Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ρώσος φυσικός Ζόρες Αλφέροφ

Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ρώσος φυσικός Ζόρες Αλφέροφ Facebook Twitter
0

Πέθανε το Σάββατο ο βραβευμένος με Νόμπελ Ρώσος φυσικός Ζόρες Αλφέροφ σε ηλικία των 88 ετών.

Όπως ανακοίνωσε το κομμουνιστικό κόμμα της Ρωσίας σήμερα, ο βραβευμένος το 2000 με Νόμπελ Φυσικής απεβίωσε στην Αγία Πετρούπολη.

O Αλφέροφ ήταν ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και διετέλεσε βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου καθώς και πρύτανης του Ακαδημαϊκού Πανεπιστημίου της Ρωσίας.

Βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την ανάπτυξη των ετεροδομών των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε υψηλές ταχύτητες και οπτικοηλεκτρονική.

Με τις έρευνές του ο Ρώσος επιστήμονας συνετέλεσε σημαντικά στην ανάπτυξη των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών που αποτελούν τη βάση για τεχνολογικά επιτεύγματα όπως η κινητή τηλεφωνία, τα Blu Ray, τα DVD και τα CD players και οι υπολογιστές.

Είχε μοιραστεί το σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια έπαθλο με δύο αμερικανούς επιστήμονες, τον Χέρμπερτ Κρέμερ και τον Τζακ Κίλμπι.

Γεννημένος το 1930 στη Λευκορωσία, τότε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, ο Αλφέροφ ήταν θερμός υποστηρικτής του κομμουνισμού.

Χάρις στο έργο του είχε τιμηθεί πολλές φορές με επιστημονικά βραβεία και ήταν επίτιμο μέλος ερευνητικών ινστιτούτων, ανάμεσά τους και η Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Ήταν ο πρώτος Ρώσος που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ από το 1990 που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Αλφέροφ είχε πάρει το όνομά του από έναν γάλλο σοσιαλιστή, τον Ζαν Ζορέ, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ονομαζόταν Μαρξ από τον Καρλ Μαρξ.

Στην ομιλία που είχε εκφωνήσει κατά την παραλαβή του βραβείου Νόμπελ είχε επισημάνει ότι η Φυσική έχει προκαλέσει πολλά οφέλη αλλά και δεινά στην ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα και είχε προειδοποιήσει ότι τα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να γίνουν εργαλείο εκμετάλλευσης στα λάθος χέρια.

«Η γνώση είναι εξουσία, αλλά η εξουσία πρέπει να βασίζεται στη γνώση», είχε πει.

Ήταν επίσης διακεκριμένο μέλος της ρωσικής βουλής κι ένας εκ των παλαιότερων κοινοβουλευτικών. Ο Αλφέροφ είχε εκλεγεί συνολικά έξι φορές στην Κρατική Δούμα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM