Περού: Η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει όλη την παραγωγή φύλλων κόκας, για να καταπολεμήσει τη διακίνηση κοκαΐνης

Περού: Η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει όλη την παραγωγή φύλλων κόκας, για να καταπολεμήσει τη διακίνηση κοκαΐνης Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε την πρόθεση να αγοράσει όλη τη σοδειά φύλλων κόκας, νομιμοποιώντας παράνομες καλλιέργειες, προκειμένου να καταπολεμήσει τη διακίνηση κοκαΐνης στη χώρα. 

Το σχεδιαζόμενο μέτρο- που είναι δύσκολα εφαρμόσιμο καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που καλλιεργούν παράνομα κόκα- ήδη προκαλεί εντάσεις. 

«Είναι απαραίτητο, για τουλάχιστον έναν χρόνο, να αγοράσουμε τα φύλλα κόκας από τους ήδη καταγεγραμμένους παραγωγούς και όσους θα εγγραφούν στο υπό δημιουργία μητρώο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ανίβαλ Τόρες, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία.

Στο επίσημο μητρώο είναι καταγεγραμμένοι περίπου 95.000 νόμιμοι καλλιεργητές κόκας. Τα φύλλα που παράγουν τα αγοράζει από το 1978 η Εθνική Εταιρεία Κόκας (ENACO), καταβάλλοντας 100 σολ (περίπου 25 ευρώ) ανά 11,24 κιλά.

Καταναλώνονται υπό μορφή ματέ (διαδεδομένα ροφήματα στη Λατινική Αμερική), γλυκών, αλεύρων, ή για μάσηση, παράδοση στις Άνδεις για την αντιμετώπιση της κόπωσης και του μεγάλου υψομέτρου.

Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, οι παράνομοι καλλιεργητές κόκας είναι περίπου 400.000. Η επιφάνεια των καλλιεργειών εκτιμάται πως φθάνει τα 620.000 στρέμματα και η παραγωγή τους 160.000 τόνους. Από αυτή την ποσότητα η ENACO δεν αγοράζει σήμερα παρά 2.500 τόνους, ποσοστό που μετά βίας αντιστοιχεί στο 1,5%.

«Το μήνυμα το οποίο στέλνει η κυβέρνηση είναι πως νομιμοποιεί την καλλιέργεια κόκας και ότι θα αγοράζει φύλλα κόκας που καλλιεργείται παράνομα. Το μήνυμα είναι “καλλιεργήστε κόκα”, κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι μιλάμε για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν οι διακινητές ναρκωτικών», τόνισε ο Ρουβέν Βάργκας, πρώην υπουργός Εσωτερικών του Περού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Κολομβία και η Βολιβία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φύλλων κόκας και κοκαΐνης στον κόσμο. Στο Περού, η παραγωγή κοκαΐνης εκτιμάται ότι φθάνει περίπου τους 400 τόνους ετησίως.

«Με την ενθάρρυνση της καλλιέργειας κόκας, ο παραγωγός θα έχει προφανώς δύο αγορές: αυτή του κράτους, που υπόσχεται η κυβέρνηση, κι αυτή των διακινητών των ναρκωτικών», παρατήρησε ο πρώην μεταβατικός πρόεδρος Φραντσίσκο Σαγάστι.

Η δημιουργία νέου καταλόγου παραγωγών θα επιτρέψει στους διακινητές ναρκωτικών να νομιμοποιήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους, τόνισε από την πλευρά του ο Φερνάντος Ροσπιλιόσι, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφεντικό της Γιακούζα δικάζεται στις ΗΠΑ για διακίνηση πυρηνικών υλικών

Διεθνή / Αφεντικό της Γιακούζα δικάζεται στις ΗΠΑ για διακίνηση πυρηνικών υλικών

Η δράση του αφεντικού της ιαπωνικής μαφίας αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια μυστικής επιχείρησης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ - Ο Ιάπωνας μαφιόζος έκανε «προσφορά» στον μυστικό πράκτορα της DEA την αγορά 50 τόνων ουρανίου και θορίου για 6.85 εκατ. δολάρια
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για σεξουαλική επίθεση - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Διεθνή / Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για βιασμό - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έκρινε ένοχο τον Βραζιλιάνο πρώην ποδοσφαιρικό αστέρα της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα σε νυχτερινό κέντρο
NEWSROOM