Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: Οι πρόσφυγες πρέπει να προστατευτούν ενόψει του χειμώνα

Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: Οι πρόσφυγες πρέπει να προστατευτούν ενόψει του χειμώνα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
0

Μια ακόμα μη κυβερνητική οργάνωση, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), έρχεται να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς και τα hot spots, ιδίως ενόψει του χειμώνα που έρχεται.


Σε ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο τονίζει πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, καθώς συν τοις άλλοις, οι σκηνές τους πλημμυρίζουν με τις βροχές. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «πολλά απ' τα μεγαλύτερα και χειρότερα στρατόπεδα όπου ζουν χιλιάδες άνθρωποι, θα παραμείνουν ουσιαστικά ακατάλληλα για το χειμώνα. Η κυβέρνηση λέει ότι σχεδιάζει να κλείσει τις περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά αν οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες κατάλληλες θέσεις, θα βρεθούν σύντομα εκτεθειμένοι εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, χωρίς κατάλληλη στέγη» επισημαίνεται.

Για το άμεσο μέλλον, το Παρατηρητήριο προτείνει την κατάλληλη διαμόρφωση των δομών ώστε να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας – εκτιμά ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα οι καταυλισμοί θα πρέπει να καταργηθούν.

«Με σχεδόν 128 εκατομμύρια ευρώ που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ελληνική κυβέρνηση και 370 εκατομμύρια ευρώ να έχουν δοθεί στους οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της UNHCR, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αποτυχία να παρέχονται ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο» καταλήγει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για το μέλλον των προσφύγων ενόψει του χειμώνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Διεθνή / Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Επιστολή του Γάλλου προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του, μετά την παραίτησή του από την εκλογική μάχη - Οι «ιστορικές σχέσεις» ΗΠΑ - Γαλλίας ελπίζω να διατηρηθούν, αναφέρει ο Μακρόν
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γάζα: Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν να σχηματιστεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»

Διεθνή / Γάζα: Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν να σχηματιστεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»

«Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας» δήλωσε κινέζος υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Κάμαλα Χάρις: Υπερήφανη διότι εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να γίνει η υποψήφια

Διεθνή / Κάμαλα Χάρις: Εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να γίνει υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ

«Ανυπομονώ να μπορέσω σύντομα να αποδεχθώ επίσημα» το χρίσμα, σημείωσε η Κάμαλα Χάρις αφού έγινε γνωστό ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο συνέδριο των Δημοκρατικών θα την στηρίξουν
LIFO NEWSROOM