Παγωμένη η Βρετανία - Αγνωστη παράμετρος οι συνέπειες της δολοφονίας της Τζο Κοξ στην έκβαση για το δημοψήφισμα

Παγωμένη η Βρετανία - Αγνωστη παράμετρος οι συνέπειες της δολοφονίας της Τζο Κοξ στην έκβαση για το δημοψήφισμα Facebook Twitter
Στο Λονδίνο, μπουκέτα με λουλούδια έχουν τοποθετηθεί στο ποταμόπλοιο κοντά στο Tower Bridge όπου ζούσε η Τζο Κοξ μαζί με τον άντρα της και τα παιδιά τους.
0

«Θάνατος στους Προδότες, Ελευθερία για το Ηνωμένο Βασίλειο»: με αυτά τα λόγια απάντησε ο δολοφόνος της Τζο Κοξ όταν προσήχθη σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης και του ζητήθηκε να πει το όνομά του, την ώρα που η χώρα βρίσκεται υπό το σοκ της άγριας δολοφονίας, ενώ η εκστρατεία για το δημοψήφισμα παραμένει παγωμένη.


Οι δηλώσεις του αυτές συνεπικουρούν τις μαρτυρίες και τις αποκαλύψεις που έχουν έλθει στο φως από χθες για την ακροδεξιά πολιτική ταυτότητα του δράστη.


Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, η απαγγελία κατηγορίας κατά υπόπτου σημαίνει ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν πλέον να δημοσιεύουν τέτοιες πληροφορίες, ιδιαίτερα σχετικά με τα πιθανά κίνητρα του υπόπτου.


48 ώρες μετά τη δολοφονία, η συγκίνηση παραμένει ισχυρή. Κάτοικοι του χωριού Μπέρσταλ συγκεντρώθηκαν σήμερα για τρίτη συνεχή ημέρα με δάκρυα στα μάτια στον τόπο της επίθεσης. Η οικογένεια της Τζο Κοξ ήρθε να τους συναντήσει και να τους ευχαριστήσει. Παρουσία των γονιών της, η μικρή αδελφή της βρετανίδας βουλευτή διάβασε μία μικρή ανακοίνωση φόρο τιμής στην αδελφή της.

Παγωμένη η Βρετανία - Αγνωστη παράμετρος οι συνέπειες της δολοφονίας της Τζο Κοξ στην έκβαση για το δημοψήφισμα Facebook Twitter


Από το Λίβερπουλ ως τη Γλασκόβη οργανώθηκαν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.


Στο Λονδίνο, μπουκέτα με λουλούδια έχουν τοποθετηθεί στο ποταμόπλοιο κοντά στο Tower Bridge όπου ζούσε η Τζο Κοξ μαζί με τον άντρα της και τα παιδιά τους. Πλήθος αγνώστων τιμούν με τα λόγια τους τη μνήμη της βρετανίδας βουλευτή, υπερασπίστριας των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και ένθερμης ευρωπαΐστριας, όπως η 40χρονη Αλις Πουλ που δήλωσε: «Περνάμε μία δύσκολη περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σαν να απελευθερώθηκε το μίσος. Η Τζο Κοξ πολεμούσε πάντοτε τις σκοτεινές δυνάμεις».


Οι δύο μήνες της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σημαδεύτηκαν από μία έντονη επιθετικότητα. Το πρωινό πριν από την τραγωδία, ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού Ukip, εμφανίσθηκε σε αφίσα με φόντο ένα πλήθος μεταναστών και το σύνθημα «Breaking point». Η αφίσα θεωρήθηκε εμετική ακόμη και στους κόλπους του στρατοπέδου του Brexit.


Πλέον, ο τόνος αναμένεται ότι θα αλλάξει, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές,. Αλλά κανείς δεν τολμάει να δώσει πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της τραγωδίας στην έκβαση της ψηφοφορίας της 23ης Ιουνίου, τη στιγμή που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τη δολοφονία έφερναν επικεφαλής τους υποστηρικτές του Brexit.


Τηλεφωνική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα The Herald, αλλά πραγματοποιήθηκε πριν από τη δολοφονία, δείχνει το στρατόπεδο του «In» να προηγείται με σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες . Διαδικτυακή δημοσκόπηση ωστόσο της BMG θέλει το στρατόπεδο του «Out» να προηγείται με 53,3%, έναντι 46,7% υπέρ του «In».

Παγωμένη η Βρετανία - Αγνωστη παράμετρος οι συνέπειες της δολοφονίας της Τζο Κοξ στην έκβαση για το δημοψήφισμα Facebook Twitter

Και οι Times υπέρ της παραμονής στην ΕΕ


Σήμερα τα δύο στρατόπεδα ακύρωσαν δεκάδες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνέλθει εκτάκτως τη Δευτέρα για να αποτίσει φόρο τιμής «σε ένα από τα λαμπρότερα και πιο παθιασμένα μέλη του», σύμφωνα με τα λόγια του Ντέιβιντ Κάμερον.


Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ο Τζορτζ Οσμπορν και ο Νάιτζελ Φάρατζ θα εμφανισθούν αύριο το πρωί σε πολιτικές εκπομπές της τηλεόρασης, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είναι καλεσμένος το βράδυ στο BBC.


Όμως, η εκστρατεία δεν αναμένεται να ξαναρχίσει κανονικά πριν από την Τρίτη, δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία, με μία συζήτηση στο Wembley Arena παρουσία 6.000 θεατών.


Μετά τους Financial Τimes και τον Economist, ήταν σήμερα η σειρά των Times του Λονδίνου να λάβουν θέση υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση. Η εφημερίδα ανήκει στον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοκ, που είναι επίσης ιδιοκτήτης της The Sun. Αυτή όμως τάχθηκε αυτήν την εβδομάδα υπέρ του Brexit.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM
«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM