Παραδοχή των CDC για λάθη στην πανδημία: «Οδηγίες που προκαλούσαν σύγχυση»

Παραδοχή των CDC για λάθη στην πανδημία: «Οδηγίες που προκαλούσαν σύγχυση» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δρ. Rochelle Walensky, παραδέχθηκε ότι ο οργανισμός απέτυχε να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα στην πανδημία και τόνισε ότι απαιτείται η αναδιάρθρωσή του 

Σε συνάντηση με ανώτερα στελέχη των CDC, η δρ. Walensky περιέγραψε σε γενικές γραμμές το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της δομής του οργανισμού, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και στις προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεχιζόμενων εξάρσεων, όπως και για να δοθεί λιγότερη έμφαση στη δημοσιοποίηση επιστημονικών εργασιών για σπάνιες ασθένειες. 

Τα βήματα αυτά έρχονται μετά την εξωτερική αξιολόγηση την οποία διέταξε τον Απρίλιο, έπειτα από μήνες έντονης κριτικής για την αντίδραση των CDC στην πανδημία. Τα δημόσια μηνύματα του οργανισμού σχετικά με τις μάσκες και άλλα μέτρα προστασίας ήταν κάποιες φορές συγκεχυμένα ή άλλαζαν απότομα και έμοιαζαν περισσότερο με εσωτερικά προσχέδια παρά για προσεκτικά μελετημένες ανακοινώσεις. 

Οι δημόσιες οδηγίες «προκαλούσαν σύγχυση», σύμφωνα με έγγραφο ενημέρωσης που έδωσαν στη δημοσιότητα τα CDC. Οι επικεφαλής της ομάδας για τον κορωνοϊό εναλλάσσονταν έπειτα από λίγους μήνες, με συνέπεια άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι για τη δημόσια υγεία να είναι αβέβαιοι για το ποιος ήταν υπεύθυνος. 

Επιπλέον, σημαντικά δεδομένα κάποιες φορές δίνονταν ανεξήγητα υπερβολικά καθυστερημένα για να οδηγήσουν σε ομοσπονδιακές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων κάποιων για μολύνσεις που θα μπορούσαν να είχαν επηρεάσει μια σύσταση για το εάν θα εγκριθεί ένας γύρος ενισχυτικών δόσεων εμβολίων. 

«Επί 75 χρόνια τα CDC και η δημόσια υγεία προετοιμάζονταν για την Covid-19 και στη μεγάλη στιγμή μας, η απόδοσή μας δεν ανταποκρίθηκε αξιόπιστα στις προσδοκίες», παραδέχθηκε η δρ. Walensky, αναγνωρίζοντας τις αποτυχίες του οργανισμού. 

«Ο στόχος μου είναι μια νέα κουλτούρα στα CDC προσανατολισμένη στη δημόσια υγεία και τη δράση, που θα δίνει έμφαση στη λογοδοσία, τη συνεργασία, την επικοινωνία και την έγκαιρη δράση», συμπλήρωσε. Το σχέδιό της δεν περιείχε λεπτομέρειες. Αλλά το καλωσόρισαν τουλάχιστον κάποια από τα 20 υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού, όπως και ειδικοί για τη δημόσια υγεία εκτός CDC. 

Ο οργανισμός επικρίνεται εδώ και χρόνια ότι είναι υπερβολικά ακαδημαϊκός. Πολλοί από τους ειδικούς του έχουν συνηθίσει να κάνουν ιδιαίτερα εστιασμένες έρευνες, με μακροχρόνιες αξιολογήσεις και ήταν αμήχανοι ενώπιον της επείγουσας δράσης που απαιτήθηκε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τώρα για την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων. 

Ανάμεσα στις αλλαγές που περιέγραψε η δρ. Walensky είναι ο διορισμός πρώην αξιωματούχου δημόσιας υγείας της κυβέρνησης Ομπάμα, της Mary Wakefield, που θα είναι επικεφαλής της στροφής του CDC προς μεγαλύτερη εστίαση στη δημόσια υγεία. 

Παράλληλα, θα ενισχυθεί η ομάδα που ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και θα απαιτείται αυτοί οι αξιωματούχοι να παραμένουν στις θέσεις τους για τουλάχιστον έξι μήνες. Έως τώρα επιτρεπόταν να εναλλάσσονται έπειτα από λίγους μήνες, ένα σύστημα που σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους προκάλεσε σύγχυση και απαίτησε πολύτιμο χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Τέλος, τα CDC εργάζονται για τη βελτίωση των δημοσίων μηνυμάτων του. Η δρ. Walensky θέλει να διασφαλίσει ότι οι οδηγίες θα εκδίδονται σε «απλή γλώσσα, εύκολα κατανοητή». 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ