Παρέμβαση ΗΠΑ για Βαρώσια: Να ανακληθεί η «προκλητική και απαράδεκτη» απόφαση της Τουρκίας

Παρέμβαση ΗΠΑ για Βαρώσια: Να ανακληθεί η «προκλητική και απαράδεκτη» απόφαση της Τουρκίας Facebook Twitter
0

Την έντονη καταδίκη αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια της Άγκυρας αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια. Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΠΕΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΝΕΚΡΗ ΔΙΚΗ

Διεθνή / «Λυπάμαι βαθιά» λέει ο ορειβάτης για τον θάνατο της συντρόφου του στις Άλπεις, απορρίπτει όμως τις κατηγορίες

Η 33χρονη έχασε τη ζωή της από υποθερμία κατά την κοινή τους προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή - Ο άνδρας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή - Kλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν

Η στρατιωτική κινητοποίηση εξελίσσεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στη Γενεύη για μια πιθανή συμφωνία σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΔΙΚΗ FACEBOOK

Διεθνή / Στο εδώλιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Άρχισε η δίκη «σταθμός» - Έδωσε την ίδια απάντηση πάνω από 12 φορές

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Facebook όταν ήταν φοιτητής το 2004, κατέθεσε για την υπόθεση εθισμού στην τεχνολογία, μετά από αγωγές εναντίον της Meta και του YouTube
THE LIFO TEAM