Παναγία των Παρισίων: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση – Θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά τη φωτιά

Παναγία των Παρισίων: Σε καλό δρόμο η αποκατάσταση των ζημιών – Θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά τη φωτιά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/GEOFFROY VAN DER HASSELT/POOL
0

Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στην Παναγία των Παρισίων, μετά την πυρκαγιά του 2019 που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στο μνημείο. 

Λιγότερα από δύο χρόνια πριν την επανέναρξη της λειτουργίας του καθεδρικού ναού, τα εξαιρετικά βιτρό παράθυρα και οι πίνακες ζωγραφικής, αποκτούν νέα μορφή. 

Παναγία των Παρισίων: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση – Θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά τη φωτιά Facebook Twitter

Την περασμένη Άνοιξη, επιλέχθηκαν οκτώ εργαστήρια αρχιτεχνιτών υαλουργών και καλλιτεχνικών κλειδαράδων και τους ανατέθηκε ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των βιτρό του καθεδρικού ναού.

«Είναι η πρώτη φορά που καθαρίζονται από τότε που τοποθετήθηκαν τον 19ο αιώνα, πριν από 150 χρόνια» σημείωσε ο συντηρητής Flavie Vincent-Petit. Το εργαστήριό του έχει αναλάβει τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των παραθύρων οκτώ υψηλών διαζωμάτων.

Παναγία των Παρισίων: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση – Θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά τη φωτιά Facebook Twitter

«[Η Παναγία των Παρισίων] αντιπροσωπεύει όλη τη γαλλική και ευρωπαϊκή κουλτούρα του Μεσαίωνα και πώς τελικά όλα αυτά τα ευρωπαϊκά έθνη χτίστηκαν γύρω από μια πνευματική ώθηση» δήλωσε ο ίδιος στο ABC News, προσθέτοντας: «Είναι εξαιρετικά θετικό το ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στην ανοικοδόμηση». 

Μετά από μήνες προπαρασκευαστικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης από τον μόλυβδο, και τεστ οι συντηρητές αρχίζουν την ευαίσθητη και επίπονη διαδικασία καθαρισμού και αποκατάστασης.

Αλλά, η περιποίηση του καθεδρικού δεν είναι μία καθαρά γαλλική αποστολή, καθώς το εργαστήριο του καθεδρικού ναού της Κολωνίας από τη Γερμανία έχει συμμετάσχει στην προσπάθεια αποκατάστασης των βιτρό παραθύρων τεσσάρων άλλων υψηλών διαζωμάτων.

Οι συνολικές δωρεές για το έργο υπολογίζονται σε περίπου 2.700.000 ευρώ και η αποκατάστασή τους πραγματοποιείται από 50 εμπειρογνώμονες υπό τη διαχείριση του Περιφερειακού Τμήματος Πολιτιστικών Υποθέσεων της Γαλλίας (DRAC).

Παναγία των Παρισίων: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση – Θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά τη φωτιά Facebook Twitter

«Καμία ζημιά που να απαιτεί την αποκατάσταση αυτών των έργων δεν συνδέεται με την πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων» δήλωσε ο περιφερειακός συντηρητής ιστορικών μνημείων της DRAC, Antoine-Marie Préaux, εξηγώντας πως τα βιτρό αποκαθίστανται γιατί είναι παλιά. 

Την ίδια ώρα, πίνακες που σώθηκαν από τη φωτιά έχουν μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία και επιχειρείται να ξαναβρούν το παλιό τους μεγαλείο. Γίνεται λόγος για έργα των Charles Le Brun και Jacques Blanchard, αλλά και του Ιταλού ζωγράφου Guido Reni.

Η Παναγία των Παρισίων έχει προγραμματιστεί να επαναλειτουργήσει στις 15 Απριλίου 2024, ακριβώς πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το πάνω μέρος του καθεδρικού.

Με πληροφορίες από ABC News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Πώς οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ μελετούν την επιστροφή στις πυρηνικές δοκιμές, ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και τι σημαίνει αυτό για τον σύγχρονο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Διεθνή / Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Στη Λύβισσα της Τουρκίας ένα επταώροφο κτήριο κατέρρευσε αιφνιδίως, αφήνοντας πίσω του νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη οικογένειας, ερωτήματα για την ασφάλεια των κατασκευών, και μεγάλη κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM