Πακιστάν: Φυλακισμένος για φόνο παίρνει κορυφαία βαθμολογία σε εξετάσεις και κερδίζει υποτροφία

Πακιστάν: Καταδικασμένος δολοφόνος παίρνει κορυφαία βαθμολογία σε εξετάσεις και κερδίζει υποτροφία Facebook Twitter
arabnews
0

Ένας Πακιστανός κρατούμενος που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για φόνο σε μια υπερπλήρη φυλακή του Καράτσι κέρδισε υποτροφία καθώς πέρυσι έλαβε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης.

Ο 35χρονος Syed Naeem Shah, σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις γενικού γυμνασίου μεταξύ των υποψηφίων πέρυσι στη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, κερδίζοντας υποτροφία για περαιτέρω σπουδές από το Institute of Chartered Accountants of Pakistan ( ICAP).

«Αυτό που πέτυχα ενώ βρισκόμουν στη φυλακή δεν είναι δυνατό να συμβεί αν κάποιος δεν έχει πίστη», είπε ο ίδιος μιλώντας στο Reuters σε συνέντευξή του από τη φυλακή.

Η φυλακή, όπως και πολλές άλλες στη χώρα, είναι διαβόητη για το ότι είναι υπερπλήρης, καθώς φιλοξενεί σχεδόν 6.000 κρατούμενους ενώ η χωρητικότητά της είναι για 2.400. Οι φυλακές του Πακιστάν είναι συνολικά στο 130% της χωρητικότητας, με ανεπαρκή κρεβάτια και περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα, νερό και τουαλέτες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Μιλώντας σε μια τάξη μέσα στο χώρο της φυλακής, ο 35χρονος είπε ότι του άρεσε το σχολείο ως παιδί, αλλά ότι η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του.

Στη φυλακή, άλλοι κρατούμενοι που παρακολουθούσαν επίσης μαθήματα τον παρακίνησαν και τον βοήθησαν να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις.

Ο Shah είναι ένας από τους 1.200 κρατούμενους που σπουδάζουν στην Κεντρική Φυλακή του Καράτσι, αλλά η επιτυχία του είναι απαράμιλλη, ο αναπληρωτής διευθυντής της φυλακής.

«Τα αποτελέσματά του ισοδυναμούν (επίσης) με την επιτυχία μας», είπε ο Saeed Soomro, δίνοντάς του την ευκαιρία να μελετήσει και παρέχοντάς του βιβλία και υλικό.

Ο 35χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη- 25 χρόνια έκτιση ποινής στο Πακιστάν - το 2018 για τον πυροβολισμό και τη δολοφονία ενός άλλου άνδρα μετά από προσωπική διαφωνία το 2010.

Πλέον έπειτα από την καλή διαγωγή του μέσα στη φυλακή και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του, τού απομένουν να εκτίσει περίπου έξι χρόνια.

Για να λάβει όμως επίσημα την υποτροφία του πρέπει να περάσει από εισαγωγικές εξετάσεις.

Οι υποτροφίες, ύψους 1 εκατομμυρίου ρουπιών ή περίπου 5.700 δολαρίων, προσφέρονται σε φοιτητές που κερδίζουν τις τέσσερις πρώτες βαθμολογίες στις ενδιάμεσες εξετάσεις, ανεξάρτητα από το αν «είναι στη φυλακή ή έξω», είπε ο αξιωματούχος της ICAP.

«Νιώθω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μένα να πάρω αυτή την υποτροφία από τη φυλακή», είπε 35χρονος, δεδομένων των τεχνικών και εξειδικευμένων θεμάτων που θα έχουν οι εξετάσεις.

Πριν από την επιτυχία του στις εξετάσεις, είχε καταθέσει έφεση κατά της καταδίκης του που εκκρεμεί σε ανώτατο δικαστήριο στη νότια επαρχία Σιντ.

«Καλώ τον πρόεδρο του Πακιστάν, τον πρωθυπουργό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της επαρχίας Σιντ να εξετάσουν την υπόθεσή μου για άφεση» είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM