Πανδημία: Τα κέρδη για τη φαρμακοβιομηχανία από το εμβόλιο

Πανδημία: Τα κέρδη για τη φαρμακοβιομηχανία από το εμβόλιο Facebook Twitter
0

Εν μέσω πανδημίας καταγράφει όντως κέρδη ρεκόρ η φαρμακοβιομηχανία; Η Deutsche Welle επιχειρεί να φωτίσει τις ανακρίβειες γύρω από τα εμβόλια.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το hashtag #pfizergate αναπαράγει συνεχώς τον ισχυρισμό ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει γίνει χρυσωρυχείο για τη φαρμακοβιομηχανία. «Η παράνοια του εμβολιασμού ρίχνει νερό στον μύλο των φαρμακευτικών», γράφει ένας χρήστης στο Twitter. Αλλά και ο πρόεδρος του παγκοσμίου ιατρικού συνδέσμου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία (SWR), στηλιτεύει τα «ανήθικα κέρδη εκείνων που παρασκευάζουν το εμβόλιο».

Είναι αλήθεια ότι ο τζίρος της BioNTech και της Pfizer έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, ο τζίρος της BioNTech, επιχείρησης με έδρα το Μάιντς της Γερμανίας, έχει εκτοξευθεί από 500 εκ. ευρώ το 2020 σε περισσότερα από 17 δις ευρώ το 2021. Την ίδια στιγμή η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε από τα 11 ευρώ τον Οκτώβριο του 2019 στα 153 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022. 

Όσο για τον αμερικανικό όμιλο Pfizer, το 2021 κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο του, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, κατά 95% σε σχέση με το 2020. Σήμερα ο συνολικός τζίρος ανέρχεται σε 81 δις δολάρια, εκ των οποίων 36 δις αναλογούν στο φαρμακευτικό σκεύασμα Comimaty, που η εταιρεία ανέπτυξε από κοινού με την BioNTech.

Από την πανδημία έχει επωφεληθεί και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, δεύτερη σε μέγεθος παγκοσμίως, η οποία παρασκευάζει μοριακά τεστ, αλλά και τεστ αντιγόνων. Το 2021 ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 9%, για να φτάσει τα 59 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι όμως εξίσου αλήθεια ότι ο τζίρος των φαρμακευτικών εταιρειών αυξάνεται διαρκώς, εδώ και 20 χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος τζίρος του κλάδου στην περίοδο 2001-2020 έχει αυξηθεί από τα 390 δις δολάρια στα 1,27 τρισεκατομμύρια δολάρια! Η εταιρεία συμβούλων Ernst & Young (ΕΥ) εκτιμά πάντως ότι μία αύξηση τζίρου λόγω πανδημίας αποτελεί μάλλον παροδικό φαινόμενο. «Το 2021 ο τζίρος των πέντε πιο σημαντικών εμβολίων ανερχόταν σε 57 δις δολάρια, αλλά η προβολή των στοιχείων αυτών στο μέλλον μας δείχνει ότι το 2026 δεν θα ξεπεράσει τα 15 δις δολάρια» λέει στην DW ο αναλυτής της EY Αλεξάντερ Νιούκεν.

Για να συγκρίνουμε τα μεγέθη: Σύμφωνα με την EY το 2021 τα πέντε πιο σημαντικά παρασκευάσματα για τον καρκίνο απέφεραν τζίρο 40 δις δολαρίων, ενώ η πρόγνωση για το 2026 κάνει λόγο για 68 δις δολάρια.

«Οι δημόσιες προμήθειες εμβολίων προσφέρουν μεγάλα κέρδη»

Το συμπέρασμα της DW: Ισχύει. Οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μαζικές παραγγελίες για φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά τεστ. Οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούνται ότι βοηθούν τις φαρμακευτικές εταιρείες να αποκομίσουν εξωπραγματικά κέρδη. Ο Ααρόν Σιν, από την δικηγορική εταιρεία Sin & Glimstad της Νέας Υόρκης, περιγράφει το επιχειρηματικό μοντέλο ως εξής: «Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια στην Moderna και την Pfizer, τους εγγυάται ασυλία σε περίπτωση παρενεργειών ή αναποτελεσματικής θεραπείας και παράλληλα διαφημίζει δωρεάν τα προϊόντα τους».

Είναι γεγονός ότι η πανδημία στοιχίζει πολλά χρήματα για τους φορολογούμενους. Έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται μαζικές παραγγελίες στις φαρμακοβιομηχανίες, ιδιαίτερα για εμβόλια. Μόνο στη Γερμανία μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου του 2021 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε παραγγείλει 554 εκατομμύρια εμβόλια συνολικής αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για διαγνωστικά τεστ είχαν πληρωθεί στην ίδια περίοδο 7,58 δις ευρώ. Επιπλέον η Γερμανία έχει επενδύσει άλλα 1,5 δις ευρώ στην έρευνα για τα εμβόλια, με τις φαρμακοβιομηχανίες να επωφελούνται από αυτή την επένδυση. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας του πανεπιστημίου της Γενεύης.

Από την άλλη πλευρά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 170 δις ευρώ ως οικονομική βοήθεια, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους. Άλλα 17 δις ευρώ έχουν διατεθεί μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022 σε νοσοκομεία για να αντισταθμίσουν διαφυγόντα έσοδα και να καλύψουν τα έξοδα για πρόσθετες κλίνες εντατικής θεραπείας.

Αρνούνται οι φαρμακοβιομηχανίες να απελευθερώσουν τις πατέντες των εμβολίων;

Το συμπέρασμα της DW: Άλλη μία ανακρίβεια.  Στο hashtag #VaccineApartheid οι χρήστες επικρίνουν τις ανισότητες που εμποδίζουν την πλήρη πρόσβαση στα εμβόλια. Η βρετανική ΜΚΟ Global Justice Now υπολογίζει πως μόνο ο τζίρος της Pfizer με το εμβόλιο Cominaty είναι υπερεπταπλάσιος από τον προϋπολογισμό για την υγεία των φτωχότερων χωρών του πλανήτη. Από κοινού με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) πολλές ΜΚΟ απαιτούν την άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια ότι λίγες εταιρείες έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. Η Pfizer και η BioNTech δεν περιλαμβάνονται σε αυτές. Πάντως η βρετανοσουηδική AstraZeneca διαθέτει το δικό της εμβόλιο σε τιμή κόστους, ενώ παράλληλα έχει συνάψει συμφωνίες με αναπτυσσόμενες χώρες για άρση της πατέντας, καθώς και για τη διάθεση τεχνογνωσίας.

Επίσης η αμερικανική Moderna μπορεί να μην έχει παραιτηθεί ρητώς από την πατέντα για το σκεύασμα Spikevax, ωστόσο δεν εισπράττει τα χρήματα που της αναλογούν στη διάρκεια της πανδημίας.Έτσι η φόρμουλα του εμβολίου που διαθέτει στην αγορά αποτελεί τη βάση για την παρασκευή του νοτιοαφρικανικού εμβολίου από την Afrigen Biologics με έδρα το Κέιπταουν.

Ακόμη και οι Pfizer και BioNTech παραιτούνται πλέον από τις εισπράξεις για την πατέντα των σκευασμάτων Molnupiravir και Paxlovid σε συγκεκριμένες χώρες, με βάση σχετική συμφωνία που έχουν συνάψει με το Medicine Patent Pool των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM