Παναγία των Παρισίων: Ανησυχία και μηνύσεις για τον «τοξικό» καμένο ναό

Παναγία των Παρισίων: Ανησυχία και μηνύσεις για τον «τοξικό» καμένο ναό Facebook Twitter
0

Οι γαλλικές αρχές υφίστανται αυξανόμενη πίεση για ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία από την πυρκαγιά που κατέστρεψε την Παναγία των Παρισίων, καθώς μια περιβαλλοντική ομάδα κατέθεσε μήνυση.

Η μήνυση αναφέρει πως δεν ελήφθησαν ταχέως μέτρα για να περιοριστεί η ενδεχόμενη δηλητηρίαση από μόλυβδο. Επίσης μια ένωση πυροσβεστών εξέφρασε ανησυχίες.

Εκατοντάδες τόνοι μολύβδου και η οροφή, έλιωσαν από τη φωτιά τον Απρίλιο, διασκορπίζοντας σωματίδια μολύβδου στον αέρα που εκτιμάται πως εναποτέθηκαν σε δρόμους και κτίρια στις γύρω γειτονιές. Οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους, αλλά οι πιέσεις εντείνονται προς τις αρχές του Παρισιού και αξιωματούχους υγείας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ασφάλεια των σχολείων στη γύρω περιοχή καθώς και την υγεία εκατοντάδων πυροσβεστών που συνέδραμαν στην κατάσβεση.

Η ομάδα περιβαλλοντικής εκστρατείας Robin des Bois υπέβαλε αυτή την εβδομάδα μια αγωγή με την οποία αναφέρουν πως οι αρμόδιες αρχές, αμέλησαν να λάβουν μέτρα για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους εργάτες, επιτρέποντάς τους να εκτεθούν στα τοξικά υπολείμματα».

Η αγωγή κατηγορεί τις υγειονομικές υπηρεσίες, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και την πόλη του Παρισιού ότι «θέτουν εσκεμμένα τους ανθρώπους σε κίνδυνο», μη λαμβάνοντας αμέσως μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης στη μόλυνση. Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δήλωσαν ότι υπήρχαν δυνητικά υψηλά επίπεδα μολύβδου στο επίπεδο του εδάφους σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς κοντά στην περιοχή και δεν ελήφθησαν άμεσα διορθωτικά μέτρα.

Οι εργασίες καθαρισμού της Παναγίας των Παρισίων σταμάτησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι τα μέτρα κατά της μόλυνσης ήταν ανεπαρκή. Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης για την περιοχή του Παρισιού, δήλωσε ότι θα πρέπει να εισαχθούν αυστηροί έλεγχοι στο έντονα μολυσμένο εσωτερικό του καθεδρικού ναού, καθώς και στις γύρω περιοχές. 

Ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart αυτό το μήνα δήλωσε ότι οι αρχές του Παρισιού δεν έκαναν αρκετά για τους κινδύνους και περίμεναν ένα μήνα μετά την πυρκαγιά για να κάνουν δοκιμές στα πλησιέστερα σχολεία. Οι αρμόδιοι για την υγεία ισχυρίστηκαν ότι ήταν διαφανείς οι διαδικασίες σχετικά με τις δοκιμές για επίπεδα μολύβδου και ότι ενημέρωσαν τους γονείς.

Ο Sébastien Delavoux, ένας πυροσβέστης και εκπρόσωπος της ένωσης, δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι δεν είχαν γίνει αρκετά για την απολύμανση πυροσβεστικών μηχανών και εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκαν για την εξουδετέρωση της πυρκαγιάς και διερωτήθηκε εάν είχε δοθεί επαρκή υγειονομική υποστήριξη σε αξιωματικούς πυρόσβεσης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ