Πακιστάν: Φυλακισμένος για φόνο παίρνει κορυφαία βαθμολογία σε εξετάσεις και κερδίζει υποτροφία

Πακιστάν: Καταδικασμένος δολοφόνος παίρνει κορυφαία βαθμολογία σε εξετάσεις και κερδίζει υποτροφία Facebook Twitter
arabnews
0

Ένας Πακιστανός κρατούμενος που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για φόνο σε μια υπερπλήρη φυλακή του Καράτσι κέρδισε υποτροφία καθώς πέρυσι έλαβε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης.

Ο 35χρονος Syed Naeem Shah, σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις γενικού γυμνασίου μεταξύ των υποψηφίων πέρυσι στη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, κερδίζοντας υποτροφία για περαιτέρω σπουδές από το Institute of Chartered Accountants of Pakistan ( ICAP).

«Αυτό που πέτυχα ενώ βρισκόμουν στη φυλακή δεν είναι δυνατό να συμβεί αν κάποιος δεν έχει πίστη», είπε ο ίδιος μιλώντας στο Reuters σε συνέντευξή του από τη φυλακή.

Η φυλακή, όπως και πολλές άλλες στη χώρα, είναι διαβόητη για το ότι είναι υπερπλήρης, καθώς φιλοξενεί σχεδόν 6.000 κρατούμενους ενώ η χωρητικότητά της είναι για 2.400. Οι φυλακές του Πακιστάν είναι συνολικά στο 130% της χωρητικότητας, με ανεπαρκή κρεβάτια και περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα, νερό και τουαλέτες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Μιλώντας σε μια τάξη μέσα στο χώρο της φυλακής, ο 35χρονος είπε ότι του άρεσε το σχολείο ως παιδί, αλλά ότι η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του.

Στη φυλακή, άλλοι κρατούμενοι που παρακολουθούσαν επίσης μαθήματα τον παρακίνησαν και τον βοήθησαν να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις.

Ο Shah είναι ένας από τους 1.200 κρατούμενους που σπουδάζουν στην Κεντρική Φυλακή του Καράτσι, αλλά η επιτυχία του είναι απαράμιλλη, ο αναπληρωτής διευθυντής της φυλακής.

«Τα αποτελέσματά του ισοδυναμούν (επίσης) με την επιτυχία μας», είπε ο Saeed Soomro, δίνοντάς του την ευκαιρία να μελετήσει και παρέχοντάς του βιβλία και υλικό.

Ο 35χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη- 25 χρόνια έκτιση ποινής στο Πακιστάν - το 2018 για τον πυροβολισμό και τη δολοφονία ενός άλλου άνδρα μετά από προσωπική διαφωνία το 2010.

Πλέον έπειτα από την καλή διαγωγή του μέσα στη φυλακή και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του, τού απομένουν να εκτίσει περίπου έξι χρόνια.

Για να λάβει όμως επίσημα την υποτροφία του πρέπει να περάσει από εισαγωγικές εξετάσεις.

Οι υποτροφίες, ύψους 1 εκατομμυρίου ρουπιών ή περίπου 5.700 δολαρίων, προσφέρονται σε φοιτητές που κερδίζουν τις τέσσερις πρώτες βαθμολογίες στις ενδιάμεσες εξετάσεις, ανεξάρτητα από το αν «είναι στη φυλακή ή έξω», είπε ο αξιωματούχος της ICAP.

«Νιώθω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μένα να πάρω αυτή την υποτροφία από τη φυλακή», είπε 35χρονος, δεδομένων των τεχνικών και εξειδικευμένων θεμάτων που θα έχουν οι εξετάσεις.

Πριν από την επιτυχία του στις εξετάσεις, είχε καταθέσει έφεση κατά της καταδίκης του που εκκρεμεί σε ανώτατο δικαστήριο στη νότια επαρχία Σιντ.

«Καλώ τον πρόεδρο του Πακιστάν, τον πρωθυπουργό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της επαρχίας Σιντ να εξετάσουν την υπόθεσή μου για άφεση» είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM