Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν για τη ληστεία της Δρέσδης στο Green Vault– 123 εκατ. $ η λεία

Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν για τη ληστεία στο Green Vault στη Δρέσδη – 123 εκατ. δολάρια η λεία τους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση για τη ληστεία της Δρέσδης με λεία 123 εκατ. δολ. στο ιστορικό Green Vault στη Δρέσδη.

Η συμμορία διέρρηξε το Green Vault στις 25 Νοεμβρίου 2019. Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, δύο μασκοφόροι κλέφτες έσπασαν το τζάμι και άρπαξαν 21 διαμαντένια αντικείμενα.

Το θησαυροφυλάκιο περιείχε μια σπουδαία συλλογή ιστορικών κοσμημάτων και πολύτιμων διακοσμητικών αντικειμένων, από αστραφτερά κύπελλα σκαλισμένα από κρύσταλλο και αχάτη μέχρι κοσμήματα και κύπελλα φτιαγμένα από επιχρυσωμένα αυγά στρουθοκαμήλου.

Ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια της συλλογής, το πράσινο διαμάντι 41 καρατίων, γνωστό και ως «Το πράσινο διαμάντι της Δρέσδης» δεν βρισκόταν εκείνη την εποχή στο μουσείο, καθώς είχε δανεισθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ένας από τους κατηγορούμενους αθωώθηκε ενώ τέσσερις εξ αυτών έλαβαν ελαφρύτερες ποινές, καθώς είχαν εν μέρει ομολογήσει. Παράλληλα, πολύτιμο μέρος της λείας επεστράφη, δήλωσε στο CNN ο Αντρέας Φερόν, εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Δρέσδης.

Πώς κινήθηκαν οι δράστες

Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Σαξονίας έδειχναν δύο άτομα με σκούρα ρούχα να κινούνται γρήγορα μέσα στον χώρο χρησιμοποιώντας φακούς. Στη συνέχεια, ο ένας εξ αυτών χρησιμοποίησε ένα τσεκούρι για να σπάσει το τζάμι. Στο βίντεο φαίνεται ο δράστης να χτυπά εννέα φορές για να καταφέρει τελικά να σπάσει το συγκεκριμένο τζάμι.

Αξίζει να αναφερθεί πως κατά την ώρα της ληστείας, τα φώτα του δρόμου στην εν λόγω περιοχή έσβησαν εξαιτίας μιας φωτιάς που ξέσπασε σε κοντινό σημείο.

Ληστεία της Δρέστης: Μονάχα ένα μέρος της λείας έχει ανακτηθεί

Μέσα σε λίγα λεπτά, μερικά από τα πιο πολύτιμα ιστορικά κοσμήματα του κόσμου είχαν εξαφανιστεί. Έκτοτε, μονάχα ένα μέρος της λείας έχει ανακτηθεί.

Η διευθύντρια της Κρατικής Συλλογής Τέχνης της Δρέσδης, Μάριον Άκερμαν, δήλωσε ότι η υλική τους αξία δεν αντικατοπτρίζει καν την «ανυπολόγιστη» ιστορική και πολιτιστική τους σημασία.

Σχεδόν όλα τα κλοπιμαία κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φρειδερίκου Αυγούστου Γ΄. Περιλαμβάνουν ένα κούμπωμα καπέλου του 1780 διακοσμημένο με 15 μεγάλα και περισσότερα από 100 μικρά διαμάντια. Επίσης, περιλαμβάνουν ένα σπαθί 96 εκατοστών καθώς και τη θήκη του, τα οποία από κοινού φέρουν περισσότερα από 800 διαμάντια.

Καταδικάστηκαν με πολυετείς ποινές φυλάκισης για τη ληστεία της Δρέσδης

Οι δικαστές του δικαστηρίου της Δρέσδης επέβαλαν πολυετείς ποινές φυλάκισης στους πέντε κατηγορούμενους.
Όλοι τους ανήκουν στη διαβόητη φατρία «Ρέμμο», μια από τις ισχυρότερες εγκληματικές οικογένειες της Γερμανίας, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στο Βερολίνο.

Ο Ράμπιεχ Ρέμμο, ένας από τους κύριους δράστες, θα εκτίσει ποινή φυλάκισης έξι ετών και δύο μηνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Ο συνεργός του, Γουίσαν Ρέμμο, έλαβε ποινή έξι ετών και τριών μηνών, ενώ ο Μπασίρ Ρέμμο καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και δέκα μήνες. Τέλος, ένας άλλος συμμετέχων στο έγκλημα καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και τεσσάρων μηνών βάσει του Ποινικού Κώδικα Ανηλίκων.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν ομολογήσει και είχαν επιστρέψει μέρος της λείας. Ένας πέμπτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης ανηλίκων - με τη συμπερίληψη παλαιότερης καταδίκης. Ο 24χρονος αρνήθηκε μέχρι τέλους τη συμμετοχή του στη διάρρηξη.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η αστυνομία της Σαξονίας δήλωσε ότι ερευνά έναν έβδομο πιθανό συμμετέχοντα στη ληστεία.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών καθαιρέθηκε για τη σύμπλευση με τη Λεπέν και αρνείται να φύγει

Διεθνή / Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών καθαιρέθηκε για τη σύμπλευση με τη Λεπέν και αρνείται να φύγει

Οι σκηνές έξω από τα κλειδωμένα γραφεία των Ρεπουμπλικανών μαρτυρούν το χάος που επικρατεί στη γαλλική πολιτική σκηνή, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών
NEWSROOM