Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: Οι πρόσφυγες πρέπει να προστατευτούν ενόψει του χειμώνα

Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: Οι πρόσφυγες πρέπει να προστατευτούν ενόψει του χειμώνα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
0

Μια ακόμα μη κυβερνητική οργάνωση, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), έρχεται να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς και τα hot spots, ιδίως ενόψει του χειμώνα που έρχεται.


Σε ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο τονίζει πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, καθώς συν τοις άλλοις, οι σκηνές τους πλημμυρίζουν με τις βροχές. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «πολλά απ' τα μεγαλύτερα και χειρότερα στρατόπεδα όπου ζουν χιλιάδες άνθρωποι, θα παραμείνουν ουσιαστικά ακατάλληλα για το χειμώνα. Η κυβέρνηση λέει ότι σχεδιάζει να κλείσει τις περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά αν οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες κατάλληλες θέσεις, θα βρεθούν σύντομα εκτεθειμένοι εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, χωρίς κατάλληλη στέγη» επισημαίνεται.

Για το άμεσο μέλλον, το Παρατηρητήριο προτείνει την κατάλληλη διαμόρφωση των δομών ώστε να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας – εκτιμά ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα οι καταυλισμοί θα πρέπει να καταργηθούν.

«Με σχεδόν 128 εκατομμύρια ευρώ που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ελληνική κυβέρνηση και 370 εκατομμύρια ευρώ να έχουν δοθεί στους οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της UNHCR, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αποτυχία να παρέχονται ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο» καταλήγει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για το μέλλον των προσφύγων ενόψει του χειμώνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υιοθέτησαν εξάχρονη με νανισμό και διαπίστωσαν ότι είναι ενήλικη- Η πρωτοφανής ιστορία που έγινε ντοκιμαντέρ

Διεθνή / Natalia Grace: Η γυναίκα με νανισμό που κατηγορήθηκε ότι παρίστανε το παιδί απαντά για πρώτη φορά

Η πρωτοφανής ιστορία της έγινε ντοκιμαντέρ - Η δικαστική διαμάχη με την "οικογένειά" της, η αλήθεια περί ψυχοπάθειας και η απόφαση να δώσει στη δημοσιότητα τη δική της εκδοχή
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ