Βίαιη επίθεση από τουλάχιστον 20 άνδρες δέχτηκαν δύο γυναίκες στο Πορτ Μόρεσμπι στην Παπούα Νέα Γουινέα, έπειτα από κατηγορίες ότι ασκούσαν μαγεία.

 

Οι γυναίκες βασανίστηκαν ενώ τις έκαιγαν επί ώρες με καυτά σίδερα σε έναν οικισμό στην πρωτεύουσα.

 

Η μία γυναίκα κατάφερε να δραπετεύσει και έτρεξε να κρυφτεί σε έναν λόφο, πριν διασωθεί από την αστυνομία. Είπε ότι οι άνδρες που της επιτέθηκαν, την ανέκριναν και έπειτα από πιέσεις αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη δολοφονία μιας άλλης γυναίκας, που είχε πεθάνει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

 

Η αστυνομία βρήκε τη δεύτερη γυναίκα τραυματισμένη και δεμένη με σχοινιά, ξαπλωμένη σε έναν κήπο. Και οι δύο είχαν πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.

 

Ο ηγέτης της κοινότητας  Elliot Raphael, είπε ότι το περιστατικό είναι συγκλονιστικό και ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος της βίας κατά των γυναικών.

 

«Το μόνο που γνωρίζουμε ήταν ότι οι κυρίες συνελήφθησαν το πρωί και ανακρίθηκαν και από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι συνέβη πριν βασανιστούν», είπε χαρακτηριστικά.

 

Στις γυναίκες δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου, Mathew Cannon, επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε θεραπεία για σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και στα πόδια. 

 

Ο επικεφαλής ιερέας της Εθνικής Πρωτεύουσας (NCD), Gideon Ikumu, δήλωσε ότι 20 άνδρες διέφυγαν πριν φτάσει η αστυνομία στη σκηνή, ωστόσο οι ταυτότητές τους είναι γνωστές.

 

«Καταδικάζω έντονα αυτά τα εγκλήματα και ζητώ από τις οικογένειες και τους συγγενείς των δύο θυμάτων να εμφανιστούν και να υποβάλουν τις καταγγελίες τους», πρόσθεσε.

 

«Οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία τους καθώς ζούμε σε μια σύγχρονη αναπτυσσόμενη πόλη. Η αστυνομία θα διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Anthony Wagambie Jr, από την τοπική αρχή.

 

Ο κυβερνήτης της περιοχής, Powes Parkop δήλωσε απολύτως αηδιασμένος και απογοητευμένος από τις ενέργειες των ανδρών, που βασάνισαν τις δύο γυναίκες στην πρωτεύουσα του έθνους.

 

«Με εκπλήσσει το γεγονός ότι οι άνδρες συνεχίζουν να πιστεύουν και να ασκούν τέτοιες βάρβαρες πρακτικές ακόμα και σήμερα, σε αυτήν την εποχή. Το γεγονός ότι μπορεί να συμβεί ακόμα και στην πρωτεύουσα, δείχνει ότι απέχουμε πολύ από το να τερματίσουμε τη βία, που βασίζεται στο φύλο» πρόσθεσε.

 

Είπε ακόμα ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η Εθνική Γραμματεία κατά της Βίας με βάση το Φύλο και να διατεθούν κονδύλια για να ξεκινήσει η εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του θέματος, το συντομότερο δυνατό.

 

«Η στρατηγική έχει αναπτυχθεί αλλά αυτές οι βάρβαρες πράξεις συνεχίζονται καθώς δεν έχουμε χρηματοδοτήσει την εφαρμογή της στρατηγικής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε τη βία και να αλλάξουμε τη συμπεριφορά και τη στάση αυτή. Είμαστε πολύ αργοί σε όλα τα επίπεδα».

 

 

Με πληροφορίες του Guardian