«Πέφτουν» τα σπίτια στην Ιρλανδία «εξαιτίας ενός ορυκτού από τοπικά λατομεία»

«Πέφτουν» τα σπίτια στην ιρλανδική ύπαιθρο- Ιδιοκτήτες κατά κυβέρνησης για την μη επιβολή οικοδομικών κανονισμών Facebook Twitter
SundayWorld
0

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών, που καταρρέουν από κατασκευαστικό «λάθος», στην ιρλανδική ύπαιθρο, αναμένεται να απορρίψουν κυβερνητικό πρόγραμμα αποζημίωσης, εκτός εάν αυτό προσφέρει την κάλυψη του 100% του κόστους.

Ακτιβιστές λένε ότι η προοπτική της κατεδάφισης των σπιτιών οδηγεί τους ανθρώπους σε αυτοκτονίες ενώ πολλές οικογένειες διαλύονται, με άμεση την απειλή των κατοίκων να μείνουν άστεγοι στην αγροτική Ιρλανδία.

Οι πληγέντες σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν στο Δουβλίνο την Παρασκευή για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, η οποία θα καταλήξει να πληρώσει περίπου 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση των Irish Times.

«Πνιγόμαστε και η κυβέρνηση στέκεται στην προβλήτα με σωσίβια και δεν θα μας τα δώσει», δήλωσε ο Paddy Diver, ένας από τους ιδρυτές της ομάδας εκστρατείας «100% Redress» και ιδιοκτήτης ενός από τα ελλαττωματικά σπίτια, σε μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές στην κομητεία Donegal.

«Ο 10χρονος γιος μου με ρωτά τακτικά αν είναι ακόμα ασφαλές το σπίτι για να κοιμηθεί. Αν θα είμαστε εντάξει και αν θα πέσει το σπίτι» λέει.

Τα προβληματικά σπίτια χτίστηκαν χρησιμοποιώντας δομικά υλικά, που αποδυναμώνονται σταδιακά και καταρρέουν εξαιτίας μιας υπερβολικής ποσότητας ορυκτού μαρμαρυγία, που πιστεύεται ότι προέρχεται από τοπικά λατομεία.

Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που κατασκευάστηκαν με το συγκεκριμένο υλικό δεν είναι γνωστός, αλλά οι ακτιβιστές εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 κατοικίες και κατηγορούν την κυβέρνηση για την μη επιβολή των οικοδομικών κανονισμών.

Ο Joseph McLaughlin, του οποίου το σπίτι στο Carndonagh της επαρχίας Donegal είναι γεμάτο ρωγμές, είπε ότι όταν ένας μηχανικός έφτασε για να ελέγξει το υλικό, «ο τοίχος έπεφτε σα να ήταν βούτυρο».

«Πέφτουν» τα σπίτια στην ιρλανδική ύπαιθρο- Ιδιοκτήτες κατά κυβέρνησης για την μη επιβολή οικοδομικών κανονισμών Facebook Twitter
BelfastLive


Ο Michael Doherty, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Mica, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις αναφορές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει ένα πρόγραμμα αποζημίωσης που θα περιορίσει τα κεφάλαια σε 350.000 ευρώ ανά κατοικία.


Η Angeline Ruddy, δασκάλα στο νομό Donegal, είναι μία από τις τρεις αδελφές που ζουν σε σπίτια χτισμένα με τα ελαττωματικά υλικά, τα οποία πρέπει τώρα να κατεδαφιστούν. Είπε ότι οι άνθρωποι «γονατίζουν» από την ψυχική και οικονομική πίεση.

Η λεγόμενη καταστροφή του μαρμαρυγία έχει τον απόηχο της στη διαμάχη, που ξέσπασε μετά την πυρκαγιά του Πύργου Grenfell στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ιθύνοντες, τοπικά συμβούλια, ιδιοκτήτες και κυβέρνηση διαφωνούν για το ποιος φταίει, ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε πιθανές «θανάσιμες παγίδες».

Οι κομητείες που επλήγησαν περισσότερο είναι οι Donegal και Mayo ωστόσο αντίστοιχες αναφορές έχουν σταλεί από τις τοπικές αρχές των Clare, Limerick, Sligo και Tipperary, όπου και εκεί εντοπίζονται ελαττωματικά κτίρια.

Σε έγγραφο, που υποβλήθηκε στην ομάδα εργασίας της κυβέρνησης για τα ελαττωματικά μπλοκ, οι εκπρόσωποι των οικογενειών από το Donegal ζήτησαν αποζημίωση 100%.

Ο σκεπτικισμός τους για το αμφιλεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τροφοδοτείται από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μια προηγούμενη αντίστοιχη, πρωτοβουλία.

Οι κάτοικοι περιγράφουν την κατάσταση ωστόσο, ως ανθρωπιστική κρίση.

Πριν από την πορεία διαμαρτυρίας της Παρασκευής, ο Thomas Pringle, ανεξάρτητος βουλευτής του Donegal, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανέντιμες βλακείες» για το σκάνδαλο και είπε ότι δεν είχε «δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον» για τις πραγματικές λύσεις.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM