνηγά, πάντα - πάντα θα είναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Ο Βρετανός μονάρχης ήταν απών στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Κάρολος φορά τη γραβάτα, σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ