Περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν ακόμη και στα σπίτια τους Σύρους πρόσφυγες

Περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν ακόμη και στα σπίτια τους Σύρους πρόσφυγες Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
1

Περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί εξέφρασαν σήμερα την πρόθεσή τους στο Facebook να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση της χώρας γνωστοποιεί ότι δεν θα υποδεχθεί παρά ελάχιστους εξ αυτών στο πλαίσιο ποσοστώσεων.


Η συγγραφέας και καθηγήτρια Μπρίντις Μπιοργκβινσντότιρ πρότεινε χθες στο Facebook στους συμπολίτες της να το δηλώσουν εφόσον επιθυμούν η Ισλανδία- και οι περίπου 330.000 κάτοικοί της- να υποδεχθούν Σύρους πρόσφυγες. Νωρίς σήμερα το απόγευμα, περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμά της.


«Είμαι μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί ηλικίας 6 ετών. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε ένα παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη. Είμαι καθηγήτρια και θα του μάθαινα να μιλάει, να διαβάζει και να γράφει στα ισλανδικά και να ενσωματωθεί στην ισλανδική κοινωνία. Διαθέτουμε ρούχα, ένα κρεβάτι, παιχνίδια και όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί» έγραψε για παράδειγμα η Χέκλα Στεφανσντότιρ.


Πολλοί συμπολίτες της διατίθενται να προσφέρουν στέγη, όπως επίσης φαγητό, ρούχα αλλά και βοήθεια με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.


«Πιστεύω ότι οι πολίτες κουράστηκαν να παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων με τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στη Μεσόγειο και τις εικόνες των καταυλισμών προσφύγων και θέλουν να γίνει κάτι τώρα» υπογράμμισε η Μπιοργκβινσντότιρ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ruv.


Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Εϊγκλό Χαρνταρντότιρ ανακοίνωσε στο δίκτυο Ruv ότι οι αρχές καταγράφουν όλες τις προσφορές που έχουν αποτυπωθεί στο Facebook και εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να υποδεχθεί η χώρα στο πλαίσιο των ποσοστώσεων, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 50 το 2015 και 2016.


«Ήμουν ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα. Δεν θέλω να δώσω έναν ανώτατο αριθμό ωστόσο εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να υποδεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες» τόνισε η ίδια.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Ισλανδία υποδέχθηκε 1.117 μετανάστες το 2014.

Απόψε πάντως έγινε γνωστό πως και η Πολωνία ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα επάνω τον αριθμό των προσφύγων που είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει στο έδαφός της. Την ανακοίνωση έκανε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Έυα Κόπατς.


Υπενθυμίζοντας ότι η Βαρσοβία έχει δεχτεί να φιλοξενήσει 2.200 ανθρώπους --αριθμός μικρότερος από εκείνον που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή-- η Κόπατς είπε στους δημοσιογράφους ότι λαμβάνοντας υπόψη την άφιξη "ολοένα και περισσότερων προσφύγων στην Ευρώπη, η κατανομή τους θα εξεταστεί εκ νέου".


"Με άλλα λόγια, θα ανακατανείμουμε τις ποσοστώσεις μεταξύ των διάφορων ευρωπαϊκών χωρών και θα γίνει σίγουρα μια ανακοίνωση από την Πολωνία" σχετικά με τον αριθμό τους, συνέχισε η πρωθυπουργός μιλώντας από το Γκντανσκ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. "Η ανακοίνωση αυτή θα γίνει με πνεύμα υπευθυνότητας και αφού λάβουμε υπόψη μας τις δυνατότητες που διαθέτουμε", συνέχισε επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαμονής και εργασίας για τους πρόσφυγες.
Η Κόπατς τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα αφορούν τους οικονομικούς μετανάστες αλλά "εκείνους που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους αν παρέμεναν στις χώρες τους, τη Συρία ή την Ερυθραία" και σημείωσε ότι "αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στην Ευρώπη συχνά κάτω από τραγικές συνθήκες".


Πολλοί Δυτικοί ηγέτες έχουν επικρίνει τη στάση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων που αποβιβάζονται καθημερινά στα παράλια της Μεσογείου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ένας πραγματικά αξιοθαύμαστος λαός σε πολλά επίπεδα - και δεν γνωρίζουμε πολλά γι'αυτούς.Θυμάμαι την αξιοπρέπεια με την οποία είχαν αντιμετωπίσει την πρόσφατη χρεωκοπία τους. Επίσης, θυμάμαι ότι ανέδειξαν το 2009 πρωθυπουργό μια διαζευγμένη γυναίκα η οποία βρισκόταν ήδη 7 χρόνια σε αστική ένωση με άλλη γυναίκα - ίσως η πρώτη περίπτωση ανοιχτά LGBT ηγέτης στην Ευρώπη.Έπειτα έτυχε να γνωρίσω μία εξαιρετική γυναίκα με καταγωγή από εκεί, από την οποία έμαθα ότι, σε αντίθεση με τα βορειοευρωπαϊκά/σκανδιναβικά πρότυπα, οι Ισλανδοί έχουν εξαιρετικά στενούς και τρυφερούς οικογενειακούς δεσμούς που θυμίζουν μάλλον Ελλάδα, ακόμη και σε επίπεδο θείων, ξεδάλφων κλπ.Τώρα, παρατήρησα πόσες γυναίκες εκεί έχουν καταλήξεις επιθέτων σε "ντότιρ". Το έψαξα και ήταν αυτό που φανταζόμουν: Σημαίνει "κόρη", και είναι η θηλυκή εκδοχή των επιθέτων σε "σον" (Χάρνταρσον-Χάρνταρντότιρ).Και τώρα μια σημαντική μερίδα ανθρώπων προθυμοποιείται για κάτι τέτοιο. Μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων τρέμει μην και αλλοιωθούν τα σούπερ ουάου "χαρακτηριστικά της φυλής μας" (τα οποία αλλοιώνονται εδώ και 2.500 χρόνια), ενώ συγχρόνως υπάρχει μια τέτοια κίνηση από τους Ισλανδούς, ένα από τους πλέον ομοιογενείς γενετικά πληθυσμούς στον κόσμο για πάνω από χιλιετία, τόσο που έχουν γίνει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας από γενετιστές: http://www.bbc.com/news/magazine-27903831

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ