No.1

Παρίσι: Άρχισε η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015- Δικαστικός μαραθώνιος υπό αυστηρά μέτρα

Παρίσι: Άρχισε η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015- Δικαστικός μαραθώνιος υπό αυστηρά μέτρα Facebook Twitter
Η δίκη διεξάγεται στο Ειδικό Κακουργιοδικείο του Παρισιού και αναμένεται ότι θα διαρκέσει εννέα μήνες. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
0

Μια δίκη πρωτοφανούς κλίμακας ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι για να λογοδοτήσουν 20 κατηγορούμενοι, ύποπτοι για ανάμειξη στο μακελειό της 13ης Νοεμβρίου 2015- η πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης στη Γαλλία.

Οι τζιχαντιστικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες είχαν τραυματιστεί όταν ένοπλοι, φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά, έβαλαν στόχο έξι μπαρ και εστιατόρια, την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και ένα στάδιο.

Η δίκη θα διαρκέσει εννέα μήνες. Οι ενάγοντες ανέρχονται σε περισσότερους από 1.800, ενώ περισσότεροι από 300 δικηγόροι θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον, όπως τον περιέγραψε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, άνευ προηγουμένου δικαστικό μαραθώνιο. Η ετυμηγορία αναμένεται στα τέλη Μαΐου.

Παρίσι: Άρχισε η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015- Δικαστικός μαραθώνιος υπό αυστηρά μέτρα Facebook Twitter
Οι ενάγοντες ξεπερνούν τους 1.800, ενώ περισσότεροι από 300 δικηγόροι θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου δικαστικό μαραθώνιο. EPA/IAN LANGSDON

Η αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού ενώ δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε πεζούς και οχήματα στους δρόμους γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο του Παρισιού και θα είναι επίσης αποκλεισμένη η πρόσβαση στις γύρω όχθες του Σηκουάνα.

Μεταξύ των 20 ατόμων που δικάζονται είναι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό επιζών μέλος της ομάδας που φέρεται να πραγματοποίησε τις επιθέσεις.

Όταν ο 31χρονος Γαλλομαροκινός κλήθηκε από το δικαστήριο να δηλώσει την ταυτότητά του κατά την έναρξη της ακροαματικής συνεδρίασης, εκείνος είπε, «Κατ' αρχάς θέλω να μαρτυρήσω ότι δεν υπάρχει Θεός άλλος από τον Αλάχ και ότι ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του», αναφέροντας την ομολογία της μουσουλμανικής πίστης.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το επάγγελμά του, απάντησε: «Εγκατέλειψα κάθε επάγγελμα για να γίνω ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους».

Παρίσι: Άρχισε η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015- Δικαστικός μαραθώνιος υπό αυστηρά μέτρα Facebook Twitter
Η αστυνομία θα βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού. EPA/IAN LANGSDON

Στα εδώλια των κατηγορουμένων, δίπλα στον Αμπντεσλάμ, έχουν πάρει θέσεις άλλοι δέκα άνδρες, που δικάζονται για συμμετοχή στις επιθέσεις και στη διάρκεια της δίκης θα παραμείνουν φυλακισμένοι σε φυλακές στην περιφέρεια του Παρισιού. Τρεις από τους κατηγορουμένους παραμένουν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Έξι άλλοι θα δικαστούν ερήμην.

Συνολικά 12 από τους 20 κατηγορουμένους διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε καλέσει τους πιστούς του να επιτεθούν στη Γαλλία λόγω της ανάμειξής της στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και την Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa, Sputnik   

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM