Πακιστάν: Φυλακισμένος για φόνο παίρνει κορυφαία βαθμολογία σε εξετάσεις και κερδίζει υποτροφία

Πακιστάν: Καταδικασμένος δολοφόνος παίρνει κορυφαία βαθμολογία σε εξετάσεις και κερδίζει υποτροφία Facebook Twitter
arabnews
0

Ένας Πακιστανός κρατούμενος που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για φόνο σε μια υπερπλήρη φυλακή του Καράτσι κέρδισε υποτροφία καθώς πέρυσι έλαβε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης.

Ο 35χρονος Syed Naeem Shah, σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις γενικού γυμνασίου μεταξύ των υποψηφίων πέρυσι στη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, κερδίζοντας υποτροφία για περαιτέρω σπουδές από το Institute of Chartered Accountants of Pakistan ( ICAP).

«Αυτό που πέτυχα ενώ βρισκόμουν στη φυλακή δεν είναι δυνατό να συμβεί αν κάποιος δεν έχει πίστη», είπε ο ίδιος μιλώντας στο Reuters σε συνέντευξή του από τη φυλακή.

Η φυλακή, όπως και πολλές άλλες στη χώρα, είναι διαβόητη για το ότι είναι υπερπλήρης, καθώς φιλοξενεί σχεδόν 6.000 κρατούμενους ενώ η χωρητικότητά της είναι για 2.400. Οι φυλακές του Πακιστάν είναι συνολικά στο 130% της χωρητικότητας, με ανεπαρκή κρεβάτια και περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα, νερό και τουαλέτες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Μιλώντας σε μια τάξη μέσα στο χώρο της φυλακής, ο 35χρονος είπε ότι του άρεσε το σχολείο ως παιδί, αλλά ότι η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του.

Στη φυλακή, άλλοι κρατούμενοι που παρακολουθούσαν επίσης μαθήματα τον παρακίνησαν και τον βοήθησαν να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις.

Ο Shah είναι ένας από τους 1.200 κρατούμενους που σπουδάζουν στην Κεντρική Φυλακή του Καράτσι, αλλά η επιτυχία του είναι απαράμιλλη, ο αναπληρωτής διευθυντής της φυλακής.

«Τα αποτελέσματά του ισοδυναμούν (επίσης) με την επιτυχία μας», είπε ο Saeed Soomro, δίνοντάς του την ευκαιρία να μελετήσει και παρέχοντάς του βιβλία και υλικό.

Ο 35χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη- 25 χρόνια έκτιση ποινής στο Πακιστάν - το 2018 για τον πυροβολισμό και τη δολοφονία ενός άλλου άνδρα μετά από προσωπική διαφωνία το 2010.

Πλέον έπειτα από την καλή διαγωγή του μέσα στη φυλακή και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του, τού απομένουν να εκτίσει περίπου έξι χρόνια.

Για να λάβει όμως επίσημα την υποτροφία του πρέπει να περάσει από εισαγωγικές εξετάσεις.

Οι υποτροφίες, ύψους 1 εκατομμυρίου ρουπιών ή περίπου 5.700 δολαρίων, προσφέρονται σε φοιτητές που κερδίζουν τις τέσσερις πρώτες βαθμολογίες στις ενδιάμεσες εξετάσεις, ανεξάρτητα από το αν «είναι στη φυλακή ή έξω», είπε ο αξιωματούχος της ICAP.

«Νιώθω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μένα να πάρω αυτή την υποτροφία από τη φυλακή», είπε 35χρονος, δεδομένων των τεχνικών και εξειδικευμένων θεμάτων που θα έχουν οι εξετάσεις.

Πριν από την επιτυχία του στις εξετάσεις, είχε καταθέσει έφεση κατά της καταδίκης του που εκκρεμεί σε ανώτατο δικαστήριο στη νότια επαρχία Σιντ.

«Καλώ τον πρόεδρο του Πακιστάν, τον πρωθυπουργό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της επαρχίας Σιντ να εξετάσουν την υπόθεσή μου για άφεση» είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM
ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM